Etkileşimli enstalasyonlarda anlatı yöntemleri entegrasyonu ile algıyı geliştirme
Enhancing perception through the integration of narrative methods in interactive installations
- Tez No: 971649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FATİH KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Akıllı tasarım, Analitik tasarım, Arayüz tasarımı, Bilgisayar destekli tasarım, Deneyim tasarımı, Dijital tasarım, Etkileşimli bilgi tasarımı, Fiziksel veri tabanı tasarımı, Görsel tasarım, Çağdaş tasarım, Intelligent design, Analytical design, Interface design, Computer aided design, Experience design, Interactive information design, Physical database design, Visual design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tobb Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, etkileşimli enstalasyonlarda anlatı yöntemlerinin entegrasyonunun katılımcı deneyimi üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Multimodal veri sunumu sırasında anlatı yapılarını entegre etmenin, katılımcıların algı süreçleri ve deneyim derinliği üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, müzikte yer alan“buildup-climax-resolution”yapısı temel alınarak, beklenti, zirve ve çözülme aşamalarını içeren bir deneyim kurgulanmıştır. Kurgu, gerçek zamanlı veri ile görsel, işitsel ve hareket temelli unsurların entegrasyonu yoluyla uygulanmıştır. Katılımcıların fiziksel ve algısal tepkileri; gözlem, anket ve sayısal analizlerle değerlendirilmiştir. Bulgular, anlatı unsurları, ritmik yapılar ve duyusal senkronizasyonun, katılımcıların veriyle daha güçlü bir bağ kurmasını desteklediğini göstermektedir. Anlatı yapılarına dayalı bu kurgu, deneyimin ritmini belirleyerek etkileşimi artırmış; çoklu duyusal uyaranlar katılımcıların algısal derinliğini ve duygusal katılımını güçlendirmiştir. Tez, veri sunumu ve deneyim tasarımının kuramsal temellerini, anlatı entegrasyonunu ve deneysel çalışmanın tasarım, uygulama ve analiz aşamalarını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the impact of integrating narrative techniques into interactive installations on participant experience. It examines how embedding narrative structures within multimodal data presentation affects participants' perceptual processes and depth of experience. To this end, a narrative flow based on the“buildup–climax–resolution”structure found in music was used to design an experience consisting of anticipation, peak, and resolution phases. The scenario was implemented through the integration of real-time data with visual, auditory, and movement-based elements. Participants' physical and perceptual responses were evaluated through observation, surveys, and quantitative data analysis. The findings indicate that narrative elements, rhythmic structures, and sensory synchronization enhance participants' ability to form a deeper and more meaningful connection with the data and the installation. This narrative-based structure guided the rhythm of the experience, increased engagement, and strengthened both perceptual depth and emotional involvement through multisensory stimuli. The thesis encompasses the theoretical foundations of data presentation and experience design, the integration of narrative structures, and the design, implementation, and analysis of the experimental study.