Yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalarının optik koherens tomografi anjiyografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of neovascular age-related macular degeneration using optical coherence tomography angiography
  1. Tez No: 971655
  2. Yazar: KÜBRA ATAY DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DEĞER BİLGEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Makula dejenerasyonu, Retina dejenerasyonu, Retinal neovaskülarizasyon, Tomografi-optik koherens, Vasküler endotel büyüme faktörleri, Macular degeneration, Retinal degeneration, Rretinal neovascularization, Tomography-optical coherence, Vascular endothelial growth factors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) tanısı almış ve henüz anti-VEGF tedavisi başlanmamış olguların optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) kullanılarak kalitatif ve kantitatif özellikler açısından sağlıklı kontrollerle karşılaştırılmasıdır. Bu kapsamda, yaş ve cinsiyet açısından benzer 90 yaş tip YBMD hastası ile 90 sağlıklı bireye ait OKTA verileri incelenmiştir. Hasta grubunun klinik ve demografik verileriyle birlikte, her iki grubun optik koherens tomografi (OKT) bulguları ve OKTA görüntüleri değerlendirilmiştir. Kalitatif analizde, makular neovaskülarizasyonlar (MNV) tanımlanmış iki farklı sınıflandırma sistemine göre sınıflandırılmıştır. Kantitatif analizde ise damar dansitesi ölçümlerine ek olarak Optical Coherence Tomography Angiography Vascular Analyzer (OCTAVA) yazılımı kullanılarak damar uzunluğu dansitesi, ortalama damar çapı ve dallanma noktası dansitesi parametreleri analiz edilmiştir. YBMD grubunda, yüzeyel kapiller pleksus (YKP), derin kapiller pleksus (DKP) ve koryokapillaris (KK) tabakalarında damar dansitesinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha düşük; dış retina (DR) tabakasında ise daha yüksek olduğu saptandı. Benzer şekilde, damar uzunluğu dansitesi, ortalama damar çapı ve dallanma noktası dansitesi parametreleri de YKP ve DKP tabakalarında, YBMD grubunda daha düşük bulundu. Yaş tip YBMD olgularında retina ve koroid damar yapısının sağlıklı bireylere kıyasla belirgin yapısal ve sayısal farklılık gösterdiği görülmektedir. Sonuç olarak, OKTA yöntemiyle elde edilen kantitatif parametreler retina vaskülarizasyonunun objektif biçimde değerlendirilmesine olanak sağlamıştır. Ek yazılımlarla elde edilen yeni parametrelerin, yaş tip YBMD olgularının izleminde potansiyel olarak yararlı biyobelirteçler olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the qualitative and quantitative characteristics of treatment-naïve eyes with neovascular age-related macular degeneration (nAMD) and healthy controls using optical coherence tomography angiography (OCTA). In this context, OCTA data from 90 patients with nAMD and 90 healthy individuals with no statistically significant difference in mean age or sex distribution were analyzed. Clinical and demographic data of the patient group, as well as optical coherence tomography (OCT) findings and OCTA images of both groups, were evaluated. In the qualitative analysis, macular neovascularizations (MNV) were classified according to two previously defined classification systems. In the quantitative analysis, in addition to vessel density measurements, vessel length density, mean vessel diameter, and junction density parameters were analyzed using the Optical Coherence Tomography Angiography Vascular Analyzer (OCTAVA) software. In the nAMD group, vessel density in the superficial capillary plexus (SCP), deep capillary plexus (DCP), and choriocapillaris (CC) layers was significantly lower than in the control group, while the outer retina (OR) layer showed higher density values. Similarly, vessel length density, mean vessel diameter, and branching point density parameters were lower in the SCP and DCP layers of the nAMD group. These findings indicate that the retinal and choroidal vascular structures in nAMD patients exhibit marked structural and quantitative differences compared to healthy individuals. In conclusion, quantitative parameters obtained by OCTA provide an objective assessment of retinal vascularization. Novel metrics derived from supplementary software analyses may serve as potential biomarkers for monitoring disease progression in nAMD.