GOLD ABE değerlendirme aracı bileşenleri ile inflamasyon indeksi ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between GOLD ABE assessment tool components and inflammation index
- Tez No: 971898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ŞENGÖREN DİKİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, GOLD ABE evrelemesi, mMRC skoru, inflamasyon, sistemik immün index, GOLD agirlik, COPD, GOLD ABE classification, mMRC score, systemic immune-inflammation index, GOLD severity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, stabil KOAH hastalarında GOLD ABE değerlendirme aracı ile sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) arasındaki ilişki incelenerek, SII'nin hastaların takip ve tedavi süreçlerinde kolay, ucuz ve nicel bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran 376 stabil KOAH hastası üzerinde yürütülmüştür. Veriler, hastane sistemindeki epikriz kayıtlarının retrospektif incelenmesiyle elde edilmiştir. Hastalar GOLD A, B, E evrelerine ayrılmış; mMRC ve CAT skorları kaydedilmiştir. Tam kan sayımı parametreleri üzerinden SII değerleri hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS 27.0 programı ile yapılmış ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 376 KOAH hastasının demografik, klinik, solunum fonksiyon testleri ve inflamatuvar belirteçleri değerlendirilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 65,0 ± 10,6 yıl olup, büyük çoğunluğu erkektir (%87,8). Hastaların %75,9'unda en az bir komorbidite mevcuttur; en sık görülenler hipertansiyon, diabetes mellitus, koroner arter hastalığı ve malignitedir. Katılımcıların %93,4'ü tütün ürünü maruziyetine sahiptir. GOLD sınıflamasına göre hastaların %45,2'si orta, %30,3'ü ağır, %9,3'ü çok ağır evrededir. mMRC evrelemesinde en sık grup evre 1 (%42,6) olup, ileri evre dispne oranı %14,9'dur. Fonksiyonel testlerde FEV₁ %Pred 57,1 ± 20,1, FVC %Pred 77,6 ± 21,9 ve FEV₁/FVC % 57,1 ± 9,6 olarak bulunmuştur. İmmün-inflamatuvar belirteçlerden SII, NLR, PLR ve LMR değerleri GOLD sınıflaması ve evreleri ile anlamlı ilişkili bulunmuş, özellikle ileri evre KOAH gruplarında bu parametreler belirgin şekilde yüksek saptanmıştır. SII değeri Gold 1 sınıfında 530,7 (291–917), Gold 2 sınıfında 599,1 (431–841), Gold 3 sınıfında 677,1 (501–1130) , Gold 4 sınıfında 917,7 (708–1558) (p≤0,001/;Fark: 1–4(p=0,005), 2–4(p=0,002)). NLR değeri Gold 1 sınıfında 2,30 (1,5–3,3), Gold 2 sınıfında 2,38 (1,6–3,1) , Gold 3 sınıfında 2,50 (1,7–3,8) , Gold 4 sınıfında 3,59 (2,6–5,8) (p=0,002/; Fark: 1–4(p=0,012), 2–4(p=0,001) . PLR değeri; Gold 1 sınıfında 122,3 (90–160), Gold 2 sınıfında 119,2 (88–150), Gold 3 sınıfında 132,7 (101–181), Gold 4 sınıfında 160,5 (124–225) (p=0,004/; Fark: 2–4(p=0,010)) . PPN değeri; Gold 1 sınıfında 1107 (820–1420), Gold2 sınıfında 1207 (940–1550), Gold 3 sınıfında 1353 (1050–1780), Gold 4 sınıfında 1558 (1250–2200) (p=0,008/;Fark:1-4 (p=0,006), 2-4 (p=0,046)) LMR değeri; Gold 1 sınıfında 3,31 (2,5–4,1), Gold 2 sınıfında 3,32 (2,6–4,0), Gold 3 sınıfında 3,03 (2,3–3,8), Gold 4 sınıfında 2,43 (1,9–3,6) (p=0,059) SII değeri; Gold A evresinde 582,3 (421–886), Gold B evresinde 583,9 (443–877), Gold E evresinde 708,6 (521–1155) (p=0,002; Fark: A–E (p=0,004), B–E (p=0,007)) NLR değeri; Gold A evresinde 2,37 (1,7–3,0), Gold B evresinde 2,26 (1,6–2,8), Gold E evresinde 2,78 (2,0–4,3) (p=≤0,001; Fark: A–E (p=0,004), B–E (p=0,001)) PLR değeri; Gold A evresinde 120,5 (95–151), Gold B evresinde 114,9 (91–144), Gold E evresinde 142,3 (115–183) (p=0,001; Fark: A–E (p=0,007), B–E (p=0,004)) PPN değeri; Gold A evresinde 1166 (920–1495), Gold B evresinde 1258 (1000–1562), Gold E evresinde 1374 (1150–1850) (p=0,098) LMR değeri; Gold A evresinde 3,44 (2,5–4,0), Gold B evresinde 3,28 (2,6–4,1), Gold E evresinde 2,80 (2,0–3,6) (p=0,005; Fark: A-E (p=0,016), B-E (p=0,013)) olarak saptanmıştır. Buna karşın, ailede KOAH öyküsü varlığı inflamatuvar belirteçler üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmamıştır. Sonuç: Bulgular, immün-inflamatuvar indekslerin stabil KOAH hastalarında hastalık şiddeti ve evresiyle ilişkili olduğunu ve prognostik biyomarker olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Özellikle ileri evre KOAH'ta belirgin artış gösteren bu