Hayat bilgisi dersinde çocuklar için felsefe (P4C) uygulamasınınyaratıcı düşünme becerilerine etkisi
The effect of philosophy for children practices in life studies course on creative thinking skills
- Tez No: 971719
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ KALENDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hayat bilgisi, Çocuklar için felsefe, Life science, Philosophy for children
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerine yönelik Hayat Bilgisi dersinde uygulanan Çocuklar İçin Felsefe (P4C) uygulamasının yaratıcı düşünme becerileri üzerine etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmanın temel hedefi Hayat Bilgisi dersinde haftada 1 ders saati yapılan Çocuklar İçin Felsefe uygulamasının 3. sınıf öğrencilerinin yaratıcı düşünme becerilerine etkisini göstermektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılının bahar döneminde Gaziantep ili Şehitkamil ilçe merkezinde bulunan bir devlet okulunun iki dersliğinde eğitimlerine devam eden 35 3. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Deney grubunda 18, kontrol grubunda 17 öğrenci bulunmaktadır. Araştırma karma yöntemde yapılmıştır. Nicel kısımda iki grup öğrenci üzerinde öntest ve sontest uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda mevcut öğretim programı ile ders işlenirken, deney grubunda haftada 1 ders saati olmak üzere 10 hafta süresince uzman görüşleri alınarak planlanan Çocuklar İçin Felsefe uygulaması yapılmıştır. Araştırmanın nicel verileri“Torrance Yaratıcı Düşünme Testi”ile toplanmıştır. Nitel veriler ise uzman görüşleri alınarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”aracılığıyla elde edilmiştir. Verilerin analizinden elde edilen bulgular Çocuklar İçin Felsefe uygulamasının öğrencilerin yaratıcı düşünme becerileri üzerinde anlamlı ve güçlü bir gelişim sağladığını göstermektedir. Bu etkinin sebepleri olarak ise özgür düşünme ortamı, duygusal ve zihinsel rahatlık, soru sorma ve sorgulamaya teşvik, çoklu perspektif ve teorik arka plan yer almaktadır. Araştırma, Çocuklar İçin Felsefe uygulamasının; hikâye temelli ve gerçek yaşamla ilişkili felsefi tartışmalar olarak düzenli bir biçimde yürütülmesinin, öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerini pozitif yönde anlamlı ölçüde artırdığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This research aimed to examine the effect of the Philosophy for Children (P4C) programme, implemented in the Life Studies course for third-grade primary school students, on their creative thinking skills. The main objective of the research was to demonstrate the effect of the P4C programme, conducted for one lesson hour per week in the Life Studies course, on the creative thinking skills of third-grade students. The study group consisted of 35 third-grade students attending two classes at a state school in the Şehitkamil district centre of Gaziantep province during the spring term of the 2023-2024 academic year. There were 18 students in the experimental group and 17 in the control group. The research was conducted using a mixed-method approach. The quantitative part was carried out by administering pre-tests and post-tests to both groups of students. While the control group followed the existing teaching programme, the experimental group participated in the P4C programme, which was planned based on expert opinions and lasted for 10 weeks, with one lesson per week. The quantitative data for the study were collected using the Torrance Test of Creative Thinking. Qualitative data were obtained through a semi-structured interview form prepared by the researcher based on expert opinions. Findings from the analysis of the data show that the P4C programme has a meaningful and powerful impact on the development of students' creative thinking skills. The reasons for this effect include an environment of free thinking, emotional and mental comfort, encouragement to ask questions and inquire, multiple perspectives, and theoretical background. The research revealed that the regular implementation of the P4C programme, in the form of story-based and real-life philosophical discussions, significantly increased students' creative thinking skills in a positive direction.