Üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumlarının incelenmesi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi örneği
An investigation of university students' attitudes towards dating violence: The case of Sivas Cumhuriyet University
  1. Tez No: 972297
  2. Yazar: CANSU BATTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDA BİLİCAN GÖKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Şiddet, Flört, Flört Şiddeti, Yakın partner şiddeti, Gender, Violence, Dating, Dating Violence, Intimate Partner violenc
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkan şiddet olgusu, hem bireyleri hem de toplumları olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Pek çok toplumun mücadele ettiği ve birçok disiplinin ele aldığı şiddet olgusunun en önemli boyutlarından birini ise flört şiddeti oluşturmaktadır. Özellikle gençler (ergenlik dönemi bu açıdan önemlidir) arasında yaygın olan flört şiddeti romantik/duygusal ilişki içerisindeki partnerlerden birinin diğeri üzerinde ya da her ikisinin de birbiri üzerinde güç ve baskı uygulayarak kontrol etmeye çalışması olarak ifade edilmektedir. Yaygınlığına rağmen görmezden gelinen bu şiddet türünün özellikle adölesan dönem ve üniversite çağlarında yaşandığı bilinmektedir. Bu çalışmanın konusunu üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumları oluşturmaktadır. Öğrencilerin hangi davranışı şiddet olarak tanımları farkındalık düzeyleri açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Mühendislik Fakültesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin flört şiddetine yönelik tutumlarının incelenmesidir. Çalışma nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiş örneklemini Edebiyat Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi öğrencileri oluşturmuştur. Çalışmaya 1165 öğrenci katılım sağlamış 45 veride eksiklik bulunduğu için 1120 veri dikkate alınmıştır. Araştırmada katılımcıların demografik bilgilerinin alınması amacıyla 22 sorudan oluşan kişisel bilgi formu düzenlenmiştir. Katılımcılara kişisel bilgi formu ile birlikte Flört Şiddeti Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonunda toplanan veriler SPSS 25 paket programı ile analiz edilmiştir. Analizlere göre öğrencilerin flört şiddetine yönelik tutumlarının cinsiyetleri, yaşları, öğrenim gördükleri fakülteleri, sınıf düzeyleri, ekonomik düzeyleri gibi değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of violence, which is a public health problem, negatively affects both individuals and societies. One of the most important dimensions of the phenomenon of violence, which many societies struggle with and many disciplines address, is dating violence. Dating violence, which is especially prevalent among young people (adolescence is important in this respect), is defined as one of the partners in a romantic/emotional relationship trying to control the other or both partners trying to control each other by exerting power and pressure on each other. This type of violence, which is ignored despite its prevalence, is known to be experienced especially in adolescence and university ages. The subject of this study is university students' attitudes toward dating violence. It is very important to understand which behaviors students define as violence in terms of their level of awareness. The aim of this study is to examine the attitudes of students studying at the Faculty of Literature and the Faculty of Engineering at Sivas Cumhuriyet University toward dating violence. The study was conducted using quantitative research methods, and the sample consisted of students from the Faculty of Literature and the Faculty of Engineering. A total of 1,165 students participated in the study, but 45 data points were found to be missing, so 1,120 data points were taken into consideration. A personal information form consisting of 22 questions was prepared to collect demographic information about the participants. Along with the personal information form, the Dating Violence Attitude Scale was administered to the participants. The data collected at the end of the study were analyzed using the SPSS 25 software package. According to the analyses, it was determined that students' attitudes toward dating violence showed significant differences based on variables such as gender, age, faculty, class level, and economic status.