Sap' de satış kokpiti oluşturulması ile süreç iyileştirmeönerisi: ulusal taşıt tanıma sistemi örneği
Process improvement proposal by creating a sales cockpit in sap:national vehicle identification system example
  1. Tez No: 971860
  2. Yazar: ELİF YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN CANBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal kaynak planlaması, SAP, Enterprise resource planning, SAP
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada incelenen süreç iyileştirme önerisi, Kurumsal Kaynak Planlama yazılımlarından olan SAP ile güncel iş süreçlerinden Ulusal Taşıt Tanıma Sisteminin (UTTS) entegrasyonunu içermektedir. Firmanın mevcut süreci analiz edilerek elde edilen veriler doğrultusunda bir 'Satış Kokpiti' geliştirilmiştir. Geliştirilen satış kokpiti ile sürecin sadeleştirilmesi, otomasyon ile işlem sürelerinin kısalması, kullanıcı hatalarının azalması gibi birçok konuda süreç iyileştirmesi sağlanmıştır. İyileştirme süreci için SAP' nin uyarlama ve ABAP geliştirme araçları kullanılmıştır. Tez kapsamında incelenen süreç iyileştirme önerisi ile UTTS süreçleri SAP ye entegre edilmiştir. Standart süreçlere nazaran kullanım kolaylığı sağlayan satış kokpiti, farklı iş süreçleri için örnek niteliğindedir. Enterprise Resource Planning (ERP) sistemleri ile iş süreçlerinin sadeleştirilmesi ve otomasyonun verimlilik üzerine etkisi, ele alınan bu çalışma ile uygulamalı olarak ortaya konulmuştur. Mevcut literatürde SAP uygulamaları ve otomasyon çözümleri üzerine çeşitli çalışmalar bulunmasına rağmen, UTTS gibi sektöre özgü bir sistemin SAP ile entegrasyonuna ve bu entegrasyonun satış süreçlerindeki etkilerine odaklanan kapsamlı bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma, hem sektörel bir ihtiyaca yanıt vermesi hem de özel geliştirilmiş“Satış Kokpiti”ile standart SAP süreçlerine alternatif, kullanıcı dostu bir çözüm sunması bakımından özgün bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca, elde edilen bulguların farklı sektörlerdeki ERP entegrasyon projelerine rehberlik edebilecek nitelikte olması, çalışmanın uygulama değerini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The process improvement proposal examined in this study involves the integration of SAP, an Enterprise Resource Planning software, and the National Vehicle Identification System, one of the current business processes. The current process of the company was analyzed and a 'Sales Cockpit' was developed in line with the data obtained. With the developed sales cockpit, process improvement was achieved in many areas such as simplification of the process, shortening of processing times with automation, and reduction of user errors. SAP's customizing and ABAP development tools were used for the improvement process. With the process improvement proposal examined within the scope of the thesis, UTTS processes were integrated into SAP. The sales cockpit, which provides ease of use compared to standard processes, is an example for different business processes. The simplification of business processes with ERP systems and the effect of automation on productivity have been demonstrated in practice with this study. Although various studies exist in the current literature on SAP applications and automation solutions, no comprehensive research has been found focusing on the integration of a sector-specific system such as the National Vehicle Identification System with SAP and its impact on sales processes. This study provides an original contribution by addressing a sectoral need and offering a user-friendly alternative to standard SAP processes through a custom-developed“Sales Cockpit.”Furthermore, the findings obtained have the potential to serve as a guide for ERP integration projects in different industries, thereby enhancing the practical value of the study.