Birleşmiş milletler sürdürülebilir kalkınma amaçları perspektifinde ekolojik vergilendirme
Ecological taxation in the perspective of united nations sustainable development goals
- Tez No: 971632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAŞİT GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Çevresel sürdürülebilirlik, Sustainable environment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, küresel çevre sorunlarının çözümünde mali araçların rolü ele alınarak Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) çerçevesinde ekolojik vergilendirmenin teorik temelleri ve uygulama boyutu incelenmiştir. Sanayi Devrimi sonrası hızla artan üretim ve tüketim faaliyetleri, doğal kaynakların tahribatına ve çevresel bozulmalara yol açmıştır. Bu sorunların giderilmesi için geliştirilen sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı, çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla kalkınma politikalarına yön vermektedir. Tezde, sürdürülebilir kalkınmanın tarihsel gelişimi ve temel bileşenleri ele alınarak, ekolojik vergilerin çevresel dışsallıkların içselleştirilmesindeki rolü analiz edilmiştir. Ayrıca, dünyada ve Türkiye'deki ekolojik vergi uygulamaları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiş, yeşil dönüşüm ve Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında bu vergilerin önemi vurgulanmıştır. Sonuç olarak, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile ekolojik vergilendirme politikaları arasında güçlü ve çok boyutlu bir ilişki olduğu ortaya konulmuştur. SKA'lar, çevresel sürdürülebilirlik ile ekonomik ve toplumsal kalkınma hedeflerini bir arada ele alan bütüncül bir yaklaşımı temsil etmektedir. Bu doğrultuda, ekolojik vergiler yalnızca çevresel zararları azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda SKA'ların uygulanabilirliğini destekleyen yapısal politika araçları olarak öne çıkmaktadır. Ancak bu vergilerin etkinliği, kamuoyu desteği, şeffaf yönetim, gelir dağılımı üzerindeki etkiler gibi çok yönlü unsurlar dikkate alınarak tasarlanmasına bağlıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the role of financial instruments in solving global environmental problems and explores the theoretical foundations and practical application of ecological taxation within the framework of the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs). The rapid increase in production and consumption activities following the Industrial Revolution has led to the destruction of natural resources and environmental degradation. The sustainable development approach developed to address these issues guides development policies in their environmental, economic and social dimensions. In this thesis, the historical development and basic components of sustainable development are discussed, and the role of ecological taxes in internalising environmental externalities is analysed. In addition, ecological tax practices in the world and in Turkey are evaluated comparatively, and the importance of these taxes in the context of green transformation and the European Green Deal is emphasised. As a result, a strong and multidimensional relationship between the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs) and ecological taxation policies has been revealed. The SDGs represent a holistic approach that addresses environmental sustainability and economic and social development goals together. In this regard, ecological taxes not only reduce environmental damage but also emerge as structural policy tools that support the feasibility of the SDGs. However, the effectiveness of these taxes depends on their design, taking into account multifaceted elements such as public support, transparent management, and their impact on income distribution.