Akıllı turizm destinasyonu oluşturmada yenilikçi teknolojilerin kullanılabilirliği: Kırklareli için bir model önerisi
Usability of innovative technologies in creating a smart tourism destination: A model proposal for Kırklareli
  1. Tez No: 971617
  2. Yazar: ALEYNA FIÇICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAPLAN UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Turizm, Yenilikçi Teknolojiler, Destinasyon Yönetimi, Sürdürülebilir Turizm, Kırklareli, Smart Tourism, Innovative Technologies, Destination Management, Sustainable Tourism, Kırklareli
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel ölçekte dijitalleşmenin turizm sektörünü dönüştürmesiyle birlikte, destinasyonların akıllı teknolojilere uyum sağlaması giderek daha büyük önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, tez Kırklareli'nin akıllı turizm destinasyonu olabilmesi için kullanılabilir yenilikçi teknoloji uygulamalarını belirlemeyi ve kavramsal bir model geliştirmeyi amaçlamaktadır. Tez, sürdürülebilir, rekabetçi ve ziyaretçi odaklı bir turizm anlayışının dijital çözümlerle nasıl desteklenebileceğini Kırklareli özelinde değerlendirmektedir. Nicel araştırma yöntemi kapsamında 405 katılımcıyla yürütülen anket çalışması; akıllı bilgi sistemleri, akıllı seyahat, akıllı trafik, eticaret, sanal gerçeklik ve akıllı turizm yönetimi başlıkları altında toplanan ifadelerle yapılandırılmıştır. Bulgular, özellikle bilgi sistemleri, trafik yönetimi ve dijital ödeme çözümleri gibi alanlarda güçlü bir potansiyelin bulunduğunu ortaya koyarken, sanal gerçeklik gibi bazı teknolojilere yönelik farkındalığın daha sınırlı olduğunu göstermektedir. Bulgular kapsamında kavramsal model önerisi sunulmuştur. Tezde geliştirilen kavramsal model hem literatüre katkı sunmakta hem de yerel yönetimler, turizm işletmeleri ve politika yapıcılar için uygulanabilir stratejik öneriler sunarak Kırklareli'nin dijital turizm dönüşümüne yön verebilecek nitelikte bir yol haritası sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
As global digitalization transforms the tourism sector, the adoption of smart technologies by destinations is becoming increasingly important. In this context, the thesis aims to identify applicable innovative technological applications and develop a conceptual model for Kırklareli to become a smart tourism destination. The thesis specifically evaluates how a sustainable, competitive, and visitor-centric tourism approach can be supported by digital solutions, specifically for Kırklareli. A quantitative survey was conducted with 405 participants, structured around statements collected under the headings of smart information systems, smart travel, smart traffic, ecommerce, virtual reality, and smart tourism management. The findings reveal strong potential, particularly in areas such as information systems, traffic management, and digital payment solutions, while awareness of certain technologies, such as virtual reality, is more limited. A conceptual model proposal is presented as part of the findings. The conceptual model developed in the thesis contributes to the literature and offers applicable strategic recommendations for local governments, tourism businesses, and policymakers, providing a roadmap that can guide Kırklareli's digital tourism transformation.