Merkezi sınavlara hazırlanan öğrencilerin duygularının günlüklerle incelenmesi
Examining the emotions of students preparing for central exams through diaries
  1. Tez No: 971721
  2. Yazar: OKAN YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezi sınavlar, LGS, duygu, öğrenci günlüğü, Central examinations, LGS, emotions, student diary
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, merkezi sınavlara hazırlık sürecindeki 8. sınıf öğrencilerinin sınav sürecine dair duygularını kendi günlüklerinden yola çıkarak incelemek amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenolojik desen ile tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu sekiz öğrenci oluşturmuştur. Veriler öğrencilerin tuttukları günlüklerle toplanmıştır. Günlüklerin incelenmesinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre öğrenciler merkezi sınavlara hazırlık sürecinde yazdıkları günlüklerde 62 duyguya yer vermişlerdir. Bu duyguların 25'i olumlu 37'si ise olumsuz duygudur. Öğrencilerin günlüklerinde yer verdikleri 62 duygunun frekans olarak 928 defa kullandıkları tespit edilmiştir. Araştırmaya göre merkezi sınavlara hazırlık sürecinde öğrenciler günlüklerinde; başarı, gurur, sevinç, mutluluk, memnuniyet minnettarlık, sevgi, umut, rahatlama gibi olumlu duygulara yer vermişlerdir. Bununla birlikte öğrenciler günlüklerinde; kaygı, karamsarlık, pişmanlık, öfke, yetersizlik, kıskançlık, üzüntü, utanç, suçluluk, hayal kırıklığı, çaresizlik, değersizlik, hırs, huzursuzluk, hüzün, inat, isteksizlik gibi olumsuz duygulara da yer vermişlerdir. Araştırmada öğrencilerin en sık tekrarladıkları olumlu duygular; umut (55), mutluluk (48), motivasyon (42) iken en sık tekrarladıkları olumsuz duygular streskaygı-endişe (87), isteksizlik (35), hayal kırıklığı (31), duyguları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada deneme sınavları; kaygı, stres, endişe, hayal kırıklığı, umut, motivasyon duygularına, aile ile yaşanan iletişim sorunları; öfke, isteksizlik, direnç, suçluluk, kırgınlık, öfke, yalnızlık duygularına, kıyaslamalar; yetersizlik, kıskançlık, karamsarlık, baskı, değersizlik, duygularına, geleceğe dair düşünceler; umut, merak, endişe, duygularına, aileyle birlikte geçirilen mutlu zamanlar; sevgi, destek, bağlılık, minnettarlık duygularına neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları, merkezi sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilerin çok farklı duygu yaşadıkları, bu duyguların hem olumlu hem de olumsuz özellikler taşıdığını göstermektedir. Araştırma sonuçları öğrencilerin merkezi sınavlara hazırlık sürecinde duygusal destek ihtiyacına dikkat çekmektedir. Bu doğrultuda araştırmada okul psikolojik danışmanları, öğretmenler ve aileler için öğrencilerin sınav sürecinde duygusal iyilik hâlini destekleyecek tutum ve davranış sergilemeleri gerektiğine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the feelings of Year 8 pupils regarding the examination process during their preparation for centralised examinations, based on their diaries. The research was designed using the phenomenological pattern from qualitative research approaches. The study group consisted of eight pupils. Data was collected from the diaries kept by the pupils. Content analysis was used in the examination of the diaries. According to the research findings, students expressed 62 emotions in the diaries they kept during their preparation for centralised examinations. Of these emotions, 25 were positive and 37 were negative. It was determined that the 62 emotions expressed by students in their diaries were used 928 times in terms of frequency. According to the research, during the preparation process for centralised examinations, students expressed positive emotions such as success, pride, joy, happiness, satisfaction, gratitude, love, hope, and relief in their diaries. However, students also expressed negative emotions in their diaries, such as anxiety, pessimism, regret, anger, inadequacy, jealousy, sadness, shame, guilt, disappointment, helplessness, worthlessness, ambition, restlessness, melancholy, stubbornness, and reluctance. The study found that the most frequently repeated positive emotions among students were hope (55), happiness (48) and motivation (42), while the most frequently repeated negative emotions were stressanxiety-worry (87), reluctance (35) and disappointment (31). The study examined mock exams; feelings of anxiety, stress, worry, disappointment, hope, motivation; communication problems with family; feelings of anger, reluctance, resistance, guilt, resentment, loneliness; comparisons; inadequacy, jealousy, pessimism, pressure, worthlessness, thoughts about the future; hope, curiosity, anxiety, happy times spent with family; love, support, attachment, gratitude. Research findings indicate that students experience a wide range of emotions during the preparation process for centralised examinations, and that these emotions possess both positive and negative characteristics. The research findings highlight students' need for emotional support during the preparation process for centralised examinations. Accordingly, the study offers recommendations for school counsellors, teachers, and families to adopt attitudes and behaviours that support students' emotional wellbeing during the examination process.