Between action and inaction: Motivations and barriers in Turkish consumers' responses to the Israeli boycott
Eylem ile eylemsizlik arasında: Türk tüketicilerin İsrail boykotuna katılım ve katılmama nedenleri
- Tez No: 972097
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZGİN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Boykot, Siyasal tüketicilik, Tüketici aktivizmi, Boycott, Political consumerism, Consumer activism
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu niteliksel çalışma, Türk bireylerin BDS (Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi, Yaptırımlar) kampanyalarına katılım veya katılmama nedenlerini araştırmakta ve tüketici tutumlarını etkileyen sosyal, kültürel ve politik faktörlere odaklanmaktadır. Çalışma, BDS hareketine yönelik davranışların şekillenmesinde kurumların ve medyanın rolünü incelemektedir.Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden farklı eğitim ve yaş gruplarından sekiz katılımcı ve sekiz katılımcı olmayan kişiyle yapılan 16 yarı yapılandırılmış görüşme kullanılarak, çalışma tematik analiz (Braun & Clarke, 2006) uygulayarak temel kalıpları belirlemektedir. Bulgular, boykotu destekleyenlerin genellikle siyasi bilinç, insani ve dini değerler tarafından yönlendirildiğini ve özellikle Filistin'deki çatışma dönemlerinde sosyal medyanın etkisinde kaldığını ortaya koymaktadır. Buna karşılık, katılımın olmaması büyük ölçüde boykotun nasıl yapılacağına dair farkındalık eksikliği, boykotun etkisine dair şüphecilik veya siyasi ilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Sosyal medya, hashtag'ler, videolar ve farkındalık kampanyaları yoluyla boykot mesajlarını yaygınlaştırarak görünürlüğü ve halkın katılımını artıran güçlü bir mobilizasyon aracı olarak ortaya çıkmıştır. Çalışma, BDS aktivizmi için önemli bir örnek olarak Türkiye bağlamını öne çıkararak siyasi tüketicilik konusundaki anlayışı zenginleştirmektedir. Ayrıca, siyasi ve dini söylemlerin tüketici davranışları üzerindeki etkisine ilişkin diğer Müslüman toplumlarda karşılaştırmalı araştırmalar için zemin hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This qualitative study explores the motivations behind Turkish individuals' participation or non-participation in BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) campaigns, focusing on the social, cultural, and political factors influencing consumer attitudes. It examines the role of institutions and media in shaping behavior toward the BDS movement. Using 16 semi-structured interviews; eight with participants and eight with non-participants from diverse educational and age backgrounds across different Turkish cities, the study applies thematic analysis (Braun & Clarke, 2006) to identify key patterns. Findings reveal that those who support the boycott are often driven by political consciousness, humanitarian and religious values, and are influenced by social media, especially during times of conflict in Palestine. In contrast, non-participation is largely due to a lack of awareness about how to boycott, skepticism about its impact, or political disengagement. Social media emerged as a powerful mobilization tool, amplifying boycott messages through hashtags, videos, and awareness campaigns, which boost visibility and public engagement. The study adds to the understanding of political consumerism by highlighting the Turkish context as a significant case for BDS activism. It also lays the groundwork for comparative research in other Muslim societies on the influence of political and religious discourse on consumer behavior.