Ömer Bahâeddi̇n el-Emîrî'nin şiirlerinde Filistin
Palestine in the poetry of Omar Bahaa al-Din al-Amiri
  1. Tez No: 972246
  2. Yazar: ÖMER YUSUF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN MEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagatı, Modern İslam Edebiyatı, Ömer Bahâeddin el-Emîrî, Şiir, Filistin, Arabic Language and Rhetoric, Modern Islamic Literature, Umar Bahā' al-Dīn al-Amīrī, Poetry, Palestine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, modern İslam edebiyatının önde gelen şairlerinden biri olarak kabul edilen Ömer Bahâeddin el-Emîrî'nin şiirlerinde Filistin meselesini inceleyip analiz etmektedir. Araştırma, şairin hayatı, ilmî ve kültürel yolculuğu ile kişiliğini içeren girişle başlamaktadır. Ardından, Filistin davasına özgü divanlarını, şiirlerindeki temel konular ile sanatsal ve üslupsal özellikleri ele almaktadır. Devamında, Emîrî'nin divanlarında Filistin'in dinî-manevî kutsiyeti ve İslam vicdanındaki yerine; Nekbe, Nekse ve sonrasında yaşanan tehcir-mültecilik acılarıyla derinleşen, işgal ve intifada gölgesinde devam eden ıstırapla kendini gösteren Filistin trajedisine yer verilmektedir. Akabinde Filistin'de direnişe, uyanışa, sabır ve metanete, mücadele ve silahlı çatışmaya çağıran şiirleri incelenmiştir. Bu bağlamda şair Fidâ'î faaliyetlerini ve (Fetih) Hareketi'ni övmüş, intifâdayı desteklemiş, kahramanlıklarını yüceltmiş ve kurtuluşun yolu olan cihadı vurgulamıştır. Şairin şiirlerinde Filistin'in geleceği ele alınmıştır. Bu gelecek tasavvuru; gasbedilmiş topraklara dönüş ve zafer umudu, parlak bir geleceğin öngörülmesi, ilahî zafere olan mutlak inanç, umuda sarılma, Filistin'i özgür ve saygın görme ideali şeklinde tezahür etmektedir. Bu çerçevede Emîrî, Arap ve İslam dünyasının mevcut durumunu, bölünmüşlüğü ve ihaneti eleştirmiş, Arapları ve Müslümanları dayanışmaya çağırmıştır. Çalışmanın sonucunda Emîrî'nin Filistin ile ilişkisinin geçici bir edebî etkileşim olmayıp derin bir ideolojik, akidevî ve varoluşsal bağlılık olduğu sonucuna varılmıştır. Filistin davasının, onun şiir projesinin zirvesinde yer aldığını, bu konudaki bakış açısının dinî, insanî ve direniş boyutlarını içeren bir perspektife sahip olduğu ortaya konmuştur. Edebî açıdan ise, Emîrî'nin Filistin şiirlerinin güçlü bir yapıya sahip olduğu, Kur'an, Sünnet ve İslam tarihinden yapılan iktibaslar ve ilhamlarla şekillendiği görülmüştür. Dolayısıyla Emîrî, şiiri aracılığıyla Filistin davasını ruhlara nakşetmeyi ve zafer ile kurtuluş anına dek bu davayı nesillerin hafızasında canlı tutmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines and analyzes the Palestinian issue in the poetry of 'Umar Bahā' al-Dīn al-Amīrī, who is considered one of the leading poets of modern Islamic literature. The research begins with an introduction that covers the poet's life, his scholarly and cultural journey, and his personality. It then addresses his diwans dedicated to the Palestinian cause, exploring the main themes and the artistic and stylistic features of his poems. Subsequently, the study delves into the tragedy of Palestine as depicted in al-Amīrī's diwans, focusing on its religious-spiritual sanctity and its place in the Islamic conscience. This tragedy is manifested through the suffering deepened by the calamities of the Nakba, the Naksa, and the subsequent forced displacement and refugee crisis, continuing under the shadow of occupation and the Intifada. Following this, the research analyzes his poems that call for resistance, awakening, patience, steadfastness, struggle, and armed conflict in Palestine. In this context, the poet praised the Fidā'ī activities and the (Fatah) Movement, supported the Intifada, glorified its heroism, and emphasized jihad as the path to liberation. Afterward, the future of Palestine is discussed as envisioned in his poetry. This vision manifests as a hope for return and victory, a prediction of a bright future, an absolute belief in divine victory, a clinging to hope, and the ideal of seeing Palestine free and dignified. Within this framework, al-Amīrī criticized the current state, disunity, and betrayal of the Arab and Islamic worlds, calling upon Arabs and Muslims for solidarity. The study concludes that al-Amīrī's relationship with Palestine was not a transient literary engagement but a deep ideological, creedal, and existential commitment. It reveals that the Palestinian cause is at the pinnacle of his poetic project and that his vision on this matter possesses a perspective encompassing religious, humanitarian, and resistance dimensions. Artistically, it was observed that al-Amīrī's poetry on Palestine has a strong structure, shaped by quotations (iqtibās) and inspiration from the Qur'an, the Sunnah, and Islamic history. Therefore, through his poetry, al-Amīrī aims to engrave the Palestinian cause into souls and to keep it alive in the memory of generations until the moment of victory and liberation.