Fen bilgisi öğretmen adaylarının su okuryazarlık düzeyleri ve su okuryazarlığına dair görüşleri
Water literacy levels of pre-service science teachers and their views on water literacy
  1. Tez No: 971684
  2. Yazar: BUSE İLGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ÇAVUŞ GÜNGÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuryazarlık, Su Okuryazarlığı, Fen Bilgisi Öğretmen Adayları, Karma Yöntemler Araştırması, Water, Literacy, Water Literacy, Pre-Service Science Teachers, Mix Methods Research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
-Bu araştırmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının su okuryazarlık düzeyleri ve su okuryazarlığına dair görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma deseni olarak açıklayıcı sıralı karma yöntemler araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen, 186 fen bilgisi öğretmen adayı (1.,2.,3. ve 4. sınıf) oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak 'Su Okuryazarlığı Ölçeği, Su Bilgi Testi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde; betimsel istatistik, parametrik testlerden bağımsız örneklem t-testi, ANOVA, nitel verilerin analizinde ise betimsel ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Analiz sonuçları fen bilgisi öğretmeni adaylarının su okuryazarlıklarının orta düzeyde olduğunu göstermiştir. Kadın ve üst sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının su okuryazarlıklarının erkekler ve alt sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarından daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Büyükşehirde yaşayan katılımcıların su okuryazarlığının su tasarrufu boyutunda diğer bölgelerde ikamet eden katılımcılara oranla daha iyi düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kadın katılımcılar erkeklere göre, ikinci sınıfta öğrenim görenler diğer sınıf düzeylerine göre ve büyükşehirde yaşayanlar diğer yerleşim yerlerinde yaşayanlara göre su bilgi testinden daha yüksek puan almışlardır. Buna karşın katılımcıların su bilgi düzeyleri orta düzeyde olduğu ve çeşitli kavram yanılgılarına sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca fen bilgisi öğretmen adaylarının, su okuryazarlığını bilinçli su kullanımı ve sürdürülebilirlik olarak tanımladıkları; bireysel sorumluluk, duyuşsal farkındalık ve temel bilgi düzeyinde ele aldıkları tespit edilmiştir. Eğitim ve farkındalık çalışmalarının bu becerinin kazandırılmasında önemli olduğu vurgulanırken, ölçme-değerlendirme sürecinde ise ağırlıklı olarak geleneksel yöntemlerin tercih edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
-The aim of this study is to determine the water literacy levels of pre-service science teachers and their views on water literacy. The explanatory sequential mixed methods research design was used as the research design. The study group consists of 186 pre-service science teachers (1st, 2nd, 3rd, and 4th year) determined by using easily accessible sampling method. 'Water Literacy Scale, Water Knowledge Test and semi-structured interview form were used as data collection tools. In the analysis of quantitative data; descriptive statistics, independent samples t-test, ANOVA from parametric tests were used, while descriptive and content analysis methods were used in the analysis of qualitative data. The analysis results showed that the water literacy of pre-service science teachers was at a moderate level. It has been determined that the water knowledge level of female and upper-class pre-service science teachers is higher than that of male and lower-class pre-service teachers. Participants living in metropolitan areas were found to have better levels of water literacy in the water conservation dimension than participants residing in other regions. Additionally, female participants scored higher on the water knowledge test than male participants, sophomore participants scored higher than other grades, and those living in metropolitan areas scored higher than those living in other settlements. However, participants' water knowledge levels were found to be moderate and they held various misconceptions. Furthermore, it was determined that preservice science teachers defined water literacy as conscious water use and sustainability, and addressed it at the level of individual responsibility, affective awareness, and basic knowledge. While the importance of education and awareness programs in acquiring this skill was emphasized, it was determined that traditional methods were predominantly preferred in the measurement and evaluation process.