Vegan Maraş tarhanası üretimi ve duyusal özellikleri
Development and sensory evaluation of vegan Maraş tarhana
  1. Tez No: 971643
  2. Yazar: SEMA NUR ERİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE PEKMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Maraş tarhanası, bitkisel yoğurt, vegan ürün geliştirme, duyusal analiz, gastronomi turizm, Maraş tarhana, plant-based yogurt, vegan product development, sensory analysis, gastronomy tourism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Vegan beslenme, etik, sağlık ve çevresel nedenlerle giderek yaygınlaşan bir yaşam tarzı haline gelmiştir. Ancak geleneksel lezzetlerin vegan alternatiflerinin sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada, Kahramanmaraş mutfak kültürünün önemli bir ürünü olan ve buğday yarması ile yoğurt içeren Maraş tarhanası, vegan yoğurt kullanılarak yeniden formüle edilmiş; bu ürünün malzeme bileşimi, fiziksel (renk) ve duyusal özellikler açısından geleneksel tarhanadan farklılıkları analiz edilmiştir. Araştırmada, geleneksel ve vegan tarhana üretilmiş, malzeme analizi (kimyasal içerik), fiziksel analiz (renk ölçümü) ve duyusal analiz (görünüm, koku, tat, doku ve genel kabul edilebilirlik testleri) gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Çalışma ile vegan tüketicilere geleneksel lezzetler sunularak ürün çeşitliliğinin artırıldığı, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmenin desteklendiği, Maraş tarhanasının vegan mutfak kültürüyle birleştirilerek gastronomi turizmine katkı sağlandığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, ürün geliştirme süreçlerine bilimsel bir perspektif kazandırılarak gelecek araştırmalara rehberlik edecek bir metodoloji ortaya konulmuştur. Bulguların, vegan gıda endüstrisinde çeşitliliğe ve kültürel mirasın sürdürülebilirliğine katkı sunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Veganism has become an increasingly popular lifestyle choice due to ethical, health, and environmental concerns. However, traditional dishes often lack vegan alternatives, creating a significant gap in culinary diversity. This study focuses on Maraş tarhana, a traditional product from the Kahramanmaraş culinary culture, typically made with wheat groats and yogurt. Here, it was reformulated using vegan yogurt, and the differences between the traditional and vegan versions were analyzed in terms of material composition, physical properties (color measurement), and sensory characteristics. The research involved producing both traditional and vegan tarhana, followed by material analysis (chemical content), physical analysis (color measurement), and sensory analysis (appearance, aroma, taste, texture, and overall acceptability tests). The data were statistically compared.The results demonstrated that vegan tarhana exhibited similar chemical and physical properties to its traditional counterpart, though significant differences were observed in color and texture. Sensory evaluations revealed high scores for vegan tarhana, particularly in“taste”and“overall acceptability.”The study concludes that offering vegan adaptations of traditional dishes enhances product diversity for vegan consumers, supports healthy and sustainable dietary practices, and contributes to gastronomic tourism by integrating Maraş tarhana into vegan culinary culture. Additionally, the scientifically grounded methodology developed here provides a framework for future research in vegan product innovation. These findings underscore the potential of vegan food industry advancements to promote cultural heritage sustainability and diversify gastronomic tourism offerings.