Tıkayıcı uyku apnesi sendromunda görsel dikey algı, düşme riski, objektif ve subjektif vestibülooküler refleks değerlendirmesi
Assessment of subjective visual vertical, fall risk, and objective and subjective vestibulo-ocular reflex in obstructive sleep apnea syndrome
- Tez No: 971809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER KÖYCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Odyoloji, Audiology
- Anahtar Kelimeler: TUAS, vHIT, fHIT, görsel algı testleri, düşme riski, OSAS, vHIT, fHIT, subjective visual tests, fall risk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Tıkayıcı uyku apnesi sendromu (TUAS), uykuda üst hava yolunun yineleyici şekilde daralması ya da tamamen kapanmasıyla ortaya çıkan, apne (solunumun durması) ve hipopne (hava akımında belirgin azalma) epizotlarıyla karakterize bir bozukluktur. Çalışmada TUAS olan hastalarda vestibüler sistemin çok boyutlu değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda vestibülooküler refleksin (VOR) objektif ve subjektif olarak değerlendirilmesinin yanı sıra görsel algı ve düşme riski de incelenmiştir. Ayrıca düşme riski için karşılaştırmalı analizler yapılmıştır. Bu değerlendirmeler için video baş itme testi (vHIT), fonksiyonel baş itme testi (fHIT), Tinetti Denge ve Yürüme Testi, görsel dikey algı testleri statik ve dinamik durumda, sırasıyla, dikey (SVV) ve yatay (SVH) olarak uygulanmıştır. Kesitsel tasarımdaki bu çalışmaya, 18-55 yaş aralığında orta TUAS ve ağır TUAS gruplarında 22, kontrol grubunda 23 kişi olmak üzere olmak üzere toplam 67 birey dahil edilmiştir. TUAS grubundaki katılımcılar polisomnografi testi uygulanan ve tanı alan bireylerden oluşmaktadır. Kontrol grubuna uyku problemi olmayan bireyleri dahil etmek için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi uygulanmış ve toplam puanı ≤5 olanlar belirlenmiştir. Tüm katılımcılara Kulak Burun Boğaz muayenesi yapılmış ve Mini Mental Durum Testi (MMSE >24) ile bilişsel uygunluk doğrulanmıştır. Bulgular, beden kitle indeksinin kontrol grubuna kıyasla her iki TUAS grubunda daha yüksek olduğunu (p<,05) (kontrol-orta ve kontrol-ağır farkları anlamlı; orta-ağır farkı anlamsız) ve düşme riskinin her iki TUAS grubunda kontrole göre artmış bulunduğunu göstermiştir (p<,05). Görsel algı testlerinde, SVH hariç (p>,05) diğer testlerde grup etkisi saptanmıştır (p<,05). Dinamik SVV ve dinamik SVH'de özellikle ağır TUAS ile kontrol arasında farklılık belirginleşirken, SVV için yapılan Bonferroni düzeltmeli ikili karşılaştırmalarda anlamlılık korunmamıştır. vHIT kazançlarında üç grup arasında farklılık gözlenmemiştir (p>,05). Buna karşılık fHIT'te doğru cevap yüzdelerinde düşüşler görülmüş; en belirgin fark kontrol ve ağır TUAS grupları arasında gözlenmiştir (p<,05). Korelasyon analizlerine göre Tinetti puanları ile görsel dikey algı testleri arasında ilişki saptanmamıştır. Tinetti ile vHIT yalnızca ağır TUAS'ta sol posterior semisirküler kanal için orta derecede pozitif ilişkili bulunmuş, Tinetti ile fHIT ise hem orta hem ağır TUAS'ta orta ve güçlü derecelerde pozitif ilişki göstermiştir. Sonuç olarak TUAS'ta düşme riski artmakta, vHIT normal sınırlar içinde kalabildiği durumlarda dahi fHIT fonksiyonel VOR yetersizliğini tespit edebilmektedir; bu nedenle TUAS'ta kapsamlı vestibüler değerlendirmenin subjektif/perseptüel ve fonksiyonel testleri içerecek şekilde yapılandırılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is a disorder characterized by recurrent episodes of apnoea (cessation of breathing) and hypopnoea (marked reduction in airflow) due to repetitive narrowing or complete collapse of the upper airway during sleep. This doctoral study aimed to provide a multidimensional evaluation of the vestibular system in individuals with OSAS. To this end, in addition to assessing the vestibulo-ocular reflex (VOR) objectively and functionally/subjectively, perceptual visual measures and fall risk were examined, and comparative analyses were conducted for fall risk. The video Head Impulse Test (vHIT), functional Head Impulse Test (fHIT), the Tinetti Balance and Gait Test, and subjective visual perception tests—static and dynamic subjective visual vertical (SVV) and horizontal (SVH)—were administered. In this cross-sectional design, a total of 67 participants were included: 22 with moderate OSAS, 22 with severe OSAS, and 23 healthy controls aged 18–55 years. Participants in the OSAS groups were diagnosed via polysomnography. To ensure the absence of sleep problems in the control group, the Pittsburgh Sleep Quality Index was applied and those with a total score ≤5 were included. All participants underwent otorhinolaryngologic examination, and cognitive eligibility was verified with the Mini-Mental State Examination (MMSE >24). The findings showed that body mass index was higher in both OSAS groups than in controls (p<.05; significant for control–moderate and control–severe, non-significant between moderate and severe). Fall risk was increased in both OSAS groups compared with controls (p<.05). A group effect was observed in visual perception tests except for SVH (p>.05); pairwise differences were most pronounced between severe OSAS and controls in dynamic SVV and dynamic SVH, whereas significance did not persist for SVV after Bonferroni-corrected comparisons. No between-group differences were found in vHIT gains (p>.05). In contrast, fHIT revealed reductions in correct-response percentages, with the most prominent difference between severe OSAS and controls (p<.05). Correlation analyses indicated no association between Tinetti scores and subjective visual perception tests; Tinetti correlated moderately and positively with vHIT only for the left posterior semicircular canal in the severe OSAS group, and showed moderate-to-strong positive correlations with fHIT in both moderate and severe OSAS. In conclusion, fall risk is elevated in obstructive sleep apnea (OSA), and even when vHIT remains within normal limits, fHIT can detect functional VOR deficits; therefore, comprehensive vestibular assessment in OSA should include both functional and subjective/perceptual measures.