An investigation into detecting and correcting logical fallacies in academic writings of student teachers in an elt programme
İngilizce öğretmenliği programındaki öğretmen adaylarının akademik yazılarında mantık hatalarının belirlenmesi ve düzeltimesine yönelik bir inceleme
  1. Tez No: 971768
  2. Yazar: ÖZLEM DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SİNAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik yazı öğretimi, Akran dönütü, Mantıksal hatalar, Yabancı dil eğitimi, Üniversite öğrencileri, Academic writing teaching, Peer feedback, Logical fallacies, Foreign language education, University students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Akademik yazma, öğrencilerin yalnızca dilsel değil aynı zamanda bilişsel becerilerini geliştirmelerine olanak tanırken; tartışmacı metin üretiminde yapılan mantık hataları, metnin akıl yürütme kalitesini zayıflatmakta ve öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerinin gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle, öğretmen adaylarının yazılı argümanlarında daha sağlam, geçerli ve ikna edici savlar üretebilmeleri için, mantık hatalarının tanınması ve düzeltilmesine yönelik sistemli öğretim yaklaşımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırma, İngiliz Dili Eğitimi programında öğrenim gören birinci sınıf öğretmen adaylarının akademik tartışma yazılarında karşılaşılan mantık hatalarının tür ve sıklıklarını belirlemeyi; bu hataların tespit edilmesi ve düzeltilmesinde açık mantık hatası eğitimi ile yapılandırılmış akran geribildirim süreçlerinin etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Türkiye'de bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 20 öğretmen adayıyla yürütülmüş ve karma yöntem deseni doğrultusunda hem nicel hem nitel veriler toplanmıştır. Yedi hafta süren müdahale sürecinde öğrencilere Engel'in (1982) informal mantık sınıflandırmasına dayalı olarak hazırlanan materyaller aracılığıyla doğrudan eğitim verilmiş ve her hafta yazılan tartışmacı kompozisyonlara yönelik akran geribildirim oturumları düzenlenmiştir. Nicel veriler, öğrencilerin ilk ve revize taslaklarındaki mantık hatalarının sıklığını ve türlerini karşılaştırmalı olarak analiz etmeyi içermiştir. Nitel veriler ise uygulama sonunda yapılan odak grup görüşmeleri yoluyla elde edilmiştir. Bulgular, öğrencilerin müdahale öncesinde özellikle“genelleme”,“yanlış neden-sonuç”ve“duygulara başvurma”gibi safsataları sıkça kullandıklarını; müdahale sonrasında ise bu hatalarda belirgin bir azalma olduğunu ortaya koymuştur. Öğrenciler, akran değerlendirmesi ve açık öğretim yoluyla yazılarını daha mantıklı, tutarlı ve akademik bir üsluba uygun şekilde yeniden yapılandırabilmişlerdir. Odak grup görüşmeleri ise katılımcıların sürece dair olumlu tutum geliştirdiğini, mantık yürütme becerilerinde farkındalık kazandıklarını ve akademik yazma özgüvenlerinin arttığını göstermiştir. Elde edilen veriler, öğretmen adaylarının eleştirel düşünme ve akademik yazma becerilerinin gelişiminde mantık odaklı öğretim ve yapılandırılmış akran geribildirimi uygulamalarının etkili bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Academic writing not only enhances students' linguistic competencies but also fosters their cognitive development. However, the presence of logical fallacies in argumentative texts can undermine the quality of reasoning and limit the development of critical thinking. Therefore, there is a pedagogical need to systematically address fallacies in instructional contexts to help pre-service teachers construct sound, valid, and persuasive arguments. This study aims to identify the types and frequencies of logical fallacies found in the argumentative essays of first-year student teachers enrolled in an English Language Teaching (ELT) programme, and to examine the impact of explicit fallacy instruction combined with structured peer feedback on the recognition and reduction of these fallacies. Conducted with 20 pre-service teachers at a state university in Turkey, this mixed-methods study involved a seven-week intervention. During the process, students received direct instruction based on Engel's (1982) taxonomy of informal fallacies and participated in peer review sessions for their weekly drafts. Quantitative data were collected through comparative analysis of students' first and revised drafts, while qualitative insights were obtained via a post-intervention focus group interview. The findings revealed that students frequently committed fallacies such as hasty generalization, false cause, and appeal to emotion prior to the intervention. Following the instructional treatment, there was a notable decline in the frequency of such fallacies, and students demonstrated increased ability to construct logically coherent and academically appropriate arguments. Focus group data further indicated that participants developed greater awareness of logical reasoning and expressed positive attitudes toward both the instructional content and the peer review process. Overall, the study highlights the effectiveness of integrating fallacy-focused instruction with peer interaction to improve critical thinking and argumentative writing skills in pre-service English teachers.