Lomber omurgada spinopelvik parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of spinopelvic parameters in the lumbar spine
- Tez No: 745639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARADEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Spinopelvik Parametreler, Sagital Balans, Dejeneratif Lomber Omurga, Lomber Disk Hernisi, Dejeneratif Lomber Dar Kanal, Dejeneratif Lomber Spondilolistezis, Spinopelvic Parameters, Sagittal Balance, Degenerative Lumbar Spine, Lumbar Disc Herniation, Degenerative Lumbar Stenosis, Degenerative Lumbar Spondylolisthesis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bel ağrısı dünyada hastaneye başvuru sebepleri arasında ilk sıralarda yer alır(A,B). Toplumun yaklaşık %70-80'i yaşamları boyu en az bir defa bel ağrısı şikayeti ile sağlık kuruluşuna başvurur Dejeneratif omurga patolojileri kaynaklı ileri yaş grubu hastaların yaşam kaliteleri ciddi oranda etkilenmektedir. Spinopelvik parametreler ilk olarak 1979 yılında Duval-Beaupere tarafından tanımlanmıştır. Bozulmuş sagittal denge kaynaklı gelişen dejeneratif omurga patolojilerinin tedavi algoritması karmaşık ve hastaya özgü planlanma gerektirmektedir. Bu çalışmada dejeneratif omurganın farklı evrelerini temsil eden 3 farklı grupta; dejeneratif lomber disk hastaları, dejeneratif lomber dar kanal hastaları ve dejeneratif spondilolistezis hastalarının preoperatif dönem ve postoperatif dönem spinopelvik parametreleri ile normal sağlıklı omurgaya sahip populasyonu temsil eden kontrol grubunun spinopelvik parametrelerini ölçüp, bu değerleri karşılaştırarak hem bu parametrelerin dejenratif omurga patolojilerindeki etyolojik önemini hem de tedavi sonrası parametreleri değişimlerini inceleyerek bu hastalarda uygulanan cerrahinin postoperatif dönemde sagittal denge üzerine olan etikilerini ortaya koymayı amaçladık. Çalışmamıza 2022-2018 yılları arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi kliniğine bel ağrısı nedeniyle başvurmuş olan hastlardan lomber disk hernisi hastaları grubuna 20 hasta, dejeneratif lomber dar kanal hastaları grubuna, 23 hasta, dejeneratif spondilolistezis hastaları grubuna, 22 hasta ve kontrol grubuna da 20 kişi alınarak toplamda 85 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların preoperatif ve postoperatif dönem skolyoz grafileri değerlendirilerek pelvik insidans (PI), pelvik tilt (PT), sakral slop (SS) ve lomber lordoz (LL) açı değerleri ölçülerek karşılaştırmalar yapıldı. Çalışmamızda normal populasyonu temsil eden asemptomatik bireylerden oluşan kontrol grubunun spino-pelvik parametrelerinin ölçüm sonuçlarına bakıldığında PI açısının ortalama 50,86 ° ± 10,39 °, PT açısının ortalma 13,77° ± 7,13° , SS açısının ortalama 37,76° ± 5,74° ve LL açısının ortalama 58,69° ± 16,96° olduğunu gördük. Çalışmamızda hasta gruplarının preoperatif spinopelvik parameterlerini kontrol grubu ile karşılaştırdığımızda özellikle PI değerinin dejeneratif spondilolistezis grubunda yüksek olduğunu, dejeneratif spondilolistezisli hastaların artmış PI, azalmış LL ile karakterize olduğunu gördük. Dejeneratif lomber dar kanal hastaları ile dejeneratif disk hernisi hastalarında birbirlerine yakın bir omurga profili olduğunu, normal populasyonu temsil eden kontrol grubuna göre azalmış LL, azalmış SS ve artmış PT ile karakterize olduğunu gördük. Çalışmamızda tek seviyeli lomber dejeneratif dar kanal hastalarına uyguladığımız unilateral laminektomi bilateral dekompresyon ve tek seviyeli lomber disk hasta gruplarında uygulanan mikrocerrahi diskektomi sonrası hastaların postoperatif dönemde spinopelvik parametrelerinde erken dönemde düzelme sağlanabildiğini gördük.
Özet (Çeviri)
Low back pain is one of the leading causes of hospital admission worldwide . Approximately 70-80% of the population apply to a health institution with a complaint of low back pain at least once in their lifetime. The quality of life of elderly patients due to degenerative spine pathologies is seriously affected. Since Duval-Beaupere first described them in 1979, these parameters have been of great use in explaining the development of the degenerative spine and the balance and compensation mechanisms between the spine and pelvis at different stages of degeneration. The treatment algorithm for degenerative spine pathologies caused by impaired sagittal balance requires complex and patient-specific planning. In this study, in 3 different groups representing different stages of the degenerative spine; by measuring the preoperative and postoperative spinopelvic parameters of degenerative lumbar disc patients, degenerative lumbar stenosis patients, and degenerative spondylolisthesis patients and the spinopelvic parameters of the control group representing the population with a normal healthy spine, comparing these values both the etiological importance of these parameters in degenerative spine pathologies and the post-treatment. We aimed to reveal the effects of the surgery performed on these patients on the sagittal balance in the postoperative period by examining the changes in the parameters of these patients. Among the patients who applied to Sivas Cumhuriyet University Neurosurgery clinic between 2022 and 2018 due to low back pain, 20 patients who met the inclusion criteria of the study, 23 patients who met the inclusion criteria, degenerative lumbar stenosis patients group, degenerative lumbar disc herniation patients. In the spondylolisthesis patients group, 22 patients who met the inclusion criteria and 20 people who met the inclusion criteria in the control group were included in the study, and a total of 85 individuals were included in the study. Preoperative and postoperative period scoliosis radiographs of the patients were evaluated and comparisons were made by measuring the pelvic incidence (PI), pelvic tilt (PT), sacral slop (SS) and lumbar lordosis (LL) angle values. In our study, when the results of the spino-pelvic parameters of the control group consisting of asymptomatic individuals representing the normal population were examined, the mean PI angle was 50.86 ° ± 10.39 °, the mean PT angle was 13.77 ° ± 7.13 °, the mean SS angle was 37.76 °. We found that ± 5.74° and LL angle average 58.69° ± 16.96°. In our study, when we compared the preoperative spinopelvic parameters of the patient groups with the control group, we found that the PI value was especially high in the degenerative spondylolisthesis group, and patients with degenerative spondylolisthesis were characterized by increased PI and decreased LL. We observed that patients with degenerative lumbar stenosis and patients with degenerative disc herniation have a similar spine profile, and are characterized by decreased LL, decreased SS, and increased PT compared to the control group representing the normal population. In our study, we observed that after unilateral laminectomy bilateral decompression applied to single-level lumbar degenerative stenosis patients and microsurgical discectomy performed in single-level lumbar disc patient groups, patients could improve in the early postoperative period in spinopelvic parameters.