Geleneksel Türk sporu Aba güreşi ve geleneksel Tayland sporu Muaythai sporcularının solunum ve dolaşım parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of respiratory and circulatory parameters of traditional Turkish sport Aba wrestling and traditional Thai sport Muaythai athletes
  1. Tez No: 972178
  2. Yazar: KADRİYE KÜBRA İLERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aba, Fiziksel parametreler, Güreş, Muay Thai, Aba, Physical parameters, Wrestling, Muay Thai
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Sporlar ve Oyunlar Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, geleneksel Türk sporu Aba güreşi ile geleneksel Tayland sporu Muay Thai sporcularının solunum ve dolaşım parametrelerini karşılaştırmaktır. Araştırma, nedensel karşılaştırmalı tarama modeli esas alınarak yürütülmüş; örneklem grubunu 18–25 yaş aralığında, en az 5 yıldır lisanslı olarak bu branşlarda müsabık düzeyde aktif spor yapan 20 Aba güreşi ve 20 Muay Thai sporcusu olmak üzere toplam 40 erkek birey oluşturmuştur. Veriler, SPSS 22.0 istatistik programı ile analiz edilmiş; normallik dağılımları kontrol edilerek gruplar arası farklılıkları belirlemek amacıyla uygun istatistiksel testler uygulanmıştır (p < .05). Araştırmada değerlendirilen FVC, FEV1, FEV1/FVC, PEF, MVV, TV, IVC, VC ve SpO2 gibi solunum ve dolaşım parametrelerinin büyük çoğunluğunda iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Yalnızca tepe inspiratuar akım hızı (PIF) değerinde gruplar arası anlamlı fark saptanmış (p = 0.048), ancak bu farkın pratik etki büyüklüğü düşük düzeyde kalmıştır (Cohen's d = 0.013). VC değişkeninde ise anlamlılığa oldukça yakın bir farklılık gözlenmiştir (p = 0.056). Sonuç olarak, Aba güreşi ve Muay Thai sporcularının solunum ve dolaşım sistemlerine ilişkin fizyolojik parametrelerinin genel olarak benzerlik gösterdiği, antrenman yapılarındaki farklılıklara rağmen bu sistemler üzerinde belirgin bir üstünlük ya da dezavantaj oluşmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the respiratory and circulatory parameters of athletes practicing traditional Turkish wrestling (Aba Güreşi) and traditional Thai boxing (Muay Thai). The research was conducted based on a causal-comparative (ex post facto) design. The sample consisted of a total of 40 male athletes, including 20 Aba wrestlers and 20 Muay Thai practitioners, all aged between 18 and 25 years and having at least five years of licensed competition experience in their respective sports. The collected data were analyzed using the SPSS 22.0 statistical software. Normality distributions were examined, and appropriate statistical tests were applied to determine intergroup differences (p < .05). No statistically significant differences were found between the two groups in most of the evaluated respiratory and circulatory variables, including FVC, FEV1, FEV1/FVC, PEF, MVV, TV, IVC, VC, and SpO₂. A significant difference was observed only in the peak inspiratory flow (PIF) variable (p = 0.048); however, the effect size was minimal (Cohen's d = 0.013). Additionally, the difference in vital capacity (VC) approached statistical significance (p = 0.056). In conclusion, the findings indicate that athletes from both disciplines exhibit generally similar physiological characteristics in terms of respiratory and circulatory parameters. Despite the differences in training structure and sporting discipline, no evident advantage or disadvantage was observed in the targeted physiological systems.