Avrupa sınır güvenliği rejimi ve sığınmacıların bu rejimden kaynaklı karşılaştıkları insan hakları ihlalleri
The European border security regime and the human rights violations faced by asylum seekers due to this regime
  1. Tez No: 972610
  2. Yazar: SEVİL OMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR GÜLENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli Sığınmacılar, Sınır Güvenliği, Frontex, İnsan Hakları Hukuku, Hak İhlalleri, Çözüm Önerileri, Avrupa güvenlik sistemi, Avrupa insan hakları hukuku, Ulusal haber ajansları, Uluslararası göç, Syrian Asylum Seekers, Border Security, Frontex, Human Rights Law, Rights Violations, Solution Suggestions, European security system, European law of human rights, National news agencies, International migration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada sığınmacı olgusu, hukuki, politik ve toplumsal boyutlarıyla, Avrupa Birliği (AB) güncel sınır güvenliği açısından analitik bir yaklaşımla ele alınmıştır. Ayrıca, AB sınır güvenliği temelinde Suriyeli sığınmacılara yönelik hak ihlallerinin resmi haber metinleri üzerinden araştırılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, 1951 Cenevre Sözleşmesi ve 1967 Protokolü gibi normatif belgeler ile sınır güvenliği temel kurumsal yapısı olan FRONTEX bağlamında uygulamalı olarak hak ihlalleri tartışılmıştır. Nitekim ilk varış ülkeleri Yunanistan, İtalya ve İspanya'da yaşanan sınır güvenliği kaynaklı hak ihlalleri, bu ülkelerin ulusal haber ajansları (AMNA ANSA, EFE) üzerinden tematik içerik analiziyle incelenmiştir. Bulgular, kötü muamele, işkence, keyfi gözaltı, yaşam, eğitim, barınma, sağlık hakkı ihlalleri, geri itmeler ve iltica başvurularının geciktirilmesine ilişkin hak ihlalleri temaları öne çıkarken; finansal ve insani destek ihtiyacı, üçüncü ülkelerle iş birliği, AB üyesi ülkeler arasında yük paylaşımı ile entegrasyon programları çözüm temaları olarak gözlemlenmiştir. Buradan hareketle, AB sınır güvenliği politikalarının hak temelli değil güvenlik odaklı olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuç, bu ülkelerdeki sığınmacıların karşılaştığı hak ihlallerinin tespit edilerek çözüm ve iyileştirme önerilerinin arttırılmasına dayalı olarak gerçekleşmiştir. Çalışma ayrıca AB'nin dayanışma, dışsallaştırma stratejileri kapsamında üçüncü ülkelerle özellikle Türkiye ile yürüttüğü iş birliği ve Geri Kabul Anlaşması'nın hukuki temellerinin yol göstericiliği hususunda önemli bir rol üstlenmektedir. Bu çalışma, göçün güvenlikleştirilmesi, insan hakları ihlalleri ve dışsallaştırma politikaları bağlamında AB'nin sığınma rejimindeki yapısal dönüşümünü kapsamlı ve eleştirel bir şekilde nitel yöntemlerle analiz ederek literatüre özgün ve derinlikli bir katkı sunmayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, examines the refugee phenomenon through its legal, political, and social dimensions, with a specific focus on the European Union's (EU) contemporary border security framework. The study investigates human rights violations against Syrian refugees within the scope of EU border security, drawing on normative instruments such as the 1951 Geneva Convention and the 1967 Protocol, alongside the institutional structure of FRONTEX, whose mandate and authority are analyzed through the lens of rights violations. The research particularly addresses focusing on Greece, Italy, and Spain as primary entry countries. A thematic content analysis of national news agencies (AMNA, ANSA, EFE) from these countries reveals recurring violations, including ill-treatment, torture, arbitrary detention, restrictions on the rights to life, education, housing, and health, as well as pushbacks and delays in asylum procedures. At the same time, themes of financial and humanitarian support, cooperation with third countries, burden-sharing among EU member states, and integration programs emerge as potential solutions. The findings highlight that EU border security policies prioritize securitization over a rights-based approach. Moreover, the analysis underscores the critical role of externalization strategies, particularly cooperation with third countries such as Turkey, within the framework of financial assistance, solidarity mechanisms, and the legal basis of the EU–Turkey Readmission Agreement. By critically and comprehensively analyzing these dynamics through qualitative methods, this dissertation provides an original contribution to the literature, demonstrating the structural transformation of the EU's asylum regime under the intersecting pressures of migration securitization, human rights violations, and externalization policies.