Yükseköğretime geçişte engelli adaylara yönelik idari faaliyetlerin usul ve esasları
The procedures and substances of administrative activities for candidates with disabilities in transition to higher education
- Tez No: 971695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Eğitim ve Öğretim, Law, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Engelli öğrenci birimi, Engellilik, Kamu hukuku, Yükseköğretim, Yükseköğretim kurumları, Üniversite giriş sınavları, İdare hukuku, Disabled student units, Disability, Public law, Higher education, Higher education institutions, University entrance examinations, Administrative law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Eğitimden istihdama, bilimsel meraktan sosyokültürel faaliyetlere kadar çeşitli alanlarda kişilere katkı sağlayan yükseköğretim faaliyetlerinin toplumlar açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Bu nedenle dileyen herkesin yükseköğretime erişimi önem arz etmektedir. Bu düşünceden hareketle engelli adayların kendi gelişimlerini sürdürebilmeleri ve topluma daha nitelikli şekilde katkı sunabilmeleri için yükseköğretime erişimlerinin sağlanması gerekmektedir. Bu çalışmada, yükseköğretime geçiş sürecinde engelli adaylara yönelik idari faaliyetlerin usul ve esaslarının kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve Türkiye'de engelli adayların yükseköğretime erişimini kolaylaştıran idari faaliyetlerin değerlendirilmesi suretiyle oluşabilecek sorunlar için çözüm önerileri geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bunun için ilgili mevzuat incelenmiş, geçmiş uygulamalar ve uyuşmazlıklar değerlendirilmiş ve çeşitli ilmi eserlerden de faydalanılarak yükseköğretime geçiş sürecindeki çeşitli aşamalarda gerçekleştirilen idari faaliyetlerin hukuka uygunluğu bakımından tespitlerde bulunulmuştur. Çalışma kapsamında, öncelikle yükseköğretime geçişte engelli adaylara yönelik idari faaliyetler bir kamu hizmeti olarak ele alınmıştır. Daha sonra yükseköğretime geçiş sürecinde gerçekleştirilen merkezî sınavlara dair idari faaliyetler değerlendirilmiştir. Son olarak yükseköğretime geçiş sürecinde merkezî sınavların dışında gerçekleştirilen idari faaliyetlere dair usul ve esaslar incelenmiştir. Çalışma kapsamında engelli adaylar açısından yükseköğretime geçiş sürecinde çeşitli idari tedbirlerin alındığı tespit edilmiş, bu tespitler doğrultusunda karşılaşılabilecek bazı hukuki sorunların ortadan kaldırılması ve yükseköğretime geçiş hizmetinin daha düzenli ve hakkaniyetli şekilde sunulması amacıyla önerilerde bulunulmuştur. Çalışma kapsamında sunulan tespitlerin, yükseköğretime geçiş sürecinde engelli adaylar ile engelli olmayan adaylar arasındaki fırsat eşitliğinin sağlanmasına ve bu yönde adayların daha güvenilir ve adil bir şekilde yükseköğretim kurumlarına yerleştirilebilmeleri için bir altyapı oluşturulmasına katkı sağlayacağı ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Higher education activities which contribute to individuals in various fields, from education to employment, scientific curiosity to socio-cultural activities, also provide numerous benefits for societies. Therefore, access to higher education for everyone who desires it is crucial. Moving from this understanding, it is necessary to ensure that disabled candidates also have access to higher education so that they can continue their development and contribute to society more effectively. In this study, it is aimed to comprehensively examine the procedures and substances of administrative activities for disabled candidates during the process of transition to higher education, and to develop solutions for potential issues by evaluating administrative activities that facilitate disabled candidates' access to higher education in Türkiye. To achieve this, relevant legislation was reviewed, past practices and disputes were evaluated, and conclusions have been made regarding the legal compliance of administrative activities carried out at various stages of the transition to higher education by utilizing various scholarly works. Within the scope of this study, initially, administrative activities concerning disabled candidates in transition to higher education were considered as a public service. Subsequently, administrative activities related to central examinations conducted during the process of transition to higher education were evaluated. Finally, the procedures and substances regarding administrative activities other than central examinations during the process of transition to higher education were examined. Within the scope of the study, it was concluded that various administrative measures were taken for disabled candidates during the transition to higher education process, and acording to the conclusions suggestions were made with the aim of eliminating certain legal issues that may be encountered and ensuring that the transition to higher education services are provided in a more regular and equitable manner. It is hoped that the results presented in this study will contribute to ensuring equality of opportunity between disabled and non-disabled candidates in transition to higher education process and, in this regard, create an infrastructure for candidates to be placed in higher education institutions more reliably and fairly.