Deneysel hipertiroidinin over dokusuna etkisi
Effect of experimental hyperthyroidism on ovarian tissue
  1. Tez No: 971988
  2. Yazar: İBRAHİM ATICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER GÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertiroidi, ovaryum, infertilite, folikülogenez, perioveryan adipoz doku, Hyperthyroidism, ovary, infertility, folliculogenesis, perioovarian adipose tissue
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tiroid hormonları, üreme fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynayan endokrin faktörlerdir. Bu çalışmada, deneysel olarak oluşturulan hipertiroidizmin sıçan ovaryum dokusu üzerindeki moleküler ve histolojik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada her biri dokuz dişi sıçandan oluşan üç grup (kontrol, sham ve hipertiroidi) kullanıldı. Hipertiroidi, levotiroksin hormonunun yedi gün süreyle uygulanmasıyla oluşturuldu. Deney süresi sonunda sıçanlardan serum ve ovaryum dokuları alındı. Dokuda AMH, FSHR ve leptin düzeyleri ELISA yöntemiyle değerlendirildi. Ovaryum dokularında bu genlerin ekspresyon düzeyleri RT-qPCR yöntemiyle, protein düzeyleri ise ELISA yöntemiyle ile analiz edildi. Ayrıca, histolojik kesitlerde folikül sayımı yapıldı ve ovaryumların morfolojileri incelendi. Bulgular: Hipertiroidi grubunda ovaryum stromasında belirgin fibrozis ve tunika albuginea kalınlaşması gözlendi. Folikül sayısında azalma, özellikle preantral ve antral foliküllerde gerileme saptandı. Moleküler analizlerde AMH ve leptin gen ekspresyonlarının azaldığı, FSHR ekspresyonunun ise kontrol grubuna kıyasla arttığı belirlendi. Doku protein düzeyleri de gen ekspresyonlarıyla uyumlu bir dağılım gösterdi. Sonuç: Deneysel hipertiroidi, sıçan ovaryumunda morfolojik ve moleküler düzeyde belirgin değişikliklere yol açmaktadır. Tiroid hormonlarındaki artışın, folikülogenez ve over rezerviyle ilişkili faktörlerin ekspresyonunu bozarak fertilite üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Thyroid hormones are endocrine factors that play an important role in regulating reproductive functions. This study aimed to investigate the molecular and histological effects of experimentally induced hyperthyroidism on rat ovarian tissue. Materials and Methods: Three groups of female rats (control, sham, and hyperthyroid; nine rats per group) were used. Hyperthyroidism was induced by administering levothyroxine for seven days. At the end of the experiment, serum and ovarian tissues were collected. AMH, FSHR, and leptin levels were evaluated in tissue using the ELISA method. The expression levels of these genes in ovarian tissues were analyzed by RT-qPCR, and protein levels were assessed by ELISA. In addition, follicle counting was performed in histological sections, and ovarian morphology was examined. Results: In the hyperthyroid group, prominent fibrosis in the ovarian stroma and thickening of the tunica albuginea were observed. A decrease in follicle count, particularly in preantral and antral follicles, was detected. Molecular analyses revealed decreased expression of AMH and leptin genes, whereas FSHR expression increased compared to the control group. Tissue protein levels showed a distribution consistent with gene expression patterns. Conclusion: Experimental hyperthyroidism causes significant morphological and molecular alterations in rat ovaries. The increase in thyroid hormones may negatively affect fertility by disrupting the expression of factors related to folliculogenesis and ovarian reserve.