Menşei ülke ve ağızdan ağıza pazarlamanın marka özsermayesine etkisi: Türkiye ve Azerbaycan karşılaştırması
The ımpact of country of origin and word-of-mouth marketing on brand equity: A comparative study between Turkey and Azerbaijan
- Tez No: 971720
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR ŞENCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ağızdan ağıza pazarlama, Elektronik ağızdan ağıza iletişim, Word of mouth marketing, Electronic word of mouth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, markaların menşei ülkesinin (country of origin) ve ağızdan ağıza pazarlama (word of mouth) faaliyetlerinin marka özsermayesi (brand equity) üzerindeki etkisi incelenecektir. Araştırma kapsamında Türkiye ve Azerbaycan'daki otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Çin menşeli markalardan Türkiye'de BYD ve Azerbaycan'da Changan örnek olarak seçilecektir. Her iki ülkede 200'er kişilik örneklem grubu ile anket çalışması yapılacak ve elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilerek karşılaştırmalı sonuçlara ulaşılacaktır. Bu sayede menşei ülke algısının ve ağızdan ağıza pazarlamanın marka değerine katkısı iki farklı kültürel ve ekonomik bağlama sahip ülkede değerlendirilecektir. Çalışma hem pazarlama teorisine katkı sağlamayı hem de işletmelere stratejik öneriler sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the impact of a brand's country of origin and word-of-mouth marketing activities on brand equity will be examined. The research will focus on Chinese automobile brands operating in the automotive sectors of Turkey and Azerbaijan, with BYD selected as the representative brand in Turkey and Changan in Azerbaijan. A survey will be conducted with a sample group of 200 participants from each country, and the collected data will be analyzed statistically to derive comparative results. In this way, the contribution of country-of-origin perception and word-of-mouth marketing to brand equity will be evaluated within two countries that differ in cultural and economic contexts. This study aims to contribute to marketing theory and provide strategic recommendations for businesses.