Geleneksel Türk müziğinde Ebced Nota Yazım Sisteminin tarihsel gelişimi ve Abdülbâki Nâsır Dede'nin Ebced Nota Yazım Sisteminin karşılaştırmalı incelenmesi
Historical development of the ebced letter notation system in traditional turkish music and comparative analysis of Abdülbâki Nâsir Dede's Ebced Letter Notation System
  1. Tez No: 971977
  2. Yazar: FİKRET TOKSÖZLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Music
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
Özet
Türk makam müziğinde ebced nota yazım sistemi, önemli bir yer tutmuş ve müziğin yazılı hale getirilmesinde kullanılan önemli bir araç olmuştur. Ebced harfleri, her bir harfe bir sayısal değer atanan bir sistem olarak, Türk müziğinin makamsal yapısını ve ritmik yapısını kayıt altına almak amacıyla geliştirilmiştir. Bu yazım sistemi, özellikle makamların ve usullerin doğru bir şekilde aktarılmasına olanak sağlamış, geleneksel müziğin sonraki nesillere geçmesini mümkün kılmıştır. Abdülbâki Nâsır Dede, bu nota yazım sistemine önemli katkılarda bulunmuş ve ebced notası ile müzik yazımında yeni bir sistematiğin temellerini atmıştır. Bu araştırma, nitel bir yaklaşım ile, tarama modelinde yapılmıştır. Geleneksel Türk müziğinde ebced nota yazım sisteminin tarihsel gelişimi ve Abdülbâki Nâsır Dede'nin bu sisteme katkılarını incelemek amacıyla literatür taraması yapılmıştır. Türk müziği tarihinde yer almış olan ebced nota yazım sistemleri, bu sistemleri ortaya koyan teorisyenler ve çalışmaları, araştırmanın evrenini ve örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, literatür taraması ile elde edilmiştir. Araştırma konusunun tarihsel özellik taşıması nedeniyle yazılı kaynaklar taranmış, konuya dair yazılı ve görsel veriler kaynaklardan elde edilmiştir. Ebced harflerinin hangi notalara karşılık geldiği tablolar üzerinde gösterilmiş ve bu tablolar üzerinde betimsel analiz yapılmıştır. Bu araştırma sonucunda; Türk Makam müziğinde 9. yüzyıldan başlayarak 19. yüzyıla kadar değişerek ve gelişerek kullanıldığı, ilk katkının Farâbî tarafından yapıldığı, ikinci olarak Urmevî tarafından on yedili sistemin bu yöntemle gösterildiği, Merâgî'nin bu anlayışı devam ettirdiği, Kantemiroğlu'nun harfe dayalı nota yazım yöntemiyle daha önce gösterilmeyen Pest/Kaba Çargâh perdesini de göstermesine karşın Pest Beyati ve Pest Hisar Perdelerini göstermediği, Nâyi Osman Dede'nin genel olarak Kantemiroğlu anlayışını benimsediği, Abdülbâki Nâsır Dede'nin Pest Segâh perdesinden Tiz Hüseyni perdesine kadar ilk defa geniş bir ses sahasını gösterdiği, daha önceki teorisyenler tarafından gösterilmesine karşın Nâsır Dede'nin Dik Şehnâz perdesini göstermediği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The ebced notation system has an important place in Turkish maqam music and has been an important tool used in putting music into writing. The Ebced letters were developed as a system in which a numerical value is assigned to each letter, in order to record the modal structure and rhythmic structure of Turkish music. This writing system enabled the accurate transmission of makams and usuls, in particular, and made it possible for traditional music to be passed on to subsequent generations. Abdülbâki Nâsır Dede made significant contributions to this notation system and laid the foundations of a new systematic in music notation with the ebced notation. This research was conducted with a qualitative approach, in the scanning model. In order to examine the historical development of the ebced letter notation system in Traditional Turkish music and Abdülbâki Nâsır Dede's contributions to this system, the literature review method was used. The ebced letter notation systems that have taken place in the history of Turkish music, the theorists who put forward these systems and their works, and the sample works notated with these systems constitute the universe and sample of the research. The data of the research was obtained by literature review. Due to the historical nature of the research topic, written sources were scanned, and written and visual data on the subject were obtained from the sources. The notes corresponding to the ebced letters are shown on the tables. As a result of this research, it was concluded that it was used in Turkish Maqam music, changing and developing from the 9th century to the 19th century; that the first contribution was made by Farâbî; that the seventeenth system was demonstrated with this method secondly by Urmevî; that Merâgî continued this understanding; that Kantemiroğlu also demonstrated the Pest/Kaba Çargâh pitch, which had not been demonstrated before, with the letter-based notation method; but he did not demonstrate the Pest Beyati and Pest Hisar pitches; that Nâyi Osman Dede generally adopted Kantemiroğlu's understanding; that Abdülbâki Nâsır Dede demonstrated for the first time a wide sound range from the Pest Segâh pitch to the Tiz Hüseyni pitch; that Nâsır Dede did not demonstrate the Dik Şehnâz pitch, although it had been demonstrated by previous theorists.