Elit sporcularda perküsyon terapi uygulamasının kas aktivasyonu, kas kuvveti ve anaerobik güç üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of percussion therapy application on muscle activation, muscle strength and anaerobic power in elite athletes
- Tez No: 971663
- Danışmanlar: PROF. DR. NECİP FAZIL KİSHALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: perküsyon terapi, masaj tabancası, kas aktivasyonu, EMG, izokinetik kuvvet, dikey sıçrama, percussion therapy, massage gun, muscle activation, EMG, isokinetic strength, vertical jump
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı elit sporcularda egzersiz öncesi uygulanan perküsyon terapinin kas kuvveti, anaerobik güç ve kas aktivasyonuna akut etkilerinin araştırılmasıdır. Yöntem: Araştırmaya futbol (n=7), basketbol (n=9) ve voleybol (n=10) sporu yapan 26 erkek sporcu (yaş: 22.38±2.48 yıl, boy: 183.69±7.92 cm, vücut ağırlığı: 77.77±14.27 kg, yağ yüzdesi: 8.37±3.45, BKİ: 22.92±2.91 kg/m2) katılmıştır. Çalışma çapraz randomizasyon yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kas kuvveti izokinetik dinamometre ile anaerobik güç ise Counter Movement Jump (CMJ) testi ile belirlenmiştir. Kas aktivasyon ölçümü için izokinetik kuvvet ve anaerobik güç ölçümleri sırasında sağ ve sol quadriceps kas grubundan yüzeysel EMG (sEMG) ile eş zamanlı olarak alınmıştır. Verilerin analizi için tekrarlı-ölçümler ANOVA testi kullanılmış ve anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak alınmıştır. Bulgular: Perküsyon Terapi Uygulaması (PTU)'nın sıçrama yüksekliği üzerinde ön test ile son test arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. PTU'nun baskın bacakta fleksör kaslar için zirve torkta anlamlılık bulurken; baskın olmayan bacakta fleksör kaslar için anlamlılık bulunmamıştır. Her iki ekstremite ekstansör kaslar için PTU'nun anlamlı bir etkisi olmadığı bulunmuştur. PTU'nun kas kuvveti ölçümleri ve sıçrama testleri sırasında alınan kas aktivasyon ortalaması ve zirve kas aktivasyonunda anlamlı bir etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir. Sonuç: PTU sıçrama performansını akut olarak artırabildiğini sonucuna ulaşılmıştır. Kuvvet parametrelerinde agonist kasa uygulanan perküsyonun baskın bacakta antagonist kas üzerinde artış sağlayabildiği gözlemlenmiştir. Hem sıçrama sırasında hem de kuvvet ölçümleri sırasında alınan sEMG sonuçları PTU'nun kas aktivasyonu üzerinde etkilerinin sınırlı kaldığını göstermektedir. PTU, ısınmada destekleyici olabilir; ancak kuvvet ve kas aktivasyonu artışı için tek başına yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the acute effects of pre-exercise percussion therapy on muscle strength, anaerobic power and muscle activation in elite athletes. Method: Twenty-six male athletes (age: 22.38±2.48 years, height: 183.69±7.92 cm, body weight: 77.77±14.27 kg, fat percentage: 8.37±3.45, BMI: 22.92±2.91 kg/m2) who played football (n=7), basketball (n=9) and volleyball (n=10) participated in the study. The study was conducted using the crossover randomization method. Muscle strength was determined using an isokinetic dynamometer, and anaerobic power was determined using the Counter Movement Jump (CMJ) test. For muscle activation measurement, surface electromyography (sEMG) was simultaneously recorded from the right and left quadriceps muscles during isokinetic strength and anaerobic power measurements. Repeated-measures ANOVA test was used to analyze the data and the significance level was taken as p<0.05. Findings: A significant correlation was found between the pretest and posttest for PTU on jump height. While PTU was found to be significant for peak torque in the flexor muscles of the dominant leg, no significance was found for the flexor muscles of the non-dominant leg. No significant effect of PTU was found for the extensor muscles of either extremity. No significant effect of PTU was observed on the mean muscle activation or peak muscle activation measured during muscle strength measurements and jump tests. Result: It was concluded that PTU can acutely improve jumping performance. In terms of strength parameters, it was observed that percussion applied to the agonist muscle can increase the antagonist muscle in the dominant leg. sEMG results obtained during both the jump and strength measurements indicate that PTU has limited effects on muscle activation. PTU can be helpful in warming up, but it is not sufficient on its own to increase strength and muscle activation.