Frenik sinir'in, tıkayıcı uyku apne sendromu'nda etkilenmesine dair elektrofizyolojik incelemeler
Phrenic nerve in obstructive sleep apnea syndrome electrophysiological investigations relating to exposures
- Tez No: 351090
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UTKU OĞAN AKYILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: OUAS, frenik sinir, diyafram, TMS, OSAS, phrenic nerve, diaphragm, TMS
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Uyku apne sendromu toplumda sık görülen, ciddi mortalite ve morbiditeye neden olan bir hastalıktır. Uyku apne sendromu toplumda erkeklerde kadınlardan en az iki kat daha fazla görülen nadir olmayan bir hastalığı tanımlamaktadır. Frenik sinir, esas inspirasyondan sorumlu diyaframın motor uyarımından sorumludur. Biz bu çalışmada OUAS hastalarında frenik sinir etkilenmesinin var olup olmadığını inceledik. Bu amaçla 22'si ağır OUAS tanılı ve 29 sağlıklı bireye çalışmamızda yer verildi. Bu olgularda frenik sinirin boyun, servikal kök ve kortikal TMS yanıtlarına bakıldı. Elde edilen verilerde kontrol grubu ile hasta grup arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Elde ettiğimiz veriler frenik sinirin OUAS hastalarında etkilenmesinin olmadığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
Sleep apnea syndrome is common in society, a disease that causes significant mortality and morbidity. Sleep apnea syndrome in the community at least two times greater in men than women is not a rare disease is defined. Phrenic nerve, mainly responsible for the inspiration of the diaphragm is responsible for motor stimulation. Phrenic nerve in OSAS patients in this study, we examined whether there were to be affected. For this purpose, 22 diagnosed with severe OSAS and 29 healthy individuals were included in our study. In these cases, the phrenic nerve, neck, cervical root and cortical response to TMS were measured. The data obtained in the control group showed no significant difference between the patient groups. Phrenic nerve, we obtained data showed that in patients with OSAS not be affected.