HIV ile enfekte olgularda miRNA düzeyleri ve enflamasyon belirteçlerinin klinik, immünolojik, virolojik evre ve antiretroviral tedavi ile korelasyonu
Correlation of miRNA levels and inflammation markers with clinical, immunological, virological stage and antiretroviral therapy in HIV-infected patients
  1. Tez No: 971456
  2. Yazar: İLKER İNANÇ BALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUT CAN KÜÇÜKSEZER, DR. ÖĞR. ÜYESİ ANDLEEB BUKHARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HIV enfeksiyonları, HIV infections
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, HIV enfeksiyonunun bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini ve antiretroviral tedavi (ART) sürecine bağlı biyolojik değişimleri, özgül enflamatuvar biyobelirteçler ve mikroRNA (miRNA) düzeyleri üzerinden değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntem: Sağlıklı bireyler, tedavi almamış HIV pozitif hastalar (ART-naif) ile antiretroviral tedavi sonrası erken/akut (1., 3. ve 6. ay) ve geç/kronik (5. ve 10. yıl) dönemdeki HIV pozitif bireylerden plazma örnekleri elde edildi. Plazma örneklerinde GDF-15, IL-12, IL-6, FGF23 ve Galektin-13 düzeyleri ELISA yöntemiyle; hsa-miR-124-3p, hsa-miR-548c-3p, hsa-miR-27a-3p ve hsa-miR-3163 düzeyleri ise RT-qPCR tekniği ile analiz edildi. Periferik kan CD4 T hücre sayı ve oranları kan sayım cihazı ve akan hücre ölçer ile saptandı. İstatistiksel analiz, GraphPad Prism ve Phyton yazılımları kullanılarak yapıldı. Bulgular: ART-naif HIV pozitif bireylerde, hsa-miR-124-3p düzeyleri sağlıklı gönüllülere göre anlamlı düzeyde (p<0.0001) yüksek saptandı, hsa-miR-548c-3p ve hsa-miR-3163 düzeyleri ise belirgin şekilde düşük saptandı. ART sonrasında, özellikle hsa-miR-3163 düzeyinde anlamlı artış gözlendi ve bu miRNA, ROC analizine göre AUC=0.85 ile yüksek prognostik değer gösterdi. GDF-15 düzeyi ART sonrası erken dönemde belirgin şekilde artarken (p=0.002), kronik fazda düşme eğilimi gösterdi. IL-12 yalnızca erken tedavi döneminde anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Galektin-13'ün ise HIV enfeksiyonu süresince anlamlı düzeyde düşük seyrettiği belirlendi. Sonuç: HIV enfeksiyonu bağışıklık sistemi üzerinde belirgin enflamatuvar etkiler oluşturmakta; bu etkiler ART'ye rağmen tamamen baskılanmamaktadır. hsa-miR-3163, HIV enfeksiyonunda tedavi yanıtının izlenmesi ve prognozun takibi açısından klinik biyobelirteç adayı olarak öne çıkmaktadır. GDF-15 ise persistan enflamasyonun ve latent enfeksiyonun dinamik göstergesi olarak değerlendirilebilir. Bu çalışma, miRNA-temelli izlem yöntemlerinin HIV yönetiminde yeni nesil immün biyobelirteçler olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of HIV infection on the immune system and to investigate antiretroviral therapy (ART)-associated biological changes through the analysis of specific inflammatory immuno-biomarkers and microRNA (miRNA) expression profiles. Methods: Plasma samples were collected from healthy individuals, untreated HIV-positive patients (ART-naive), and HIV-positive patients undergoing ART at different stages: acute treatment (months 1, 3, and 6) and chronic treatment (years 5 and 10). Plasma levels of GDF-15, IL-12, IL-6, FGF23, and Galectin-13 were quantified using ELISA, while expression levels of hsa-miR-124-3p, hsa-miR-548c-3p, hsa-miR-27a-3p, and hsa-miR-3163 were quantified by RT-qPCR. CD4+ T cell counts and percentages were determined using hemacytometer and flow cytometry. Statistical analyses were performed using GraphPad Prism and Python. Results: In ART-naive HIV-positive individuals, hsa-miR-124-3p levels were significantly elevated (p<0.0001), whereas hsa-miR-548c-3p and hsa-miR-3163 levels were markedly reduced. Following ART initiation, hsa-miR-3163 levels increased significantly. hsa-miR-3163 demonstrated a strong prognostic potential with an AUC=0.85 in ROC analysis. GDF-15 levels were significantly increased during acute treatment (p=0.002) but decreased in the chronic phase. IL-12 levels were elevated only during the early treatment period. Galectin-13 levels were significantly reduced during HIV infection regardless of treatment phase. Conclusion: HIV infection induces inflammatory changes in immune system, which are not fully suppressed despite ART. hsa-miR-3163 emerges as a promising clinical biomarker for monitoring disease prognosis and treatment response. GDF-15 reflects persistent inflammation and latent infection during therapy. This study highlights the potential of miRNA-based monitoring strategies as next-generation immuno-biomarkers in the clinical management of HIV infection.