Kur'an-ı Kerim'de helal rızkın analitiği
An analytical approach to lawful sustenance in the Qur'ân
- Tez No: 972694
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Helal, Haram, Rızık, Maneviyat, Quran, Tafsir, Halal, Haram, Sustenance, Spirituality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Kur'ân-ı Kerîm perspektifinde rızık konusu ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde rızık kavramı ve ilgili âyetlerde rızık kavramıyla beraber geçen kavramlar izah edilmiştir. İkinci bölümde de rızkın kaynakları, helal ve haram rızık çeşitleri, maddi ve manevi rızık çeşitleri, helal ve haram rızkın birey, aile ve toplum üzerindeki maddi ve manevi etkileri, helal rızkı artırmanın yollarına değinilmiştir. Helal kazancın insan hayatındaki maddi-manevi önemi, toplum düzenine katkısı açıklanmıştır. Bu çalışma yapılırken hadislerden, klasik ve modern müfessirlerin görüşlerinden istifade edilmiştir. Bu hedef doğrultusunda klasik ve modern tefsir kaynakları taranmış, mezheplerin farklı görüşleri de dikkate alınarak konu iyice araştırılmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, helal rızkın bireysel ahlâk, maneviyat, sosyal adalet ve İslâm açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu konuda geliştirilecek bilinç ve hassasiyetin, toplumsal huzura ve refaha katkı sağlayacağı vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of sustenance (rizq) is examined from the perspective of the Qur'ān. In the first chapter, the concept of rizq and other related terms mentioned alongside it in relevant verses are explained. The second chapter discusses the sources of sustenance, the types of lawful (ḥalāl) and unlawful (ḥarām) sustenance, the material and spiritual aspects of sustenance, and the effects of lawful and unlawful sustenance on individuals, families, and society in both material and spiritual terms. Furthermore, the ways to increase lawful sustenance and the material and spiritual significance of lawful earning in human life, as well as its contribution to social order, are elaborated upon. Throughout the study, the sayings of the Prophet (ḥadīths) and the views of both classical and modern exegetes (mufassirūn) have been utilized. In line with this objective, classical and contemporary tafsīr sources have been reviewed, and the differing opinions of various Islamic schools of thought have been taken into account to investigate the subject in detail. As a result, this study demonstrates the importance of lawful sustenance in terms of personal morality, spirituality, social justice, and Islamic principles. It also emphasizes that raising awareness and sensitivity on this issue will contribute to social peace and prosperity.