3d yazıcı ile üretilen kafes çekirdek yapılarda nanosilika katkılı cam kompozit sandviçlerin mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the mechanical properties of nanosilica-reinforced glass composite sandwich structures with 3d printed lattice cores
  1. Tez No: 972559
  2. Yazar: ONUR FİKRET GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TURAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polimer kompozitler, Tabakalı kompozit levhalar, Polymer composites, Laminated composite plates
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Kompozit malzemeler, hafiflik, yüksek dayanım ve tasarım esnekliği gibi avantajları sayesinde mühendislik alanlarında yaygın kullanım alanı bulmaktadır. Özellikle üç boyutlu yazıcı teknolojileri ile karmaşık iç yapılara sahip hafif ve dayanıklı yapılar üretmek mümkün hâle gelmiştir. Petek yapılar, bu kapsamda mekanik performansı artırmak için sıkça tercih edilmektedir. Ayrıca nano boyuttaki katkı malzemeleri, polimer matrislerin özelliklerini iyileştirmede önemli rol oynamaktadır. Bu tez çalışmasında, piramit formlu petek yapıya sahip iki PLA plakanın, nanosilika katkılı epoksi ve cam elyaf ile takviye edilerek kompozit bir yapı hâline getirilmesi amaçlanmıştır. Üç boyutlu yazıcı ile üretilen PLA plakalar, nanosilika ile güçlendirilmiş epoksi reçineye batırılan cam elyaf takviyesiyle el yatırma yöntemi kullanılarak kaplanmıştır. Alt ve üst plaka birleştirilmiş ve dış yüzey tamamen kompozit katman ile sarılmıştır. Bu yapı üzerinde basma ve eğilme gibi mekanik testler gerçekleştirilmiş, piramit geometrisinin ve nano katkının mekanik özellikler üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, bu tür hibrit yapıların mühendislik uygulamaları için önemli avantajlar sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Composite materials are widely used in various engineering fields due to their advantages such as lightness, high strength, and design flexibility. Especially with the advancement of three-dimensional (3D) printing technologies, it has become possible to manufacture lightweight and durable structures with complex internal geometries. Honeycomb structures are frequently preferred in this context to enhance mechanical performance. In addition, nanoscale additives play a significant role in improving the properties of polymer matrices. In this thesis study, it is aimed to produce a composite structure by reinforcing two PLA plates, each designed with a pyramidal honeycomb geometry, using nanosilica-modified epoxy and glass fiber. The PLA plates were fabricated using a 3D printer and subsequently covered with glass fiber impregnated with nanosilica-enhanced epoxy resin via the hand lay-up method. The two plates were assembled, and the outer surface was entirely enveloped with the composite layer. Mechanical tests such as compression and bending tests were conducted on the produced structure, and the effects of both pyramidal geometry and nano reinforcement on mechanical properties were evaluated. The results demonstrated that such hybrid structures offer significant advantages for engineering applications.