Spondilolistezis hastalarında FGF19 ve FGF23 etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of FGF19 and FGF23 in patients with spondylolisthesis
  1. Tez No: 971897
  2. Yazar: OĞUZ KAAN YAĞCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇAK SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Spondilolistezis, FGF19, FGF23, Pars İnterartikülaris, Fibroblast Büyüme Faktörleri, Spondylolisthesis, FGF19, FGF23, Pars Interarticularis, Fibroblast Growth Factors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Spondilolistezis, bir vertebranın komşu vertebra üzerinde kaymasıyla karakterize bir spinal hastalıktır. Bu çalışmanın amacı, spondilolistezis gelişiminde ve ilerlemesinde fibroblast büyüme faktörleri olan FGF19 ve FGF23'ün etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya, Şubat–Ağustos 2025 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğine bel ağrısı şikâyetiyle başvuran ve radyolojik olarak istmik veya dejeneratif spondilolistezis tanısı konulan 96 hasta ile 68 kontrol birey dâhil edilmiştir. Katılımcılardan alınan serum örneklerinde FGF19 ve FGF23 düzeyleri ölçülmüştür. Demografik, klinik ve radyolojik veriler SPSS 23.0 programında istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: İstmik spondilolistezis grubunda en sık L5–S1, dejeneratif tipte ise L4–L5 seviyesi tutulmuştur. Yaş, vücut kitle indeksi (VKI), menopoz durumu ve komorbid hastalık varlığı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,001). Ancak FGF19 ve FGF23 serum düzeyleri açısından istmik spondilolistezis, dejeneratif spondilolistezis ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (sırasıyla p=0,161 ve p=0,168; Kruskal–Wallis Testi). Sonuç: Çalışmada FGF19 ve FGF23 serum düzeylerinin spondilolistezis hastalarında anlamlı fark göstermediği belirlenmiştir. Bununla birlikte, obezite, yaş, cinsiyet, menopoz ve mesleki faktörlerin spondilolistezis gelişiminde belirgin rol oynadığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, FGF19 ve FGF23'ün sistemik düzeyde spondilolistezisin biyokimyasal belirteci olarak kullanılamayacağını, ancak bu faktörlerin lokal dokulardaki ekspresyonlarının gelecekte yapılacak moleküler çalışmalarla daha net aydınlatılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Spondylolisthesis is a spinal disorder characterized by the anterior or posterior displacement of one vertebra over the adjacent vertebra. The aim of this study was to investigate the possible roles of fibroblast growth factors, FGF19 and FGF23, in the development and progression of spondylolisthesis. Materials and Methods: This prospective study included 96 patients diagnosed radiologically with isthmic or degenerative spondylolisthesis and 68 control subjects who presented with low back pain to the Department of Neurosurgery at Sivas Cumhuriyet University Hospital between February and August 2025. Serum levels of FGF19 and FGF23 were measured in all participants. Demographic, clinical, and radiological data were statistically analyzed using SPSS 23.0 software. Results: The most common level of involvement was L5–S1 in the isthmic group and L4–L5 in the degenerative group. There were statistically significant differences among the groups in terms of age, body mass index (BMI), menopausal status, and presence of comorbid diseases (p<0.001). However, no statistically significant differences were found in serum FGF19 and FGF23 levels among the isthmic spondylolisthesis, degenerative spondylolisthesis, and control groups (p=0.161 and p=0.168, respectively; Kruskal–Wallis Test). Conclusion: This study demonstrated that serum FGF19 and FGF23 levels did not differ significantly in patients with spondylolisthesis compared to controls. However, factors such as obesity, age, sex, menopausal status, and occupational characteristics appear to play a more prominent role in the development of spondylolisthesis. The findings suggest that FGF19 and FGF23 cannot be considered reliable systemic biochemical markers for spondylolisthesis, although further molecular studies focusing on their local tissue expression may provide deeper insight in future research.