Başarılı kooperatif sahipli işletmeler üzerine bir inceleme: Sermaye yapısının finansal performansa etkisi
An examination of successful cooperative-owned firms: The effect of capital structure on financial performance
- Tez No: 972307
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ CENGİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sahiplik, Ownership
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, sermaye yapısı ile finansal performans ilişkisini kooperatif sahipliği bağlamında ele alarak, literatürdeki boşluklara yanıt veren ve uygulamalı finans alanında yeni açılımlar sunan bir analiz ortaya koymaktadır. Türkiye'de yerleşik sanayi işletmeleri üzerinden gerçekleştirilen etkileşimli panel veri analizi, kooperatif ve kooperatif dışı firmalar arasındaki sermaye–performans etkileşimini çok yönlü biçimde incelemekte; sermaye yapısı teorileri ile ampirik bulguları karşılaştırmaktadır. Bu çalışmada“kooperatif firma”ifadesi, kooperatif olarak kurulan işletmeler ile çoğunluk hissesi kooperatiflere ait olan firmaları kapsamaktadır. Araştırmanın en dikkat çekici bulgusu, borç/özsermaye oranının özsermaye kârlılığı üzerindeki etkisinin kooperatif firmalarda daha yüksek olduğuna ilişkin ampirik kanıttır. Bu anlamlı farklılık, kooperatiflerin finansal kaldıraç kullanımı konusunda daha temkinli davrandığını ve borçlandıklarında bu tercihin kârlılığa daha yüksek oranda yansıdığını göstermektedir. Söz konusu durum, kooperatiflerin ihtiyatlı borçlanma eğilimleri, ortak temelli sermaye yapıları ve kâr maksimizasyonu dışında topluluk yararına odaklı hedefleriyle örtüşmektedir. Bu çerçevede, kooperatiflerin ve kooperatif sahipli işletmelerin sermaye yapısına ilişkin kararlarını daha etkin yönetebilmeleri için borç ve sermaye araçlarını çeşitlendirecek yasal düzenlemelerin geliştirilmesi önerilmektedir. Elde edilen bulgular, kooperatiflerin finansman davranışlarını anlamaya yönelik kuramsal tartışmalara katkı sağlarken; politika yapıcılar ve uygulayıcılar için de yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation presents an original analysis that addresses gaps in the literature and provides new insights for applied finance by examining the relationship between capital structure and financial performance within the context of cooperative ownership. Based on an interactive panel data analysis of manufacturing firms operating in Turkey, the study explores the capital–performance interaction between cooperative and non-cooperative firms from a multidimensional perspective, comparing theoretical capital structure frameworks with empirical findings. In this study, the term cooperative firm refers both to enterprises formally established as cooperatives and to firms majority-owned by cooperatives. The most striking finding of the research is the empirical evidence that the impact of the debt-to-equity ratio on return on equity is significantly higher in cooperative firms. This meaningful distinction indicates that cooperatives adopt a more cautious approach to financial leverage, and when they do incur debt, such decisions tend to have a greater impact on profitability. This result is consistent with cooperatives' prudent borrowing behavior, member-based equity structures, and their orientation toward community benefit rather than profit maximization. Accordingly, it is recommended that legal regulations be developed to diversify debt and equity instruments, enabling cooperatives and cooperative-owned enterprises to manage their capital structure decisions more effectively. The findings contribute to theoretical debates on understanding the financing behavior of cooperatives while also providing practical guidance for policymakers and practitioners.