Intersectional rewritings of Alice Walker's The Color Purple (1982) in Turkish
Alice Walker'ın The Color Purple (1982) adlı eserinin Türkçedeki kesişimsel yeniden yazımları
- Tez No: 971696
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE IŞIKLAR KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
- Anahtar Kelimeler: Yeniden Yazım, Siyah Feminizmi, Kesişimsellik, Dillerarası Çeviri, Göstergelerarası Çeviri, Rewriting, Black Feminism, Intersectionality, Interlingual Translation, Intersemiotic Translation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu tez; çeviriyi dilsel, kültürel, ideolojik ve kurumsal faktörlerden etkilenen bir yeniden yazım biçimi olarak ele almaktadır. Çalışma, Alice Walker'ın The Color Purple (1982) adlı eserinde yer alan Siyah kadınların kesişimsel kimliklerinin, eserin Türkçedeki üç farklı yeniden yazımı olan iki dillerarası çeviri (1984, 2019) ve bir Türkçe altyazılı film uyarlamasında (1985/1998) nasıl temsil edildiğini incelemektedir. Kimberlé Crenshaw'ın (1989) kesişimsellik kuramı ile André Lefevere'in (1992) yeniden yazım kuramından hareketle, çalışmada refleksif tematik analiz (Braun ve Clarke, 2019), çeviri prosedürleri ve teknikleri (Vinay ve Darbelnet, 1995) ile adaptasyon kaymaları modeli (Perdikaki, 2017) kullanılarak Siyah kadınların yaşadığı baskıların kesişimsel tematik temsillerinin karşılaştırmalı bir analizi yapılmıştır. Bulgular, yeniden yazımların tarafsız olmadığını ve Lefevere'in tanımladığı gibi baskın ideoloji, hamiler, profesyoneller, poetika, dil ve söylem evreni gibi çevresel faktörler tarafından şekillendiğini göstermektedir. Araştırma, kesişimsellik ve Siyah feminizmi gibi kritik temaları işleyen edebi metinlerin yeniden yazım sürecinde özenli bir şekilde ele alınmasının gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu nedenle, kesişimsel kimliklerin ve ilgili deneyimlerin çeviride korunmasını ve görünür kılınmasını sağlamak için kaynak iletinin kapsamlı bir biçimde analiz edilmesinin önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents translation as a form of rewriting influenced by linguistic, cultural, ideological, and institutional factors. It investigates how the intersectional identities of Black women in Alice Walker's The Color Purple (1982) are represented across its three Turkish rewritings: two interlingual translations (1984, 2019) and one film adaptation with Turkish subtitles (1985/1998). Drawing on Kimberlé Crenshaw's (1989) theory of intersectionality and André Lefevere's (1992) theory of rewriting, the study employs reflexive thematic analysis (Braun and Clarke, 2019), translation procedures and techniques (Vinay and Darbelnet, 1995), and the adaptation shifts model (Perdikaki, 2017) to conduct a comparative analysis of intersectional thematic representations of Black women's oppression. The findings demonstrate that rewritings are non-neutral and are shaped by environmental factors as identified by Lefevere, including dominant ideology, patrons, professionals, poetics, language, and the universe of discourse. The research underlines that literary texts dealing with critical themes such as intersectionality and Black feminism require careful handling during the rewriting process. It, therefore, stresses the need for a comprehensive analysis of the source message to ensure that intersectional identities and related experiences are preserved and made visible in translation.