Abdurrahman b. Muhammed b. el-Eş'as el-Kindî ve isyanının Emevi tarihine etkileri
Abd al-Rahman b. Mohammed b. al-Ash'ath and his rebellion and effects on Umayyad history
  1. Tez No: 972266
  2. Yazar: YUNUS EMRE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Abdülmelik B. Mervan, Emeviler, Abd Al Malik B. Marvân, Omayyads
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Emevi Devleti (M.661-750), ilk kurulduğu yıllardan yıkılış anına kadar; Harîcilerin isyanları, Hz. Ali taraftarlarının şiddet hareketleri, kabile çatışmaları, mevâlî hareketleri, Harre olayı ve devlet görevlilerinin isyanları gibi devlete yönelik birçok muhalif hareketin hedefinde yer almıştır. Ama H.41/661 yılında Muâviye b. Ebû Süfyan tarafından kurulan Emevi Devleti, doksan yıl süre ile ayakta kalmış ve pek çok fetihler de gerçekleştirilmiştir. Emevi Devleti, Arap unsurlar üzerine kurulmuş ve Arap olmayan diğer insanlara devlet kademelerinde kolay kolay üst düzey görev verilmemiştir. Emeviler tarafından kavmiyetçilik yapılmış, Arap olmayan insanlar hor görülmüş, daha sonra Müslüman olsalar bile yapılan birtakım uygulamalarla hep dışlanmışlardır. Bazı Emevi Halifelerinin İslâm dinine yakışmayan yaşam tarzları da toplumda hoş karşılanmamıştır. Kerbela ve Harre olayları, Mekke ve Medine'ye yapılan saldırılar, Arap olmayanların ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesi gibi bazı durumlar, devletten memnun olmayan kitlelerin oluşmasına sebep olmuştur. Bu muhalif gruplar hızla çoğalmış, zaman zaman isyanlar çıkarmışlardır. Siyasi amaçlı bu isyan hareketleri; Emeviler'in Mervaniler döneminde en üst seviyeye ulaşmıştır. Bu isyanların içerisinde en tehlikelisi ise; Abdurrahman b. Muhammed b. el-Eş'as İsyanı idi. Bu isyan, Haccâc b. Yûsuf es-Sekafî tarafından vali olarak Sicistan'a tayin edilen Abdurrahman b. Muhammed b. el-Eş'as tarafından bölgede başlatıldı. Ancak H.81/700 yılında başlayan bu isyan hareketi pek uzun sürmedi ve H.85/704 tarihinde Deyru'l-Cemâcim Savaşı'ndan sonra tamamen sona erdi. Fakat bu isyanla Emevi Devleti'nin idari-askerî yapısı derinden sarsıldı. Daha sonra bu isyancılar tarafından farklı liderler altında toplanarak küçük çaplı farklı isyanlar da çıkarıldı. Bu yüzden bizler bu çalışmada Emeviler Dönemi en tehlikeli muhalif hareketlerden birisi olan Abdurrahman b. Muhammed b. el-Eş'as'ın liderliğindeki isyanı ele alıp, nedenleri ve tarihsel gelişimini açıklayacağız.
Özet (Çeviri)
From its foundation in 661 to its collapse in 750, the Umayyad Caliphate (661–750) was the target of numerous oppositional movements, including the revolts of the Kharijites, violent acts by supporters of Ali, tribal conflicts, movements by the mawālī (non-Arab Muslims), the Harrah incident, and rebellions by state officials. The Umayyad State, established by Mu'āwiyah ibn Abī Sufyān in 41 AH / 661 CE, lasted for ninety years and carried out numerous conquests. Built upon Arab supremacy, the state rarely allowed non-Arabs to assume high-ranking positions within the administration. The Umayyads implemented an ethnic-based policy favoring Arabs, often humiliating and excluding non-Arabs—even after they converted to Islam. Some Umayyad caliphs adopted lifestyles deemed inconsistent with Islamic principles, which further alienated the general populace. The Karbala and Harrah incidents, attacks on the holy cities of Mecca and Medina, and the treatment of non-Arabs as second-class citizens contributed to the formation of widespread discontent. These oppositional groups rapidly grew in number and frequently initiated uprisings. These politically motivated revolts reached their peak during the Marwanid phase of the Umayyad dynasty. Among these, the most dangerous was the rebellion led by ʿAbd al-Raḥmān ibn Muḥammad Ibn al-Ashʿath. Appointed as the governor of Sijistan by al-Ḥajjāj ibn Yūsuf al-Thaqafī, Ibn al-Ashʿath launched a rebellion against the Umayyads in the region. Although the revolt, which began in 81 AH / 700 CE, did not last long, it was ultimately suppressed following the Battle of Dayr al-Jamājim in 85 AH / 704 CE. Nevertheless, the insurrection deeply shook the administrative and military structure of the Umayyad State. Subsequently, various minor uprisings were instigated by the same group under different leaders. In this study, we will focus on one of the most perilous oppositional movements during the Umayyad era—the revolt led by ʿAbd al-Raḥmān—and explore its causes and historical development.