Elektrikli motosiklet kullanım niyetinin teknoloji kabul modeli ile araştırılması: Yıldız Teknik Üniversitesi ve Giresun Üniversitesi örnekleri
Investigating electric motorcycle adoption through the technology acceptance model: Case studies at Yıldız Technical andGgiresun universities
- Tez No: 971924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN AKYILDIZ ALÇURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kullanım niyeti, Usage intention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
Özet
Günümüzde iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve sürdürülebilir kent yaşamını desteklemek için ulaşım kaynaklı sera gazı karbon salımlarının düşürülmesi kritik bir öneme sahiptir. Fosil yakıtlara dayalı geleneksel ulaşım araçlarının çevresel etkileri, daha düşük karbon salımına sahip ve yenilikçi çözümlere yönelimi zorunlu kılmaktadır. Elektrikli motosikletler hem çevre dostu yapıları hem de ekonomik ve kolaylıkları ile şehir içi ulaşımda öne çıkan sürdürülebilir bir alternatif sunmaktadır. Bu çerçevede hazırlanan bu tezde, bireylerin elektrikli motosiklet kullanımına yönelik niyetleri ve bu niyeti şekillendiren faktörler, çok boyutlu bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Araştırmada nicel veri toplama yöntemi olarak çevrim içi anket kullanılmıştır. İstanbul'dan 216, Giresun'dan ise 239 katılımcıdan elde edilen verilerle, Teknoloji Kabul Modeli (TKM) temelinde, katılımcıların elektrikli motosikletlere yönelik kullanım niyetleri ve bu niyeti etkileyen algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı, imaj, özel norm, değer önerisi, devlet politikası ve çevresel kaygı gibi değişkenler analiz edilmiştir. Veriler Smart PLS-4 programında yapısal eşitlik modellemesi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulguları, elektrikli motosiklet kullanım niyetinin hem teknolojik hem de sosyal ve çevresel faktörlerden anlamlı düzeyde etkilendiğini göstermektedir. İstanbul ve Giresun illeri arasında gerçekleştirilen karşılaştırmalı analizler ise bölgesel ve sosyo-kültürel farkların teknoloji kabul sürecinde belirleyici rol oynadığını ortaya koymuştur. Özellikle kullanım niyeti değişkeninde şehirler arası anlamlı bir fark tespit edilmiştir; Giresun'daki katılımcıların kullanım niyeti İstanbul'dakilere kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Bu sonuçlar, elektrikli motosikletlerin yaygınlaşmasının sadece teknolojik gelişmelerle değil, aynı zamanda yerel dinamiklerle de yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, sürdürülebilir ulaşım stratejilerinin geliştirilmesinde, bölgesel ve toplumsal farklıkların göz önünde bulundurulması gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mitigating the impacts of climate change and supporting sustainable urban life require a significant reduction in greenhouse gas emissions from the transportation sector. The environmental impacts of traditional, fossil fuel-based transportation modes have made it imperative to seek out innovative and low-emission alternatives. Electric motorcycles emerge as a prominent sustainable solution for urban mobility due to their environmentally friendly characteristics, economic advantages, and practical benefits. Within this framework, this thesis investigates individuals' intentions to use electric motorcycles and the multidimensional factors shaping these intentions. A quantitative research design was adopted, utilizing an online survey as the primary data collection tool. Data were collected from 216 participants in Istanbul and 239 in Giresun. Based on the Technology Acceptance Model (TAM), the study analysed key factors influencing the intention to use electric motorcycles, including perceived usefulness, perceived ease of use, image, subjective norm, value proposition, government policy, and environmental concern. The data were evaluated using structural equation modelling with Smart PLS-4 software. The findings reveal that the intention to use electric motorcycles is significantly influenced by technological, social, and environmental factors. Comparative analyses between Istanbul and Giresun demonstrate that regional and socio-cultural differences play a decisive role in technology adoption. In particular, a significant difference in intention to use was found between the two cities, with participants from Giresun reporting a higher intention to use electric motorcycles compared to those from Istanbul. These results indicate that the widespread adoption of electric motorcycles is closely tied not only to technological advancements but also to local dynamics. In conclusion, the study emphasizes the necessity of considering regional and societal differences when developing sustainable transportation strategies.