1989-1994 yılları arasında Bulgaristan'dan Çorlu'ya gelen muhacirlerin kültür değişimleri
Cultural changes of the immigrants who came from Bulgaria to Çorlu between 1989-1994
  1. Tez No: 971767
  2. Yazar: ELİF VATANSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bulgaristan Türkleri, Halk kültürü, Türk folkloru, Bulgarian Turks, Folk culture, Turkish folklore
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı İmparatorluğu, Anadolu'daki Türk ve Müslüman halkı“iskân politikası”olarak adlandırılan bir sistemle Balkanlar'a yerleştirerek hem bölgeyi kontrol altında tutmayı hem de bölgedeki gayrimüslim halkı Türkleştirme ve Müslümanlaştırmayı amaçlamıştır. Bu iskân politikası, Bulgaristan Türklerinin halk bilgisi ve kültürel yapısının şekillenmesinde etkili olmuştur. Ancak dünya üzerinde giderek artan milliyetçilik hareketleri ve asimilasyon politikaları sonucunda göçler kaçınılmaz hâle gelmiştir. Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında imzalanan çeşitli mübadele anlaşmaları neticesinde 1913'ten itibaren süregelen göçler, 1989 yılında gerçekleşen zorunlu göçle son bulmuştur. Buna bağlı olarak göç, bir toplumun kültürel değerlerinin değişimini veya dönüşümünü etkileyen en önemli unsurlardandır. Zorunlu göç ise, belirli bir azınlık veya topluluğun inanç sistemi, kültürel pratikleri, yaşam biçimleri ve benzeri unsurları farklı bir düzleme taşır. Bu tez çalışmasında, Çorlu'ya göç eden Bulgaristan Türklerinin kültürel kimlikleri, yaşam biçimleri, geleneksel yaşama dair oluşturdukları pratikler, halk bilgisine dayalı pratikler, sözlü kültür unsurları, geçiş dönemlerine ait uygulamalar vb. başlıklar esas alınarak göçün bireysel ve toplumsal düzeyde yarattığı değişim ve dönüşümler halk bilimsel bağlamda incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemleri esas alınarak yürütülen bu çalışmada, yapılandırılmış görüşme ve katılımlı gözlemler aracılığıyla, göç öncesi yaşam ile göç sonrası yaşama dair bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire aimed to both control the region and Turkify and Islamize the non- Muslim population there by settling the Turkish and Muslim people of Anatolia into the Balkans through a system called the“settlement policy”. This settlement policy was influential in shaping the folklore and cultural structure of the Bulgarian Turks. However, due to rising nationalist movements and assimilation policies around the world, migration became inevitable. The migrations that continued from 1913 onwards, as a result of various population exchange agreements signed between Turkey and Balkan countries, culminated in the forced migration of 1989. Consequently, migration is one of the most important factors affecting the change or transformation of a society's cultural values. Forced migration, in particular, relocates the belief systems, cultural practices, lifestyles, and similar elements of a specific minority or community to a different plane. In this thesis, the changes and transformations created by migration at the individual and societal levels for the Bulgarian Turks who migrated to Çorlu are examined within a folkloric context, based on topics such as their cultural identities, lifestyles, practices related to traditional living, folklore-based practices, elements of oral culture, and rites of passage applications. In this study, which was conducted using qualitative research methods, findings regarding pre-migration and post-migration life were obtained through structured interviews and participant observations.