İrrigasyon solüsyonlarının ozonlanmasının fiziksel özellikleri üzerine olan etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of ozonation of irrigating solutions on their physical properties
- Tez No: 971766
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KELEŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kök kanal tedavisi, Kök kanalı irrigantları, Root canal therapy, Root canal irrigants
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, irrigasyon solüsyonlarının ozonlanmasının fiziksel özellikler ve dentin tübüllerine penetrasyon üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmada sodyum hipoklorit (%5, %2.5, %1), EDTA (%17), klorheksidin diglukonat (%2) ve salin solüsyonları ile bu solüsyonların ozonlanmış halleri kullanıldı. Ozonlama, gaz fazı ozon konsantrasyonu 80 µg/NmL, gaz debisi 30 L/h ve temas süresi 5 dakika olacak şekilde Ozonette Ozon Jeneratörü (SEDECAL, Madrid, İspanya) kullanılarak gerçekleştirildi. Çözeltilerin pH, yoğunluk ve viskozite değerleri sırasıyla pH metre, piknometre ve Ostwald viskozimetresi kullanılarak belirlendi. Dentin tübüllerine penetrasyon değerlendirmesi için solüsyonlar Rodamin B ile işaretlenmiş, çekilmiş insan dişlerinden hazırlanan örnekler irrigasyon sonrası konfokal lazer taramalı mikroskop (CLSM) ile analiz edildi. Ölçümlerde ortalama ve maksimum penetrasyon uzunlukları ile yayılım alanları belirlendi. Ozonlama, NaOCl ve EDTA çözeltilerinde yoğunluk ve viskoziteyi anlamlı şekilde değiştirdi. CLSM analizleri, NaOCl gruplarında ozonlama sonrası dentin tübüllerine penetrasyonun arttığını, EDTA grubunda ise azaldığını gösterdi. Özellikle NaOCl gruplarında ozonlamanın penetrasyon kapasitesine etkisi, konsantrasyona bağlı farklılık gösterdi. Ozonlama işlemi irrigasyon solüsyonlarının fiziksel özelliklerini ve dentin tübüllerine penetrasyon davranışlarını etkilemektedir. Bu etkinin solüsyon türüne ve konsantrasyonuna bağlı olduğu gözlemlendi. Bulgular, ozonlanmış irrigasyon solüsyonlarının klinik kullanımı açısından dikkate alınması gereken yeni veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of ozonation of irrigating solutions on their physical properties and dentinal tubule penetration. Sodium hypochlorite (5%, 2.5%, 1%), EDTA (17%), chlorhexidine digluconate (2%), and saline solutions, along with their ozonated counterparts, were used Ozonation was performed using an Ozonette Ozone Generator (SEDECAL, Madrid, Spain) set to a gas-phase ozone concentration of 80 µg/NmL, with a gas flow rate of 30 L/h and a contact time of 5 min. The pH, density, and viscosity values of the solutions were determined using a pH meter, pycnometer, and Ostwald viscometer, respectively. For the evaluation of dentinal tubule penetration, the solutions were labeled with Rhodamine B, applied to extracted human teeth, and analyzed using confocal laser scanning microscopy (CLSM) following irrigation. Mean and maximum penetration depths as well as spread areas were measured. Ozonation significantly altered the density and viscosity of NaOCl and EDTA solutions. CLSM analyses revealed that dentinal tubule penetration increased after ozonation in NaOCl groups, whereas it decreased in the EDTA group. Particularly in the NaOCl groups, the effect of ozonation on penetration capacity varied depending on the concentration. Ozonation influences both the physical properties of irrigating solutions and their penetration behavior into dentinal tubules. This effect is dependent on the type and concentration of the solution. The findings provide new insights that should be considered regarding the clinical use of ozonated irrigants.