Bilim çocuk dergisindeki astronomi içeriklerinin fen bilimleri dersi öğretim programı'na ve bilimsel süreç becerilerine göre incelenmesi
An analysis of astronomy content in the“science for children”magazine in terms of the science curriculum and science process skills
- Tez No: 971978
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDEF CANBAZOĞLU BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Astronomi, Astronomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Fen eğitiminin temel hedeflerinden biri, fen okuryazarı bireyler yetiştirmektir. Bu bağlamda, öğrencilerin fen okuryazarlığının boyutlarından biri olan bilimsel süreç becerilerini kazanmaları da önem taşımaktadır. Okul dışı öğrenme kaynakları arasında yer alan popüler bilim dergileri, bilimsel bilgilerin öğrencilere ulaşmasında etkili bir araç olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, 2018 Ocak-2023 Aralık tarihleri arasında TÜBİTAK tarafından yayımlanan Bilim Çocuk dergisindeki astronomi içeriklerinin, 2024 yılı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı öğrenme çıktılarının öğretiminde kullanılabilirliğini ve içeriklerde bilimsel süreç becerilerine nasıl yer verildiğini incelemektir. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Belirtilen yıllara ait toplam 312 astronomi konulu etkinlik ve metin, içerik inceleme formu aracılığıyla kodlanarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, Bilim Çocuk dergisindeki astronomi içeriklerinin özellikle 7. sınıf öğretim programının öğrenme çıktılarının öğretiminde kullanılabileceği tespit edilmiştir. Bununla birlikte astronomi içeriklerinin en fazla“FB.6.1.1.1. Güneş sistemindeki gezegenleri niteliklerine göre sınıflandırabilme”,“FB.7.1.2.1. Yıldızların yaşamını açıklayarak yapılandırabilme”,“FB.5.1.2.1. Ay'ın özellikleri, dönme ve dolanma hareketleri ile ilgili bilimsel çıkarım yapabilme”ve“FB.8.1.1.1. Dünya'nın Güneş etrafındaki hareketi ve eksen eğikliğinin sonuçları ile ilgili bilimsel çıkarım yapabilme”öğrenme çıktıları odağında yapılandırıldığı belirlenmiştir. Ayrıca, 2021 yılında yayımlanan dergilerdeki astronomi içeriklerinin sayısında artış olduğu, özellikle“gök cisimleri”tematik alanı kapsamında“Güneş sistemi ve ötesi”,“Güneş ve Ay tutulmaları”,“yıldızlar ve galaksiler”konularının ele alındığı görülmüştür. Bilimsel süreç becerilerinden sırasıyla“bilimsel gözlem yapma”,“sınıflandırma”ve“kanıt kullanma”becerilerine en fazla yer verildiği belirlenmiştir. Bilim Çocuk dergisindeki astronomi içeriklerinin en fazla popüler bilim haberi olarak sunulduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, kolay erişilebilirliği ve güncel bilimsel içeriğiyle Bilim Çocuk dergisinin, fen bilimleri derslerinde astronomi konularının öğretiminde destekleyici bir kaynak olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the fundamental objectives of science education is to raise scientifically literate individuals. In this context, it is also important for students to acquire science process skills, which constitute one of the dimensions of scientific literacy. Popular science magazines, which are among the out-of-school learning resources, are considered effective tools for conveying scientific knowledge to students. The main purpose of this study is to examine the usability of astronomy-related content published in the“Science for Children”magazine by TÜBİTAK between January 2018 and December 2023 in teaching the learning outcomes of the 2024 Türkiye Century Education Model Science Curriculum, and to analyze how science process skills are addressed in this content. The study employed the document analysis method, one of the qualitative research designs. A total of 312 astronomy-themed activities and texts from the specified years were coded and analyzed using a content analysis form. The results revealed that the astronomy content in Science for Children magazine can especially be used to support the teaching of learning outcomes in the 7th-grade science curriculum. In particular, the contents were predominantly structured around the following learning outcomes:“FB.6.1.1.1. Ability to classify the planets in the solar system according to their characteristics,”“FB.7.1.2.1. Ability to construct knowledge by explaining the life cycle of stars,”“FB.5.1.2.1. Ability to make scientific inferences about the Moon's features, rotation, and revolution movements,”and“FB.8.1.1.1. Ability to make scientific inferences regarding the Earth's movement around the Sun and the consequences of its axial tilt.”Additionally, it was observed that there was an increase in the number of astronomy contents published in 2021, with particular emphasis on the thematic area of“celestial bodies,”in which the topics“the solar system and beyond,”“solar and lunar eclipses,”and“stars and galaxies”were addressed. Among science process skills, the most frequently addressed were“making scientific observations,”“classification,”and“using evidence,”respectively. It was also found that the astronomy content in Science for Children magazine was most commonly presented in the form of popular science news. In conclusion, due to its easy accessibility and up-to-date scientific content, Science for Children magazine is recommended as a supportive resource for teaching astronomy topics in science courses.