Evde eğitim hizmetleri uygulamalarına ilişkin öğretmen, yönetici ve veli görüşleri
Opinions of teachers, administrators, and parents on home education services practices
- Tez No: 972603
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Evde eğitim, Program, Homeschooling, Program
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada durum çalışması deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Sivas ili merkez ilçesinde evde eğitim hizmeti veren 21 öğretmen, 12 okul yöneticisi ve 13 veli oluşturmaktadır. Katılımcıların belirlenmesinde seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Verilerin elde edilmesinde yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların kişisel özellikleri, ikinci bölümde ise katılımcıların evde eğitim hizmetleri uygulamalarına ilişkin görüşlerini sunabilecekleri sorular yer almaktadır. Verilerin analiz edilmesinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmada, evde eğitim hizmeti veren öğretmenlerin BEP hazırlarken eğitim ihtiyaçlarına, kaba değerlendirme sonuçlarına ve öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyine dikkat ettikleri; içerik belirleme sürecinde ise akademik seviye, ev koşullarına uygunluk ve amaca görelik unsurlarını göz önünde bulundurdukları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları, öğretmenlerin evde eğitim sürecinde ağırlıklı olarak doğrudan öğretim, yanlışsız öğretim ve soru-cevap tekniklerini kullandıklarını; ders kitapları, dijital ve görsel materyallerden destek aldıklarını ortaya koymaktadır. Ayrıca ölçme-değerlendirme sürecinde, ölçüt bağımlı araçlar ve çoktan seçmeli testler gibi standart yöntemlerin yanı sıra, performansa dayalı değerlendirme ve öğrenci gelişim dosyası gibi çağdaş araçları da tercih ettikleri belirlenmiştir. Araştırmanın bir diğer sonucuna göre, araştırmaya katılan öğretmenlerin yarısı evde eğitim sürecinde kullanılan eğitim programını uygun bulmazken; diğer yarısı programı sürece uygun olarak değerlendirmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmen, yönetici ve velilerin evde eğitim hizmetinin olumlu yönlerini; fırsat ve imkân eşitliği sağlaması, öğrencinin sosyal ve psikolojik gelişimini desteklemesi, bire bir eğitimin verimi artırması, ek gelir sağlaması, öğrencileri hayata hazırlaması, ailelerin eğitim sorumluluğunu hafifletmesi ve sağlık ile güvenlik endişelerini azaltması şeklinde değerlendirdikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, evde eğitim sürecinde katılımcıların çeşitli sorunlarla karşılaştıkları belirlenmiştir. Öğretmenler açısından bu sorunlar; ailelerin müdahaleci ya da ilgisiz tutumları, maddi yetersizlikler, öğrenciden veya idareden kaynaklanan güçlüklerdir. Okul yöneticileri açısından öğretmen yetersizliği, ailelerin öğretmen seçme talepleri, denetim güçlükleri ve fiziki eksiklikler öne çıkmaktadır. Aileler ise rapor alma süreçleri, öğretmen istikrarsızlığı ve materyal eksiklikleri gibi sorunlarla karşı karşıya olduklarını ifade etmişlerdir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenler; ailelere yönelik eğitimler düzenlenmesi, materyal desteği sağlanması, ek ders ücretlerinde iyileştirme yapılması ve evde eğitim için müstakil bir program hazırlanması yönünde önerilerde bulunmuşlardır. Okul yöneticileri, aile eğitimleri ve ek ders ücretlerindeki iyileştirmelere ek olarak sürece RAM'ın daha etkin şekilde dâhil edilmesini önermişlerdir. Veliler ise materyal desteği sağlanması, rapor alma sürecinin sadeleştirilmesi, öğrencilere psikolojik destek sunulması ve ailelere yönelik eğitimlerin düzenlenmesi yönünde önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This research, which used a qualitative research method, employed a case study design. The study group consisted of 21 teachers, 12 school administrators, and 13 parents providing home education services in the city center of Sivas during the 2023-2024 academic year. Criterion sampling, a non-random sampling method, was used to select participants. A semi-structured interview form was used to obtain the data. The interview form consisted of two parts. The first part included questions about the participants' personal characteristics, and the second part included questions that allowed participants to express their opinions on home education services practices. Content analysis was used to analyze the data. The study found that home education teachers pay attention to the educational needs, rough assessment results, and students' readiness level when preparing IEPs. In the process of determining the content, it was concluded that they took into consideration the elements of academic level, suitability for home conditions and relevance to the purpose. The results of the research reveal that the teachers predominantly use direct instruction, error-free teaching and question-answer techniques in the home education process and that they receive support from textbooks, digital and visual materials. In addition, it was determined that in the measurement and evaluation process, they also preferred contemporary tools such as performance-based assessment and student progress portfolio in addition to standard methods such as criterion-referenced tools and multiple-choice tests. According to another result of the research, while half of the teachers who participated in the research did not find the education program used in the home education process appropriate, the other half evaluated the program as appropriate for the process. According to the results of the research, it was determined that teachers, administrators and parents evaluate the positive aspects of home education service as providing equality of opportunity and possibilities, supporting the social and psychological development of the students, increasing the efficiency of one-to-one education, providing additional income, preparing students for life, alleviating the educational responsibilities of families and reducing health and safety concerns. As a result of the research, it was determined that the participants encountered various problems during the home education process. From the teachers' perspective, these problems were; These are families' intrusive or indifferent attitudes, financial inadequacies, and difficulties stemming from students or the administration. For school administrators, the most prominent issues are teacher shortages, family requests for teacher selection, supervision difficulties, and physical deficiencies. Families, on the other hand, stated that they face problems such as the report-obtaining process, teacher instability, and material shortages. According to the research results, teachers made recommendations for organizing training programs for families, providing material support, improving extra lesson fees, and developing a standalone program for home education. In addition to improving family education and extra lesson fees, school administrators suggested more effective inclusion of RAM in the process. Parents suggested providing material support, simplifying the report-obtaining process, providing psychological support to students, and organizing training programs for families.