Yönetim bilimleri perspektifinden birinci ve ikinci endüstri devrimlerinin politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik boyutlarıyla tarihsel karşılaştırmalı analizi
A historical comparative analysis of the political, economic, social, and technological dimensions of the first and second industrial revolutions from a management sciences perspective
  1. Tez No: 972558
  2. Yazar: ŞEVKİ ÖZİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİRHAN KULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Sosyoloji, Business Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Analiz, Endüstri, Karşılaştırmalı analiz, Nitel araştırma, PESTEL analizi, İçerik analizi, Analysis, Industry, Comparative analysis, Qualitative research, PESTEL analysis, Content analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Endüstri Devrimleri, insanlık tarihinin en büyük dönüşüm süreçlerinden birini temsil etmektedir. Bu tezde Birinci ve İkinci Endüstri Devrimlerinin toplumsal, ekonomik, politik ve teknolojik etkileri karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Birinci ve İkinci Endüstri Devrimlerinin politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik etkileri yönetim bilimleri perspektifiyle çok boyutlu olarak incelenmiştir. Araştırmada nitel yöntem olarak içerik analizi ve tematik kodlama teknikleri kullanılmış; amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen yedi eser derinlemesine analiz edilmiştir. Veri toplama sürecinde kitaplar/kitap bölümleri sistematik olarak okunmuş, PEST (Politik, Ekonomik, Sosyal, Teknolojik) analizi çerçevesinde önceden belirlenen kategorilere göre notlar alınmış ve kodlama süreci yürütülmüştür. Her iki Endüstri Devrimi için elde edilen bulgular; tarihsel karşılaştırmalı analiz yöntemiyle benzerlik ve farklılıkları ortaya koyacak şekilde karşılaştırılmıştır. Analiz sonucunda makineleşme ve fabrikalaşmanın üretim sistemlerinde köklü dönüşümlere yol açtığı; işçi sınıfının oluşumu, kentleşme, aile ve eğitim sistemlerinde değişim gibi toplumsal sonuçlar doğurduğu görülmüştür. Elektrik ve seri üretim tekniklerinin yaygınlaşması ise küresel entegrasyon ve bilimsel yönetim anlayışının gelişimini hızlandırmıştır. Çalışma, Endüstri Devrimlerinin yalnızca teknolojik değil aynı zamanda sosyal, ekonomik ve politik yapıyı da kökten dönüştüren çok boyutlu bir süreç olduğunu; modern işletme yönetiminin tarihsel temellerini bu dönüşümlerde bulduğunu göstermiştir. Sistematik analiz ve çoklu kontrol mekanizması ile güvenilirliği artırılan bulgular günümüz yönetim uygulamalarının tarihsel kökenlerini anlamak ve gelecekteki dönüşümleri öngörmek açısından çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Industrial Revolutions represent one of the most profound transformation processes in human history. This thesis comparatively examines the social, economic, political, and technological impacts of the First and Second Industrial Revolutions. The effects of both revolutions are analyzed from a management sciences perspective in a multidimensional framework. Qualitative research methods, specifically content analysis and thematic coding techniques, were employed; seven purposefully sampled works were subjected to in-depth analysis. During the data collection process, books and book chapters were systematically reviewed, notes were taken according to predetermined categories within the PEST (Political, Economic, Social, Technological) analysis framework, and the coding process was carried out. The findings for both Industrial Revolutions were compared using historical comparative analysis to reveal similarities and differences. The analysis demonstrated that mechanization and factory-based production led to radical transformations in production systems, resulting in significant social outcomes such as the emergence of the working class, urbanization, and changes in family and education systems. The widespread adoption of electricity and mass production techniques accelerated global integration and the development of scientific management principles. The study reveals that the Industrial Revolutions constituted a multidimensional process that profoundly transformed not only technological but also social, economic, and political structures, and that the historical foundations of modern business management can be traced to these transformations. The findings, strengthened by systematic analysis and multiple control mechanisms, provide insights for understanding the historical roots of contemporary management practices and predicting future transformations.