Elektrikli araç üretim şirketlerinde muhasebe temelli finansal göstergelerin kârlılığa etkisi: Panel veri yaklaşımıyla ampirik bir analiz
The impact of accounting based financial indicators on profitability in electric vehicle manufacturing companies: An empirical analysis with a panel data approach
  1. Tez No: 971801
  2. Yazar: ŞİFA KIRHASANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli araçlar, Finansal performans, Panel veri modelleri, Sürdürülebilirlik, Electric vehicles, Financial performance, Panel data models, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadelede ulaştırma sektörü, sera gazı salınımının başlıca kaynaklarından biridir ve bu durum elektrikli araçlara (EA) yönelimi hızlandırmaktadır. Kendine özgü finansal dinamiklere sahip EA sektöründe, bu dinamikleri şekillendiren finansal performans belirleyicilerinin incelenmesi önem taşımaktadır. Bu amaçla, 2022:Q1–2024:Q2 döneminde borsalarda işlem gören 22 şirketin verileri panel veri yöntemleriyle analiz edilmiştir. Bağımlı değişkenler kârlılık oranları (ROA, ROE, ROS, ROI); bağımsız değişkenler ise cari oran (CO), kaldıraç oranı (KO), Ar-Ge yoğunluğu (AGY), aktif devir hızı (AKDH) ve satış büyüme oranı (SBO) olarak belirlenmiştir. Bulgular, kârlılığın süreklilik gösterdiğini ve AKDH'nin ROA ile ROE üzerinde pozitif, ROS üzerinde ise negatif etkiler yarattığını ortaya koymuştur. CO'nun etkileri tutarsızdır. KO genellikle negatif etki göstermiştir. AGY, model ve örneklem türüne göre değişmekte; bazı durumlarda ROA ve ROI üzerinde pozitif sonuçlar vermektedir. SBO'nun etkileri ağırlıklı olarak negatif olmakla birlikte bazı modellerde pozitif bulunmuştur. Sonuçlar, bazı değişkenlerde literatürle örtüşürken, bazı göstergelerde farklılaşmaktadır. Bu durum, EA üreticilerinin finansal performansını şekillendiren faktörlerin dinamik ve koşullara özgü olduğunu göstermektedir. Ayrıca, literatürde EA üreticilerinin finansal performansına odaklanan herhangi bir çalışmaya rastlanmaması, elde edilen bulguları önemli bir boşluğu doldurur nitelikte kılmaktadır. Çalışma, sektör stratejileri, yatırım kararları ve gelecekteki akademik araştırmalar için değerli bir referans sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The transportation sector is one of the main sources of greenhouse gas emissions in the fight against global warming and climate change, accelerating the shift toward electric vehicles (EVs). With unique financial dynamics, the EV sector requires an examination of the financial performance determinants shaping these dynamics. For this purpose, the data of 22 publicly traded companies for the period 2022:Q1–2024:Q2 were analyzed using panel data methods. Profitability ratios (ROA, ROE, ROS, ROI) were used as dependent variables, while current ratio (CO), leverage ratio (KO), R&D intensity (AGY), asset turnover (AKDH), and sales growth rate (SBO) were selected as independent variables. The findings reveal that profitability is persistent, with AKDH having a positive effect on ROA and ROE, but a negative effect on ROS. The effects of CO are inconsistent. KO generally has a negative impact. AGY varies by model and sample type, showing positive results for ROA and ROI in certain cases. SBO is predominantly negative, although positive results were found in some models. The results show that while some variables align with the literature, others differ. This indicates that the factors shaping the financial performance of EV manufacturers are dynamic and context-specific. Furthermore, the absence of any prior studies focusing specifically on the financial performance of EV manufacturers makes the findings an important contribution to the literature. The study provides valuable references for sectoral strategies, investment decisions, and future academic research.