Ev kadınlarının ev içi rol ve deneyimleri üzerine bir araştırma: Hiç iş bitmiyor
A study on housewives' domestic roles and experiences: The work never ends
- Tez No: 971652
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ev kadını, aile, toplumsal cinsiyet, sosyal medya, sosyalleşme, housewife, family, gender, social media, socialization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ev kadınları ve eşlerinin ev kadınlığını nasıl algıladığını, aile içi yaşamındaki rollerini, psiko-sosyolojik durumlarını ve sosyal medya ile olan etkileşimleri temel alarak yaşadıkları sorunları analiz etmeyi amaçlamaktadır. Ev kadınlarının ev içindeki deneyimlerini, cinsiyet faktörü ve Marksist feminist kuramı çerçevesinde ele almaktadır. Ayrıca diğer feminist düşünceler üzerinden de değerlendirilmeler yapılacaktır. Çalışma, nitel araştırma yöntemi gerçekleştirilmiş olup, araştırma deseni fenomenoloji olarak belirlenmiştir. Araştırma Kayseri'de yaşayan ev kadınları ve eşleri üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılar aracılığıyla diğer katılımcılara ulaşıldığı için kartopu örneklem kullanılmıştır. Araştırma kapsamında 17 kadın, 11 erkek toplam 29 kişi ile görüşmeler yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ve mülakatlar sonucunda veriler toplanmıştır. Görüşmeler, katılımcılardan izin alınarak ses kaydına alınmıştır. Bulgular kısmında evli ev kadınları ve eşleri olarak iki kategoriye ayrılmıştır. Birinci kategorinin üç alt başlığı, ikinci kategorinin iki alt başlığı vardır. Görüşmeler sonucunda, evli ev kadınları ve eşlerinin ev kadınlığına bakışları ve aile yaşantılarına dair deneyimlerinde bazı farklılıklar olsa da, büyük ölçüde benzerliklere ulaşılmıştır. Benzerlikler, ev kadınlığına bakışları, ev kadını tercih etme sebepleri ve memnuniyeti, sosyal medyaya bakışları ve etkileşimleri olarak gözlemlenmiştir. Farklılıklar ise, aile içi yaşam döngülerindeki sosyolojik ve psikolojik sorunlarıdır. Ekonomik sorunlar ise, erkekler tarafında bilinmemekte kadınlarda ise ekonomik özgürlüğü istemeleridir. Ev kadınlarının en büyük probleminin yaptıkları işin karşılığında bir gelir elde edememesi ve ailesi minnet duygusu bağlaşık değer görmek istemesidir. Emeklerinin görünmez olması, ev kadınlarını değersiz hissetmesine neden olmaktadır. Ev kadınları eğer değer görür ve emeklerinin karşılığında gelir elde ederlerse ev kadınlığına dair görüşleri değişeceğini ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study attempts to analyze how housewives and their husbands perceive housewifery, their roles in family life, their psycho-sociological states, and the problems they experience based on their interactions with social media. It examines the experiences of housewives within the home within the framework of gender and Marxist feminist theory. It will also consider other feminist perspectives. The study employed qualitative research methods, with a phenomenological research design. The study was conducted among housewives and their husbands living in Kayseri. A snowball sample was used because other participants were contacted through the participants. A total of 29 individuals, 17 women and 11 men, were interviewed. Data were collected using a semi-structured interview form and interviews. The interviews were audio-recorded with the participants' permission. The findings section is divided into two categories: married housewives and their spouses. The first category has three subcategories, and the second category has two. While there are some differences in the perspectives of married housewives and their spouses on housewifery and their experiences with family life, the interviews revealed a broad range of similarities. Similarities were observed in their perspectives on housewifery, their reasons for choosing housewifery and their satisfaction, and their perspectives and interactions with social media. Differences stem from the sociological and psychological issues within their family life cycles. Economic problems, however, are often unknown to men, while women desire financial independence. Housewives' biggest problem is not earning an income for their work and their desire to be valued through a sense of gratitude and gratitude to their families. The invisibility of their labor leaves housewives feeling worthless. Housewives state that if they were valued and earned income for their labor, their views on housewifery would change.