Hasarlı sandviç kompozitlerin tamiratı sonrasında düşük hızlı darbe davranışlarının araştırılması.
Investigation of low-velocity impact behavior of damaged sandwich composites after repair
- Tez No: 972014
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düşük hızlı darbe, Low velocity impact
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Kompozitler hızla gelişen endüstride yaygın kullanım alanı bulmaktadırlar ve gelişen endüstri ihtiyaçlarını karşılamak için kompozitler de gelişme göstermektedirler. Özellikle havacılık alanında kullanımı dikkat çeken kompozitler hafifliği ve dayanım özellikleri ile ön plana çıkmaktadırlar. Kompozitlerin pek çok avantajı bulunsa da üretim metodları nedeniyle pahalı malzemeler olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Bu tez çalışmasında pahalılıkları sebebiyle tamirat yöntemleri geliştirilen kompozitlerin uygulanan tamiratlar sonrasında dayanıklılıkları düşük hızlı darbe testleri aracılığıyla ölçülmüştür. Üretilen kompozitlere her bir enerji seviyesinden üçer test olmak üzere 10J, 25J ve 40J enerji seviyelerinde düşük hızlı darbe testi uygulanmıştır. Darbe vurucunun numunelere nüfuziyet miktarı belirlenmiştir. 3 adet numuneden hasar modlarının belirlenmesi için kesit alınmış, kalan 6 adet numune yama metodu ile tamir edilmiştir. Tamir edilen numunelere aynı enerji seviyelerinde darbe testleri tekrar uygulanmıştır. Tamir edilen kompozitlerin darbe dayanımlarında nüfuziyet miktarları incelendiğinde bazı numunelerin darbe dayanımları normal düzeyde seyretse de bazı numunelerde iyileşmeler de görülmüştür. Sönümlenen Enerji – Zaman grafikleri incelendiğinde numunelerin her iki durumda da birbirlerine çok yakın miktarda enerji sönümledikleri görülmüştür. Çalışma tamir yöntemlerinin verimli olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Composites have found widespread applications in the rapidly evolving industry, and they continue to advance in order to meet the increasing demands of modern technologies. Particularly in the field of aerospace, composites stand out due to their lightweight nature and high strength properties. Despite their numerous advantages, composites are generally regarded as costly materials because of their production methods. In this thesis, the post-repair durability of composites whose repair techniques have been developed primarily due to their high cost was evaluated through low-velocity impact tests. Low velocity impact tests were performed on the produced composites at energy levels of 10 J, 25 J, and 40 J, with three tests conducted at each energy level. The penetration depth of the impactor into the specimens was determined. To identify damage modes, cross-sections were taken from three specimens, while the remaining six specimens were repaired using the patch method. The repaired specimens were subsequently subjected to impact tests under the same energy conditions. Examination of the penetration depths revealed that, while the impact resistance of some repaired specimens remained at similar levels, certain specimens exhibited notable improvements. Furthermore, analysis of the Energy Dissipation–Time graphs indicated that the specimens absorbed nearly identical amounts of energy in both the repaired and unrepaired conditions. Overall, the findings demonstrated that the employed repair methods were effective.