Dijital diplomasi ABD ve İngiltere üzerine karşılaştırmalı bir analiz
Digital diplomacy: A comparative analysis of the US and the UK
  1. Tez No: 971482
  2. Yazar: MERVE ALTUNTAŞ KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR YASİN ASAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital diplomasi, ABD, İngiltere, Digital diplomacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, dijital diplomasi kavramını, özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Birleşik Krallık (İngiltere) örnekleri üzerinden ele alarak, dijital diplomasi uygulamalarının modern uluslararası ilişkiler ve diplomasi pratiğine nasıl entegre edildiğini incelemektedir. Dijital diplomasi, devletlerin dış politika amaçlarını desteklemek ve küresel kitlelerle etkileşim kurmak için bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma pratiğidir. Bu çalışma, dijital diplomasiye geçişin temel itici güçlerini, bu alandaki uygulamaların başarılarını ve dijital diplomasinin her iki ülkenin uluslararası arenadaki etkisini nasıl değiştirdiğini analiz etmektedir. Araştırma, ABD ve İngiltere'nin dijital diplomasi stratejilerinin karşılaştırmalı bir analizini sunmaktadır. ABD, özellikle 11 Eylül terör saldırıları sonrası ve teknolojik ilerlemelerin hızlandığı bir dönemde dijital diplomasiye yönelmiş, bu alanda E-Diplomasi Ofisi gibi yapılar kurarak ve sosyal medya gibi platformları aktif olarak kullanarak önemli adımlar atmıştır. İngiltere ise dijital diplomasiye, dış politika ve kamu hizmeti sunumunu etkinleştirmek amacıyla stratejik bir yaklaşım geliştirmiş, pandemi döneminde ise dijital diplomasi pratiklerini genişletmiştir. İki ülkenin dijital diplomasi yaklaşımları karşılaştırıldığında, her ikisinin de dijital araçları farklı kapasitelerde ve yöntemlerle kullandığı görülmektedir. ABD, daha çok doğrudan iletişim ve halkla ilişkiler odaklı bir yaklaşım benimserken, İngiltere daha çok dijital araçları diplomasiye entegre ederek, diplomatik süreçlerin verimliliğini ve şeffaflığını artırmaya odaklanmıştır. Her iki ülke de dijital diplomasi uygulamalarıyla uluslararası alanda etkileşim ve iletişim stratejilerini yeniden şekillendirmiştir. Sonuç olarak, bu araştırma dijital diplomasi pratiklerinin sürekli gelişen teknolojik ortamda nasıl evirildiğini ve devletlerin bu yeni diplomasi biçimini nasıl benimsediğini ortaya ifade etmektedir. Ayrıca, dijital diplomasinin geleneksel diplomasi yöntemlerine bir alternatif olarak değil, bu yöntemleri tamamlayıcı bir araç olarak kullanıldığını ve uluslararası ilişkilerdeki etkisinin artan bir şekilde hissedildiğini vurgulamaktadır. Bu çalışma, dijital diplomasinin gelecekteki yönlerine ilişkin daha fazla araştırma ve tartışma için bir temel oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines the concept of digital diplomacy, particularly through the examples of the United States of America (USA) and the United Kingdom (UK), and examines how digital diplomacy practices are integrated into modern international relations and diplomacy practice. Digital diplomacy is the practice of using information and communication technologies to support the foreign policy objectives of states and to interact with global audiences. This study analyzes the main drivers of the transition to digital diplomacy, the successes of practices in this field, and how digital diplomacy has changed the impact of both countries in the international arena. The research provides a comparative analysis of the digital diplomacy strategies of the US and the UK. The US, especially after the September 11 terrorist attacks and in a period when technological advances accelerated, turned to digital diplomacy and took important steps in this field by establishing structures such as the E-Diplomacy Office and actively using platforms such as social media. The UK, on the other hand, developed a strategic approach to digital diplomacy in order to activate foreign policy and public service delivery, and expanded its digital diplomacy practices during the pandemic period. When the digital diplomacy approaches of the two countries are compared, it is seen that both use digital tools in different capacities and methods. While the US adopts an approach focused more on direct communication and public relations, the UK has focused more on increasing the efficiency and transparency of diplomatic processes by integrating digital tools. Both countries have reshaped their interaction and communication strategies in the international arena with digital diplomacy practices. As a result, this research reveals how digital diplomacy practices have evolved in the ever-evolving technological environment and how states have adopted this new form of diplomacy. It also emphasizes that digital diplomacy is used as a complementary tool to traditional diplomacy methods, not as an alternative to them, and that its impact on international relations is increasingly felt. This study aims to provide a basis for further research and discussion on the future directions of digital diplomacy.