Travayda perineyi koruyucu paket uygulamasının pelvik tabana etkisi
The effect of the perineal protective package application during labour on the pelvic floor
- Tez No: 971802
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN KARAHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Ebelik, Obstetrics and Gynecology, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Perineal bakım paketi, perineal sıcak uygulama, spontan ıkınma, dik pozisyon, pelvik taban kas gücü, ebelik, Pelvik taban, Perine, Sıcak uygulaması, Vajinal doğum, Perineal care package, warm perineal application, spontaneous pushing, upright position, pelvic floor muscle strength, midwifery, Pelvic floor, Perineum, Hot application, Vaginal birth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı doğumun ikinci evresinde uygulanan“perineyi koruyucu paket”uygulamasının doğum sonuçları, perine bütünlüğü, doğum sonu pelvik taban kas gücü ve üriner inkontinans üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu randomize kontrollü çalışma Temmuz 2024-Mart 2025 tarihleri arasında bir kamu hastanesinin doğum kliniğinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini basit rastgele randomizasyon ile müdahale ve kontrol grubuna alınan 60 gebe oluşturmuştur. Müdahale grubuna, doğumun ikinci evresinde jinekolojik masada pozisyonlama, perineyi sıcak yaş kompresle elle koruma ve spontan ıkınma bileşenlerinden oluşan“perineal koruyucu paket”uygulanırken, kontrol grubu sadece standart bakım almıştır. Veriler "tanıtıcı bilgi formu, Urogenital Distress Inventory-6 (UDI-6), Incontinence Impact Questionnaire-7 (IIQ-7), VAS, perineometre, yara ölçüm cetveli kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Fisher's Exact, bağımsız örnekler T testi, Mann Whitney U Testi ve Robust Anova kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir. Bulgular: Müdahale ve kontrol grupları arasında perine bütünlüğü açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Müdahale grubunda epizyotomi insizyonunun anlamlı düzeyde daha kısa olduğu ve doğum sonu perineal ağrının daha düşük olduğu (p<0,05) belirlenmiştir. Müdahale ve kontrol gruplarında doğum sonu altıncı haftada perineal kas gücünde anlamlı azalma olduğu (p<0,05), ancak bu azalmanın gruplar arasında farklılık göstermediği bulunmuştur (p>0,05). Müdahale ve kontrol gruplarında UDI-6 ve IIQ-7 puanlarının doğum sonrası altıncı haftada azaldığı (p<0,05), ancak puanlardaki azalmanın gruplar arasında anlamlı farklılık göstermediği (p>0,05) belirlenmiştir. Doğumun ikinci evresi süresi, kontrol grubunda daha kısa bulunmuştur (p<0,05). Müdahale ve kontrol gruplarında yenidoğan sonuçları açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuçlar: Perineyi koruyucu paket uygulamasının doğum sonu perineal ağrıyı azalttığı ancak doğum sonu kas gücü ve inkontinans görülme sıklığı üzerindeki etkilerini değerlendirmeye yönelik prospektif izlem çalışmalarının yapılmasının uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of a“perineal protective package”applied during the second stage of labour on birth outcomes, perineal integrity, postpartum pelvic floor muscle strength, and urinary incontinence. Materials and Methods: This randomised controlled trial was conducted at the delivery unit of a public hospital between July 2024 and March 2025. The sample consisted of 60 pregnant women who were randomly assigned to either the intervention or control group using simple randomisation. The intervention group received the“perineal protective package”, which included positioning on a gynaecological table, manual perineal support with warm moist compression, and spontaneous pushing during the second stage of labour. The control group received only standard care. Data were collected using a“descriptive information form”, the Urogenital Distress Inventory-6 (UDI-6), the Incontinence Impact Questionnaire-7 (IIQ-7), a Visual Analogue Scale (VAS), a perineometer, and a wound measurement ruler. Data were analysed using Fisher's Exact Test, Independent Samples t-Test, Mann–Whitney U Test, and Robust ANOVA. A p-value of <0,05 was considered statistically significant. Results: There was no statistically significant difference in perineal integrity between the intervention and control groups (p>0,05). However, the episiotomy incision length was significantly shorter and postpartum perineal pain was significantly lower in the intervention group (p<0,05). Although both groups showed a significant decrease in perineal muscle strength in the sixth postpartum week (p<0,05), the difference between the groups was not statistically significant (p>0,05). UDI-6 and IIQ-7 scores significantly decreased at the sixth postpartum week in both groups (p <0,05), but no significant difference was found between the groups regarding the extent of this reduction (p> 0,05). The duration of the second stage of labour was significantly shorter in the control group (p<0,05). There were no significant differences between the groups in terms of neonatal outcomes (p >0, 05). vii Conclusion: The application of a perineal protective package was found to reduce postpartum perineal pain. However, further prospective follow-up studies are recommended to comprehensively assess its effects on postpartum muscle strength and the incidence of urinary incontinence.