Abdulrazak Gurnah'ın postkolonyal romanlarında göçmenlik olgusu
The migration phenomenon in Abdulrazak Gurnah's postcolonial novels
  1. Tez No: 972489
  2. Yazar: ELİF ALAKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gurnah, Abdulrazak, Postkolonyalizm, Uluslararası göç, Gurnah, Abdulrazak, Postcolonialism, International migration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Tarih çizelgesinin her yüzyıllık periyodunda hâkim güçlerin emperyal hedeflerle başka coğrafyalarda yarattıkları hegomonyayla yerli halkı sömürmeleri ve yerlerinden etmeleri tarihsel bir hakikattir. 20. yüzyıldaki iki büyük savaşın yıpratıcılığı, güç ekseninin kayması, yeni dünya düzeni çerçevesinde eski sömürgelerde göstermelik de olsa kurulması icbar edilen demokratik hükümetler nihayetinde sömürge sonrası dönem dahi insanların güç, hürriyet ve refah merkezlerine doğru yer değiştirmesini önleyememiştir. Sömürgeciliğin etkileriyle sonuçlarını kritize eden ve birçok disiplinde varlık gösteren bir teori olan postkolonyalizmin edebiyat alanı bu çalışmanın konusudur. Postkolonyal edebiyat bu teorik akımın sömürülen toplumların sergüzeştini edebiyat yoluyla okur ve araştırmacılarla paylaşan bir cüzüdür. Bu çalışmada; Tanzanya göçmeni ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Abdulrazak Gurnah'ın Hacılar Yolu, Sessizliğe Hayranlık, Son Hediye romanlarında ırkçılık, sömürgecilik, hafıza, aidiyet tematik olarak analiz edilmiş ve yazarın postkolonyal edebiyata katkısı tartışılmıştır. Yazar mezkur eserlerinde; insanların Afrika'dan yoksulluk, cehalet, adaletsizlik, şiddet sarmalı gibi sebeplerle kaçtıklarını;“eski efendileri”nin ülkesindeyse göçmen sıfatıyla ırkçı, ayrımcı muameleler gördüklerini ve neticede kahramanlarının yaşadığı suskunluk, yabancılık, yurtsuzluğu anlatmaktadır. Yazarın eserlerinde sömürgeciliğin bir ülkenin halkını istismar edişini, Zanzibar'da yüzlerce yıllık eşitsiz gelir dağılımı ve adaletsizliklerin beslediği öfkenin yol açtığı büyük isyan ve katliamı, bu arkaplanla göçe mecbur kalan göçmenlerin İngiltere'de yaşadığı dışlanma, kimlik bunalımlarını kurgusunda başarılı bir şekilde işlediği görülmektedir. Hikâye aşk, aile, dostluk gibi evrensel temalarda ilerlerken sömürgeciliğin sonuçları, hukuksuzluklar, cinayetler de okurun dikkatine sunulmuştur. İncelenen eserlerin kronolojisine bakıldığında ilkinden sonuncusuna doğru anlatımda ırkçı şiddetin dozu azalmış ancak göçmenlerin yaşadığı kimlik problemleri, yabancılık, aidiyet, suçluluk, ayrımcılık yerini korumuştur. Bu yönüyle Abdulrazak Gurnah'ın postkolonyal edebiyatın nahif ve etkili bir temsilcisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Throughout each century of history, it has been a historical fact that the dominant powers exploited and displaced indigenous peoples through the hegemony they established in other regions with imperial ambitions. The devastation of the two great wars of the 20th century, the shift in the balance of power, and the establishment of democratic governments in former colonies, albeit symbolic, within the framework of the new world order, ultimately failed to prevent people from migrating towards centers of power, freedom, and prosperity even in the post-colonial era. The subject of this study is postcolonialism, a theory that criticizes the effects and consequences of colonialism and is present in many disciplines. Postcolonial literature is a part of this theoretical movement that reads the adventures of colonized societies through literature and shares them with readers and researchers. In this study, racism, colonialism, memory, and belonging are analyzed thematically in the novels Pilgrims' Road, Awe of Silence, and The Last Gift by Abdulrazak Gurnah, a Tanzanian immigrant and Nobel Prize winner in Literature, and the author's contribution to postcolonial literature is discussed. In these works, the author describes how people fled Africa due to reasons such as poverty, ignorance, injustice, and a cycle of violence; how they faced racist and discriminatory treatment as immigrants in the country of their“former masters”; and ultimately, the silence, alienation, and homelessness experienced by his characters. The author's works successfully depict colonialism's exploitation of a country's people, the great uprising and massacre caused by centuries of unequal income distribution and injustices in Zanzibar, and the exclusion and identity crises experienced by migrants forced to flee to England against this backdrop. While the story progresses with universal themes such as love, family, and friendship, the consequences of colonialism, lawlessness, and murders are also brought to the reader's attention. Looking at the chronology of the works examined, the intensity of racist violence decreases from the first to the last, but the identity problems, alienation, belonging, guilt, and discrimination experienced by immigrants remain. In this respect, Abdulrazak Gurnah can be said to be a naive and effective representative of postcolonial literature.