parametrelerin, hastaların takip ve tedavi planlamasında yardımcı bir araç olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the relationship between the GOLD ABE assessment tool and the systemic immune-inflammation index (SII) in patients with COPD, and to evaluate the potential of SII as a simple, inexpensive, and quantitative biomarker in patient follow-up and treatment. Materials and Methods: The study was conducted with 376 stable COPD patients who were admitted to the Chest Diseases Outpatient Clinic of Muğla Training and Research Hospital. Data were obtained retrospectively from hospital electronic medical records, including GOLD A, B, and E categories, mMRC and CAT scores. Hemogram results were used to calculate SII values. Statistical analyses were performed with IBM SPSS 27.0, and a statistically significance level of p < 0.05 was accepted. Results: Data from 376 stable COPD patients were analyzed. The mean age was 65.0 ± 10.6 years, and the majority were male (87.8%). At least one comorbidity was present in 75.9% of patients, most commonly hypertension, diabetes mellitus, coronary artery disease, and malignancy. Tobacco exposure was detected in 93.4% of participants. According to GOLD classification, 45.2% of patients were in the moderate, 30.3% in the severe, and 9.3% in the very severe stage. In mMRC grading, stage 1 was the most frequent (42.6%), while advanced dyspnea (stages 3–4) was observed in 14.9%. Pulmonary function tests revealed a mean FEV₁ %Pred of 57.1 ± 20.1, FVC %Pred of 77.6 ± 21.9, and FEV₁/FVC ratio of 57.1 ± 9.6, indicating a predominance of moderate-to-severe obstruction. Regarding inflammatory indices, mean values were SII: 789 ± 587 (median 623), NLR: 3.05 ± 2.23 (median 2.44), PLR: 141 ± 71.4 (median 124), PPN: 1473 ± 877 (median 1264), and LMR: 3.38 ± 1.65 (median 3.19), showing high variance and skewed distribution. Kruskal-Wallis tests revealed significant differences in SII, NLR, PLR, and LMR values across GOLD stages and categories (p < 0.05), with notably higher levels in advanced COPD groups. The SII values were 530.7 (291–917) in GOLD 1, 599.1 (431–841) in GOLD 2, 677.1 (501–1130) in GOLD 3, and 917.7 (708–1558) in GOLD 4 (p ≤ 0.001; differences between 1–4, p = 0.005; and 2–4, p = 0.002). The NLR values were 2.30 (1.5–3.3) in GOLD 1, 2.38 (1.6–3.1) in GOLD 2, 2.50 (1.7–3.8) in GOLD 3, and 3.59 (2.6–5.8) in GOLD 4 (p = 0.002; differences between 1–4, p = 0.012; and 2–4, p = 0.001). The PLR values were 122.3 (90–160) in GOLD 1, 119.2 (88–150) in GOLD 2, 132.7 (101–181) in GOLD 3, and 160.5 (124–225) in GOLD 4 (p = 0.004; difference between 2–4, p = 0.010). The PPN values were 1107 (820–1420) in GOLD 1, 1207 (940–1550) in GOLD 2, 1353 (1050–1780) in GOLD 3, and 1558 (1250–2200) in GOLD 4 (p = 0.008; differences between 1–4, p = 0.006; and 2–4, p = 0.046). The LMR values were 3.31 (2.5–4.1) in GOLD 1, 3.32 (2.6–4.0) in GOLD 2, 3.03 (2.3–3.8) in GOLD 3, and 2.43 (1.9–3.6) in GOLD 4 (p = 0.059). The SII value was 582.3 (421–886) in Group A, 583.9 (443–877) in Group B, and 708.6 (521–1155) in Group E (p = 0.002; differences between A–E, p = 0.004; and B–E, p = 0.007). The NLR value was 2.37 (1.7–3.0) in Group A, 2.26 (1.6–2.8) in Group B, and 2.78 (2.0–4.3) in Group E (p ≤ 0.001; differences between A–E, p = 0.004; and B–E, p = 0.001). The PLR value was 120.5 (95–151) in Group A, 114.9 (91–144) in Group B, and 142.3 (115–183) in Group E (p = 0.001; differences between A–E, p = 0.007; and B–E, p = 0.004). The PPN value was 1166 (920–1495) in Group A, 1258 (1000–1562) in Group B, and 1374 (1150–1850) in Group E (p = 0.098). The LMR value was 3.44 (2.5–4.0) in Group A, 3.28 (2.6–4.1) in Group B, and 2.80 (2.0–3.6) in Group E (p = 0.005; differences between A–E, p = 0.016; and B–E, p = 0.013). Conversely, family history of COPD was not associated with significant differences in inflammatory indices (p > 0.05). Conclusion: These findings suggest that immune-inflammatory indices are associated with stable COPD severity and stage, and may serve as useful prognostic biomarkers. In particular, the marked increase of these parameters in advanced COPD supports their potential role as adjunctive tools in disease monitoring and management.