İslam kaynakları özelinde Hz. Muhammed'den önceki peygamberlerin uygulamalarında yönetim ilkeleri
Administrative principles in the practices of prophets before Prophet Muhammad according to Islamic sources"
- Tez No: 972171
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN YAZICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Din-siyaset ilişkileri, Siyasi yönetim, Religious-politics relations, Political administrative
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Hz. Muhammed öncesi peygamberlerin hayatları ve mücadelelerinden hareketle kamu yönetimi disiplini açısından ilke ve yöntem çıkarımlarında bulunmayı amaçlamaktadır. Tezin temel önermesi, peygamberlerin yalnızca dinî liderler değil aynı zamanda içinde bulundukları toplumu yönlendiren düzenleyen ve dönüştüren kamusal aktörler olduğudur. Bu bağlamda peygamberlerin tebliğ süreçleri, kriz yönetimi, adalet tesis etme çabaları ve sosyal reform girişimleri kamu yönetimi ilkeleriyle birlikte analiz edilmiştir. Peygamberlerin yaşadığı dönemler, sosyal çözülmenin ekonomik adaletsizliklerin ahlaki yozlaşmanın ve siyasi karmaşaların öne çıktığı tarihsel kesitlerdir. Bu zorlu şartlara rağmen peygamberler, toplumlarını dönüştürmek adına yüksek ahlaki sorumlulukla hareket etmiş ve değer temelli liderlik örnekleri sunmuşlardır. Bu durum, onların hem tarihsel hem de evrensel düzeyde kamu yönetimi açısından özgün birer model sunabileceğini ortaya koymaktadır. Literatürde peygamberlerin liderlik ve yönetim rolleri daha çok dini bağlamda ele alınmış ancak kamu yönetimi bilimiyle ilişkilendirilerek sistematik bir analiz yapılmamıştır. Bu çalışma, söz konusu boşluğu doldurarak peygamberlerin yönetsel rolleri üzerine özgün bir modelleme önermektedir. Mevcut kamu yönetimi teorilerinde etik, liderlik, katılımcılık ve kriz yönetimi gibi alanlara yönelik arayışlar düşünüldüğünde peygamberlerin tarihsel pratikleri zengin bir katkı sunabilir. Bu tezde geliştirilen Nebevî yönetim modeli (NYM), dört temel unsur üzerine inşa edilmiştir: Amaçlar, ilke ve değerler, yöntemler ve reformlar. Peygamberlerin temel amacı; toplumsal barışı, adaleti ve ahlaki dirilişi sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda dürüstlük, sabır, şura, liyakat ve hesap verebilirlik gibi ilkeleri benimsemişlerdir. Yöntem olarak iletişim, örnek olma, sosyal ittifaklar kurma, eğitim, ikna ve gerektiğinde direnç gösterme gibi stratejiler öne çıkar. Reformlar ise mevcut yapının dönüştürülmesine adaletin yeniden tesisine ve toplumsal bilinç inşasına yöneliktir. Hz. Musa'nın Firavun'a karşı yürüttüğü özgürlük mücadelesi, Hz. Yusuf'un kriz döneminde uyguladığı ekonomi politikaları, Hz. İbrahim'in tevhid mücadelesi, Hz. Nuh'un sosyal izolasyona rağmen inşa ettiği dirayetli liderlik gibi örnekler her bir peygamberin farklı bir yönetim becerisi ve yöntemi sergilediğini göstermektedir. Bu örnekler sadece tarihsel değil aynı zamanda yönetsel ve evrensel dersler içermektedir. Peygamberlerin yönetim pratiği, toplumsal sorunlara çözüm üretmede ahlaki sorumluluğu esas alır. Günümüz kamu yönetimi anlayışında da eksikliği hissedilen bu etik derinlik, Nebevî Yönetim Modeli aracılığıyla yeniden teorik çerçeveye dâhil edilebilir. Böylece yönetişim, hesap verebilirlik ve kamu hizmeti motivasyonu gibi çağdaş kavramlar daha güçlü temellere oturtulabilir. Bu çalışmada önerilen model, modern yönetim paradigmalarına alternatif değil tamamlayıcı bir çerçeve olarak sunulmaktadır. Zira nebevî tecrübeler, insan merkezli, değerlere dayalı ve uzun vadeli bir bakış açısı sunar. Bu yaklaşım, özellikle kriz dönemlerinde yöneticilere rehberlik edebilecek niteliktedir. Nebevî yönetim modeli'nin kamu yönetimi bilimine katkısı; teorik çeşitliliğin artırılması, yönetim etiğinin derinleştirilmesi ve liderlik kavramının daha bütüncül biçimde ele alınmasına imkân tanımasıdır. Ayrıca farklı kültürel bağlamlarda uygulanabilir olması, modeli evrensel kamu yönetimi tartışmalarına dâhil etme potansiyeli taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to derive principles and methods for the discipline of public administration by examining the lives and struggles of prophets who lived before Prophet Muhammad. The central thesis is that prophets were not only religious leaders but also public actors who guided, organized, and transformed the societies in which they lived. In this context, their processes of communication, crisis management efforts, justice-oriented actions, and attempts at social reform have been analyzed alongside core principles of public administration. The eras in which the prophets lived were marked by social disintegration, economic injustice, moral decay, and political turmoil. Despite these difficult conditions, prophets acted with a high sense of moral responsibility and offered examples of value-based leadership to initiate societal transformation. These aspects suggest that prophets can serve as original models for public administration at both historical and universal levels. In the existing literature, the leadership and administrative roles of prophets are typically discussed in a religious context, but rarely examined systematically within the framework of public administration. This study fills that gap by offering a unique model that interprets their managerial roles through an administrative lens. Given the current interest in ethics, leadership, participation, and crisis management in public administration theory, the historical practices of prophets provide rich and relevant contributions. The Prophetic Governance Model (PGM) developed in this thesis is built on four foundational components: goals, principles and values, methods, and reforms. The primary aim of the prophets was to establish social peace, justice, and moral revival. To achieve this, they adopted principles such as integrity, patience, consultation (shura), merit, and accountability. Their methods included communication, leading by example, building social alliances, education, persuasion, and, when necessary, resistance. The reforms they pursued were directed at transforming unjust systems, restoring justice, and cultivating public consciousness. Examples such as Moses' struggle for freedom against Pharaoh, Joseph's economic policies during a time of crisis, Abraham's monotheistic mission, and Noah's resilient leadership despite social isolation, all demonstrate diverse management skills and strategies among prophets. These are not merely historical accounts but carry timeless and universal lessons in governance. The prophetic approach to administration places ethical responsibility at the core of problem-solving in society. In this regard, the moral depth missing in contemporary public administration can be reintegrated into theoretical discourse through the Prophetic Governance Model. Rather than presenting an alternative to modern administrative paradigms, the model proposed here is intended as a complementary framework. Prophetic experience offers a human-centered, values-driven, and long-term perspective. This approach is especially valuable for leaders during times of crisis. The PGM contributes to the science of public administration by enhancing theoretical diversity, deepening administrative ethics, and offering a more holistic understanding of leadership. Its potential applicability across different cultural contexts positions the model as a valuable contribution to global discussions on public governance.