Jinekolojik kanserli kadınlarda ameliyat öncesi prehabilitasyon programının postoperatif iyileşme üzerine etkisi
The effect of pre-operative prehabilitation program on postoperative recovery in women with gynecological cancer
  1. Tez No: 972285
  2. Yazar: HİLAL EVGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY GÜNGÖR SATILMIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Prehabilitasyon Programı, Preoperatif Dönem Eğitim Programı, Preoperatif Dönem Hemşirelik Bakımı, Postoperatif Dönem İyileşme, Prehabilitation Program, Preoperative Period Education Program, Preoperative Period Nursing Care, Postoperative Period Recovery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, jinekolojik kanser tanısı alan kadınlara ameliyat öncesinde uygulanan prehabilitasyon programının postoperatif iyileşme üzerine etkisini belirlemektir. Yöntem: Tek kör, randomize kontrollü deneysel çalışma, Nisan 2024 - Mart 2025 tarihlerinde İstanbul'da bir şehir hastanesinin jinekolojik onkoloji polikliniğine başvuran ve dahil etme kriterlerine uyan 44 katılımcıdan oluşmuştur. Basit randomizasyon yöntemiyle katılımcılar deney (n=22) ve kontrol (n=22) grubuna ayrılmıştır. Deney grubuna standart bakıma ek olarak preoperatif dönemde ortalama 2 hafta, önce yüz yüze eğitim ve uygulama yapılarak daha sonra haftalık telefon görüşmeleriyle operasyon gününe kadar prehabilitasyon programına dahil edilmiştir. Katılımcılara kitapçık verilmiştir. Araştırma postoperatif 6. haftada sonlandırılmıştır. Veri toplama için; Yapılandırılmış Tanıtıcı Bilgi Formu, Mini Nütrisyonel Değerlendirme Ölçeği (MNA), 2 Dakika Yürüme Testi, Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği (DASS 21), İyileşme Kalitesi Ölçeği (QOR-15), WHODAS Yeti Yitimi Öz Bildirim Formu, Hasta Takip Formu ve Jinekolojik Kanserler Semptom Formu kullanılmıştır. Bulgular: Deney ve kontrol grubunda sosyodemografik, genel sağlık, jinekolojik kanser özelliklere ait verilerde anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Müdahale sonrası deney grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında MNA ve QOR-15 puanlarının daha yüksek, DASS-21 puanının daha düşük olduğu ve aralarındaki farkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi. Etki büyüklüklerine bakıldığında DASS depresyon puanlarında orta, MNA, DASS Stres ve Anksiyete puanlarında büyük etki görüldü. Preoperatif dönem semptomlarından bel/sırt ağrısı, vajinal kanama, iştahsızlık, yorgunluk, dolgunluk/şişkinlik ve kilo kaybı değişkenlerinde kontrol grubu şiddetinin deney grubundan daha yüksek olduğu saptandı. Program sonrasında deney grubu katılımcılarının 2 dakika yürüme testine göre daha uzun mesafe yürüyebildikleri ve zamana göre değişimin istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. Postoperatif dönem takipleri, komplikasyon varlığı ve WHODAS yeti yitimi ölçeği açısından deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Deney grubunun hastanede yatış günü 6,36 ± 1,73 iken kontrol grubu yatış günü 7,36 ± 2,01 olarak bulundu. Sonuç: Prehabilitasyon programlarının fonksiyonel kapasiteyi geliştirerek postoperatif dönem iyileşmeyi artırdığı saptanmıştır. Preoperatif dönemde hemşirelik bakımında prehabilitasyon programlarının kullanılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research is to determine the effect of the prehabilitation program applied to women diagnosed with gynecological cancer before surgery on postoperative recovery. Method:A single-blind, randomized, controlled experimental study consisted of 44 participants who presented to the gynecologic oncology outpatient clinic of a city hospital in Istanbul between April 2024 and March 2025 and met the inclusion criteria. Participants were assigned to experimental (n=22) and control (n=22) groups using a simple randomization method. In addition to standard care, the experimental group received an average of 2 weeks of preoperative education and practice, followed by weekly telephone calls until the day of surgery. Participants were provided with a booklet. The study concluded at 6 weeks postoperatively. Data collection included the Structured Descriptive Information Form, Mini Nutritional Assessment (MNA), 2-Minute Walk Test, Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS 21), Quality of Recovery Scale (QOR-15), WHODAS Disability Self-Report Form, Patient Follow-Up Form, and Gynecologic Cancer Symptom Form. Results: No significant differences were found in the sociodemographic, general health, and gynecological cancer characteristics of the experimental and control groups (p>0.05). Post-intervention, the experimental group had higher MNA and QOR-15 scores and lower DASS-21 scores, and the differences were statistically significant compared to the control group. Effect sizes showed a moderate effect on DASS depression scores and a large effect on MNA, DASS Stress, and Anxiety scores. Preoperative symptoms of low back pain, vaginal bleeding, anorexia, fatigue, fullness/bloating, and weight loss were found to be more severe in the control group than in the experimental group. After the program, participants in the experimental group were able to walk longer distances according to the 2-minute walk test, and the change over time was statistically significant. No statistically significant differences were found between the experimental and control groups in terms of postoperative follow-up, presence of complications, and WHODAS disability scale (p>0.05). While the mean hospitalization days for the experimental group were 6.36 ± 1.73, the mean hospitalization days for the control group were 7.36 ± 2.01. Conclusion: It has been determined that prehabilitation programs increase postoperative recovery by improving functional capacity. It is recommended to use prehabilitation programs in nursing care in the preoperative period.