Akut pulmoner alevlenme nedeniyle hastaneye yatışı yapılan kistik fibrozis hastalarının değerlendirilmesi
Evaluation of cystic fibrosis patients hospitalized due to acute pulmonary exacerbations
  1. Tez No: 971529
  2. Yazar: İSMAHAN CELEP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ DOĞRU ERSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kistik fibrozis, akut pulmoner alevlenme, solunum fonksiyon testi, erken düzelme, geç düzelme, Cystic fibrosis, acute pulmonary exacerbation, pulmonary function test, early recovery, late recovery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Kistik fibrozis (KF) tanılı çocuklarda görülen akut pulmoner alevlenmeler (APA), hastalığın ilerlemesine ve akciğer fonksiyonlarında azalmaya neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, KF hastalarının APA'ların klinik, radyolojik ve fonksiyonel özelliklerini değerlendirmek ve alevlenme profillerini daha iyi anlamaktır. Bu retrospektif gözlemsel çalışmada, Ocak 2021–Ocak 2024 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde APA nedeniyle hastaneye yatırılan 18 yaş altı KF'li hastaların tüm APA epizotları değerlendirilmiştir. Klinik bulgular, görüntüleme, mikrobiyolojik kültür sonuçları, tedavi değişiklikleri ve solunum fonksiyon testlerine (SFT) ilişkin veriler incelenmiştir. Bu çalışmada, alevlenmelerin farklı klinik dönemlerdeki solunum fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla dört farklı FEV1 % değeri tanımlanmıştır.“Bazal FEV1 %”APA'dan önceki alevlenme izlenmeyen son altı ay içinde kaydedilen en yüksek FEV1 % değeri,“APA tedavi başlangıcı FEV1 %”intravenöz antibiyotik tedavisinin başlama gününe en yakın dönemdeki (−4 ila +4 gün aralığında) FEV1 % değeri,“APA tedavi sonu FEV1 %”tedavi tamamlandıktan sonraki ±3 gün içinde ölçülen FEV1 % değeri,“izlemdeki FEV1 %”ise taburculuk sonrası yeni bir alevlenmenin yaşanmadığı üç ay içinde poliklinik kontrolünde ölçülen en yüksek FEV1 % değeri olarak tanımlanmıştır.“Erken düzelme”, APA tedavi sonu FEV1 %'in bazal FEV₁ % değerinin ≥%90'ına ulaşması;“geç düzelme”, izlemdeki FEV1 % değerinin bu değere ulaşması olarak tanımlanmıştır. Çalışmaya 70 hasta ve toplam 352 APA epizodu dahil edilmiştir. Hastaların ortalama yaşı 12,4 ± 4,96 yıl olup, %36'sı en az bir F508del mutasyonu taşımaktadır. APA epizotlarının %93,18'i semptomatiktir; en sık belirtiler öksürük (%87,5) ve artmış balgam (%65,54) olarak saptanmıştır. Görüntülemelerde en yaygın bulgular bronşektazi (%42,58) ve bilateral parakardiyak infiltrasyonlardır (%37,85). Solunum yolu kültürlerinin %90,77'inde üreme saptanmış; en sık izole edilen mikroorganizmalar MSSA (%46,17) ve Pseudomonas aeruginosa (%45,22) olmuştur. Alevlenmelerin %32,95'inde antibiyotik tedavisi değişikliği yapılmış, bunun en yaygın nedeni solunum yolu kültüründe üreyen mikrobiyolojik etkene yönelik antibiyotik değişimi olmuştur. Tüm alevlenme epizodlarında bazal FEV1 % ortanca değeri 67,47 ± 22,78, APA tedavi başlangıcı FEV1 % ortanca değeri %47±19,82 iken APA tedavi sonu FEV1 % ortanca değeri 61 ± 24,57, izlemdeki FEV1 % ortanca değeri 58,5±26,1 olarak saptanmıştır. SFT yapılan 127 APA erken düzelme ve geç düzelme açısından değerlendirildiğinde, 127 APA'nın 82'sinde erken düzelme, 79'unda geç düzelme gözlenmiştir. Erken ve geç düzelme üzerine etki eden faktörler incelendiğinde, BMI z-skoru, APA tedavi sonu ve izlemdeki FEV1 % değerleri ile düzelme durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi olduğu bulunmuştur. KF'li çocuklarda APA'lar, belirgin klinik, radyolojik ve fonksiyonel değişikliklerle seyretmektedir. APA sonrası solunum fonksiyonlarında toparlanma her zaman sağlanamamakta olup, bu durum düzenli takip ve zamanında müdahalenin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Acute pulmonary exacerbations (APEs) observed in children diagnosed with cystic fibrosis (CF) contribute to disease progression and lead to a decline in lung function. The aim of this study was to evaluate the clinical, radiological, and functional characteristics of APEs in CF patients and to better understand the profiles of these exacerbations. This retrospective observational study included all APE episodes of CF patients under 18 years of age who were hospitalized due to APEs at Hacettepe University Department of Pediatric Pulmonology between January 2021 and January 2024. Clinical findings, imaging results, microbiological culture data, treatment modifications, and pulmonary function test (PFT) results were analyzed. In order to assess pulmonary function at different clinical stages of exacerbations, four distinct FEV₁ % values were defined.“Baseline FEV₁ %”was defined as the highest value recorded within the last six months before the APE, during a period free of exacerbation;“APE onset FEV₁ %”referred to the value obtained closest to the initiation of intravenous antibiotic therapy (within ±4 days);“End-of-treatment FEV₁ %”was defined as the value measured within ±3 days after completion of therapy; and“Follow-up FEV₁ %”corresponded to the highest value recorded within three months after discharge, provided that no new exacerbation occurred.“Early recovery”was defined as achieving ≥90% of the baseline FEV₁ % value at the end of APE treatment, whereas“late recovery”referred to reaching this level during the follow-up period. A total of 70 patients and 352 APE episodes were included. The mean age of the patients was 12.4 ± 4.96 years, and 36% carried at least one F508del mutation. Of all APE episodes, 93.18% were symptomatic; the most common symptoms were cough (87.5%) and increased sputum production (65.54%). The most frequent imaging findings were bronchiectasis (42.58%) and bilateral paracardiac infiltrations (37.85%). Respiratory cultures were positive in 90.77% of episodes, with the most commonly isolated microorganisms being MSSA(46.17%) and Pseudomonas aeruginosa (45.22%). Antibiotic regimen modification was made in 32.95% of the exacerbations, most commonly due to changes guided by microbiological culture results. The median baseline FEV₁ % was 67.47 ± 22.78, APE onset FEV₁ % was 47 ± 19.82, end-of treatment FEV₁ % was 61 ± 24.57, and follow-up FEV₁ % was 58.5 ± 26.1. Among 127 APEs with serial PFT data, early recovery was observed in 82 episodes and late recovery in 79. When the factors influencing early and late recovery were evaluated, a statistically significant association was found between recovery status and BMI z-score, as well as FEV₁ % values measured at the end of treatment and during follow-up. APEs in children with CF are characterized by distinct clinical, radiological, and functional changes. Recovery of pulmonary function following APEs is not always achieved, emphasizing the importance of regular monitoring and timely intervention.