Gelir dağılımı eşitsizliğini düzenlemede vergisel politikaların rolü
The role of tax policies in regulating income distribution inequality
  1. Tez No: 972245
  2. Yazar: GUNEL NASIBOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAGİHAN OKTAYER IŞIKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Dağılımı, Gelir Dağılımı Eşitsizliği, Vergi, Vergi Politikaları, Income Distribution, Income Distribution Inequality, Tax, Tax Policies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Devletler, ilk var oluşundan bu yana toplumun çeşitli ihtiyaçlarını karşılama görevini üstlenmişlerdir. Kişilerin kendilerinin üretemediği veya üretilmesi zor olan güvenlik, eğitim, sağlık vb. gibi ihtiyaçların devlet tarafından sunulması devlet bütçesinde önemli harcamalara sebep olmaktadır. Bu nedenle ilgili harcamaların finanse edilebilmesi için vergiler önemli rol oynamaktadır. Vergiler, devlet harcamalarını finanse edebilmenin yanı sıra devletin piyasa müdahalesinin kaçınılmaz olduğu bazı durumlarda da müdahale aracı olarak kullanılabilmektedir. Devlet müdahalesinin gerektiği durumlardan biri gelir dağılımı eşitsizliğidir. Piyasa koşullarında üretim sonucu ortaya çıkan gelirin üretim faktörleri arasında doğru bölüştürülmemesi sonucunda gelir dağılımı eşitsizliği ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bu durumda devlet vergileri kullanarak piyasaya müdahale eder ve gelir dağılımı eşitsizliğini minimuma indirmeye çalışır. Günümüzde gelir dağılımı eşitsizliğinin sıfır olduğu bir ülke yoktur. Gelişmiş, gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerin hepsinde az veya çok gelir dağılımı eşitsizliği mevcuttur. Fakat gelişmiş ülkelerde gelir dağılımı eşitsizliği kabul edilebilir düzeyde ve çok ciddi sorunlara neden olmazken, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ise sosyoekonomik sorunlara neden olacak kadar yüksek seviyelere ulaşmıştır. Bu çalışmanın esas amacı vergilerin gelir dağılımı eşitsizliğini düzenlemede oynadığı önemli rolü ortaya çıkarmak ve farklı ülkelerde uygulanan vergisel politikaları örnek getirerek gelir dağılımını nasıl etkilediğini göstermektir.
Özet (Çeviri)
States have undertaken the task of meeting the various needs of society since their first existence. Providing the security, education, health needs etc., that people cannot produce themselves or that are difficult to produce by the state causes significant expenses in the state budget. Therefore, taxes play an important role in financing the relevant expenditures. In addition to being able to finance government expenditures, taxes can also be used as an intervention tool in some cases where government intervention in the market is inevitable. One of the situations where state intervention is required is income distribution inequality. Income distribution inequality is encountered as a result of not correctly dividing the income resulting from production among the production factors under market conditions. In this case, the state intervenes in the market by using taxes and tries to minimize income distribution inequality. Today, there is no country where income inequality is zero. There is more or less income inequality in all developed, developing and underdeveloped countries. However, while income distribution inequality is at an acceptable level and does not cause serious problems in developed countries, it has reached levels high enough to cause socioeconomic problems in underdeveloped and developing countries. The main purpose of this study is to reveal the important role that taxes play in regulating income distribution inequality and show how tax policies implemented in different countries affect income distribution by giving examples.