Genişlemiş Güney Avrupa refah modelinde Türk kamu sağlığı politikaların geleceği
The future of turkish public health policies in the expanded Southern European welfare model
- Tez No: 971613
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POYRAZ KOLLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Politikalar, Güney Avrupa Refah Modeli, Türk Kamu Sağlık Politikaları, Covid-19 Pandemisi, Sosyal Hizmet, Covid-19 Pandemic, Southern European Welfare Model, Social Policies, Social Services. Turkish Public Health Policies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Sosyal politikaların, dezavantajlı birey ve grupların refahını sağlama amacıyla devletler tarafından uygulanması, refah devletlerinin temelini oluşturur. Farklı sosyal politika modelleri (liberal, muhafazakar ve sosyal demokrat) ve Güney Avrupa Refah Modeli, devletlerin vatandaşların sosyal gereksinimlerini nasıl karşıladığını belirler. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan Covid-19 pandemisi, Türkiye'nin sağlık politikalarını ön plana çıkarmıştır. Pandemi döneminde gerçekleştirilen sağlık politikalarının sosyal hizmet ve sosyal politika perspektifinden değerlendirilmesi de hedeflenmektedir. Buna ek olarak, bu tezde Türkiye'nin sağlık politikalarının gelecekte beklenen değişiklikleri, önerilen stratejileri ve potansiyel zorlukları ve fırsatları analiz etmek için de genişlemiş Güney Avrupa refah modeli kullanılmıştır. Bu model, özellikle kamu sağlığı politikalarının planlanması ve uygulanması konusunda Türkiye'ye değerli bir çerçeve sağladığı ifade edilir. Modelin sunduğu stratejik çerçeve, Türkiye'nin sağlık hizmetlerini etkin ve verimli bir şekilde yönetmesine ve sağlık hizmetlerine erişimin artırılmasına yardımcı olabilir. Bu tartışma, devletin sosyal politika ve sağlık politikalarının oluşturulması ve uygulanmasındaki rolünün yanı sıra sosyal çalışmacıların bu süreçteki önemine de dikkat çekecektir.
Özet (Çeviri)
Social policies, implemented by states with the purpose of ensuring the welfare of disadvantaged individuals and groups, form the basis of welfare states. Different social policy models (liberal, conservative, and social democratic) and the Southern European Welfare Model mark how the state meet the social needs of their citizens. Especially in recent years, the outbreak of the Covid-19 pandemic has put emphasis on Turkey's health policies. One of the objectives of this dissertation is also to assess the health policies implemented during the pandemic from the perspective of social work and social policy. In addition, the expanded Southern European welfare model is used to analyze the anticipated changes, proposed strategies, and potential challenges and opportunities of Turkey's health policies in near future. This model has provided a valuable framework for Turkey in terms of planning and implementing public health policies. The strategic framework provided by the model can assist Turkey in effectively and efficiently managing health services and increasing access to healthcare. Moreover, this review will draw attention to the role of the state in the formulation and implementation of social policy and health policies, as well as the importance of social workers in this process.