Türkiye'de alternatif okullarda sosyal bilgiler eğitimi: Orman okulu örneği
Social studies education in alternative schools in Türkiye: Example of forest schools
- Tez No: 971599
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKBER GÜLERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Orman okulu, Sosyal bilgiler, Forest school, Social studies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Nitel yaklaşım temelinde hazırlanan ve yöntem bakımından durum çalışması çerçevesinde şekillenen çalışmanın amacı, alternatif eğitim modellerinden biri olan orman okulunda sosyal bilgiler dersinin nasıl ele alındığını belirlemektir. Bu bağlamda, çalışmanın temel sorusu şöyledir:“Orman okulu eğitim modeli çerçevesinde sosyal bilgiler eğitimi nasıldır?”. Durum çalışması temelinde bütüncül çoklu durum deseninin ele alındığı çalışmaya İzmir ve Mersin illerinde bulunan amaçlı örneklem ve ölçüt örneklem yöntemi ile seçilmiş bir ilkokul bir de ortaokul düzeyinde iki okul dahil edilmiştir. Çalışmanın kapsamına alınan okulların öncelikle mevcut durumları bütüncül bir şekilde ele alınmış olunup daha sonra sosyal bilgiler dersi özelinde analiz edilmiştir. Durum çalışması temelinde geçerlilik ve güvenirliği sağlama açısından veri çeşitlemesi yoluna gidilerek bir orman mühendisi ile de görüşme gerçekleştirilip orman okulu eğitim modelinin Türkiye'de uygulanabilirliğine ve Türkiye'nin orman durumuna dair çeşitli veriler elde edilmiştir. Bu kapsamda çalışma beş alt problem çerçevesinde şekillenerek çeşitli veriler elde edilmiştir. Elde edilen bulgulardan öne çıkanları; orman mühendisi ile gerçekleştirilen görüşme verileri neticesinde Türkiye'de orman varlığı açısından orman okulu eğitim modelinin uygulanabilirliği oldukça elverişli durumdadır, orman okulu eğitim modeli felsefesi ve sosyal bilgiler ilişkisi; aktif öğrenme, sosyal yaşam becerileri ile deneyimsel öğrenme, sosyal ve toplumsal beceriler edinme vb. anahtar kelimeler çerçevesinde anlamlı düzeyde ilişkilidir, sosyal bilgiler öğretim programı ile orman okulu ilişkisi ise gerek öğrenme alanları gerek beceriler düzeyinde entegrasyon açısından uygundur şeklinde ifade edilebilir. Son olarak Türkiye'nin iki farklı bölgesinde ve iki farklı kademedeki orman okulunun durumu ve sosyal bilgiler dersi ele alınışı incelendiğinde iki okulun da orman okulu imkanlarının oldukça çeşitli ve uygun olduğu ancak sosyal bilgiler dersi bağlamının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler çerçevesinde ise araştırmacılara, öğretmenlere ve müfredat geliştiricilere çeşitli öneriler sunulmuştur. Bu önerilerden öne çıkanları; literatürde sınırlı sayıda bulunan çalışmalara istinaden araştırmaların çeşitlendirilmesi, öğretmenlere orman okulu eğitmen eğitimi programlarının sunulması, orman okulu uygulama sürecine dair Orman Bölge Müdürlükleri ile iş birliğinin yapılması şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which was prepared based on a qualitative approach and shaped within the framework of a case study in terms of methodology, is to determine how social studies are taught in forest schools, which are one of the alternative education models. In this context, the main question of the study is:“How is social studies education within the framework of the forest school education model?”The study, which is based on a case study and employs a comprehensive multiple case design, includes two schools-one primary and one secondary-selected through purposive sampling from the provinces of İzmir and Mersin. The current status of the schools included in the study was first examined comprehensively and then analyzed specifically in terms of social studies education. To ensure validity and reliability, data diversification was employed, and an interview was conducted with a forest engineer to obtain various data on the applicability of the forest school education model in Turkey and the current state of Turkey's forests. Within this scope, the study was structured around five sub-problems. The most notable findings obtained within this scope are as follows: The applicability of the forest school education model in terms of forest resources in Turkey is quite favorable. The philosophy of the forest school education model and its relationship with social studies are meaningfully related within the framework of key words such as active learning, social life skills, experiential learning, and acquiring social and societal skills. The relationship between the social studies teaching program and the forest school is suitable in terms of integration, both in terms of learning areas and skills. Finally, when examining the situation of two different levels of forest schools and the approach to social studies lessons, it was found that both schools have quite diverse and suitable forest school facilities, but the social studies lesson context is insufficient. Within the framework of the data obtained, various recommendations were made to researchers, teachers, and curriculum developers. The most prominent of these recommendations are: diversifying research based on the limited number of studies in the literature, offering forest school teacher training programs to teachers, and collaborating with the Forest Regional Directorates on the forest school implementation process.