Görsel dikkat ve istemli sakkadik göz hareketlerinin sağlıklı erişkinlerde değerlendirilmesi
Evaluation of visual attention and voluntary saccadic eye movements in healthy adults
  1. Tez No: 972555
  2. Yazar: GÖZDE ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel dikkat, Üstbiliş, Visual attention, Metacognitive
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Göz hareketleri, yalnızca görsel izlemeyi değil; dikkat, inhibisyon ve yürütücü işlevler gibi bilişsel süreçleri de yansıtan önemli nörofizyolojik göstergelerdir. Özellikle antisakkadik göz hareketleri, refleksif tepkilerin bastırılması ve zıt yönde hareket planlaması gerektirdiği için bilişsel kontrolün değerlendirilmesinde kullanılır. Bu bağlamda sakkadometri, dikkat ve yürütücü işlevlerin objektif olarak analiz edilebildiği tamamlayıcı bir yöntemdir. Bu çalışma, sağlıklı erişkin bireylerde sakkadik göz hareketleri ile dikkat ve yürütücü işlevler arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 18–39 yaş aralığında, nörolojik ya da psikiyatrik hastalığı bulunmayan 60 kişiyle yürütülmüştür. Katılımcıların bilişsel işlevleri Stroop Testi ve Mini Mental Durum Testi (MMSE), sakkadik göz hareketleri ise sakkadometri yöntemiyle değerlendirilmiştir. Ölçümlerde latans, hız, doğruluk ve hata oranları dikkate alınmıştır. Analizler, Stroop testi ile antisakkadik doğruluk, latans ve hata oranları arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Stroop hata puanları arttıkça doğruluk azalmış, tepki süresi ve hata oranı yükselmiştir. Ayrıca MMSE toplam puanları ile sakkadik performans arasında da anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. Bu bulgular, yüksek dikkat ve bilişsel işlev düzeyine sahip bireylerin sakkadik görevlerde daha iyi performans sergilediğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, sakkadik göz hareketleri yalnızca motor değil, aynı zamanda bilişsel işlevleri de yansıtan önemli bir göstergedir. Sakkadometri, dikkat ve yürütücü işlevlerin değerlendirilmesinde erken dönem tanı aracı olarak katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Eye movements are important neurophysiological indicators that reflect not only visual tracking but also cognitive processes such as attention, inhibition, and executive functions. In particular, antisaccadic eye movements, which require the suppression of reflexive responses and the execution of a voluntary movement in the opposite direction, are commonly used to assess cognitive control. In this context, saccadometry has emerged as a complementary method for the objective evaluation of attention and executive functions. This study aimed to investigate the relationship between saccadic eye movements and attention/executive functions in healthy adults. The research was conducted with 60 individuals aged 18–39 years who had no neurological or psychiatric disorders. Cognitive functions were assessed using the Stroop Test and the Mini-Mental State Examination (MMSE), while saccadic parameters were measured using saccadometry. Latency, velocity, accuracy, and error rates were recorded. Analyses revealed significant correlations between Stroop performance and antisaccadic parameters such as accuracy, latency, and error rate. Increased Stroop errors were associated with reduced accuracy, longer response times, and higher error rates. MMSE scores were also significantly correlated with saccadic performance. These findings indicate that individuals with higher cognitive function levels tend to perform better on saccadic tasks. In conclusion, saccadic eye movements represent not only motor performance but also reflect underlying cognitive processes. Saccadometry may serve as a useful early screening tool for assessing attention and executive function.